JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå kan koronastengte frisører få dekket 90 prosent av sine faste kostnader med ny ordning

Bjørn Arne Johansen

Torsdag kveld la regjeringen fram kompensasjonsordningen for bedrifter som har svikt i omsetningen som følge av Covid-19. - Vi ble veldig letta da vi så pakken, sier frisør.

2020040314112420200403153944

baj@fagbladet.no

Staten dekker maks 90 prosent av tapet til bedrifter som ble pålagt å stenge. Ordningen gir bedriftene 20 milliarder i måneden ut mai. Om alt går etter planen, blir ordningen satt i drift 17. april.

– Det er viktig at denne ordningen treffer godt og favner bredt. Derfor vil alle foretak som er skattepliktig registrert i Norge, og som blir hardt rammet av koronaviruset, ha mulighet til å søke om kompensasjon. Likevel har vi lagt vekt på at de som er pålagt å stenge av staten, vil være aller hardest rammet, og de vil derfor få høyest kompensasjon, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i korona-bot

Letta over krisepakken

Elise Årgårdsvik Høijord er daglig leder for Balanzera frisørsalong på Grünerløkka og tror pakken vil hjelpe salongen stort.

MANGLER: Lønnsplikten til arbeidsgiverne ble tidligere kuttet fra 15 til 2 dager og endringen trådte i kraft 20. mars . Det betyr at frisørene må uansett betale full lønn til sine ansatte fra salongene ble stengt 12. mars fram til den nye loven trådte i kraft åtte dager senere. Høijord synes dette mangler i den siste krisepakken.   - Det hadde vært mer rettferdig om hjelpen hadde kommet fra det tidspunktet man måtte stenge. Det skjedde på fire timers varsel. Det er ganske begrenset hva man kunne gjort selv for å forberede seg på det, sier Høijord.

MANGLER: Lønnsplikten til arbeidsgiverne ble tidligere kuttet fra 15 til 2 dager og endringen trådte i kraft 20. mars . Det betyr at frisørene må uansett betale full lønn til sine ansatte fra salongene ble stengt 12. mars fram til den nye loven trådte i kraft åtte dager senere. Høijord synes dette mangler i den siste krisepakken. - Det hadde vært mer rettferdig om hjelpen hadde kommet fra det tidspunktet man måtte stenge. Det skjedde på fire timers varsel. Det er ganske begrenset hva man kunne gjort selv for å forberede seg på det, sier Høijord.

Per Flakstad

– Ja, det tror vi. Vi ble veldig letta da vi så pakken. Det vil bidra til at de sunne salongene overlever og at ikke tapet blir altfor stort, sier Høijord.

Krever særskilt koronaforsikring for helsepersonell

Fra før har lønnsplikten til arbeidsgiverne blitt kuttet fra 15 til 2 dager. Denne endringen trådte i kraft 20. mars og har ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at frisørene må uansett betale full lønn til sine ansatte fra salongene ble stengt 12. mars fram til den nye loven trådte i kraft åtte dager senere. Høijord synes dette mangler i den siste krisepakken.

– Det hadde vært mer rettferdig om hjelpen hadde kommet fra det tidspunktet man måtte stenge. Det skjedde på fire timers varsel. Det er ganske begrenset hva man kunne gjort selv for å forberede seg på det, sier Høijord.

I forrige uke ble politiet tipset om at en frisørsalong på Majorstuen i Oslo fremdeles tok imot kunder. Politiet rykket ut og stanset virksomheten. Nå har frisøren fått 20.000 kroner i bot, melder Nettavisen.

– Jeg håper at de salongene som blir tatt for å holde åpent – det ble jo avslørt en frisør i går som bare fikk småpenger i bot – ikke får noen goder fra fellespotten. Jeg synes det var helt krise å høre om, og tror ikke jeg er alene om det, sier Høijord.

Berges over koronakneika

Fotterapeut Irene Brubakken fulgte med pressekonferansen der pakken ble lagt fram. Hun driver sitt eget enkeltpersonforetak (ENK) og tenkte lenge at hennes selskapsform var utelatt fra ordningen.

– Jeg tenkte at dette kommer ikke til å gjelde meg i det hele tatt, men så kom punktet som sa at det også gjaldt dem som har hovedinntekten sin gjennom enkeltpersonforetak. Da kom det endelig en ordning for oss, sier hun lettet.

Brubakken tror krisepakken vil berge foretaket over koronakneika.

– Det ser sånn ut. Den gjelder også i forhold til leasingavtaler. Mange fotterapeuter leaser ofte fryktelig dyrt utstyr, så det var bra å få det med i pakken, konstaterer hun.

Brubakken forteller at hun flyttet bedriften for omtrent ett halvt år siden, og at all oppspart kapital gikk med til dette. Hun måtte derfor ta ut skattepengene for å berge seg på kort sikt da krisen traff i mars.

– Jeg sto veldig på bar bakke. Hadde jeg ikke fått igjen skattepengene, hadde det ikke gått, sier hun.

Skatten skal uansett betales. Forfallet skyves dermed bare frem i tid. Uansett, Brubakken anser seg heldig som ikke har noe lån eller gjeld.

– Men jeg har jo faste utgifter, og lønna forsvant jo i dragsuget. Jeg har en mann som er 100 prosent ufør, så nå må han fø på hele familien. Når man går fra 100 til null, da merkes jo det, sier Irene Brubakken.

– Fornøyd

Irene Stana driver tre Floke-salonger i Voss, Bergen og Oslo og måtte som alle andre frisører stenge 12. mars etter ordre fra myndighetene.

– Utifra situasjonen må vi være fornøyd med dette. Det er ikke godt nok på lang sikt, men på kort sikt hjelper dette, sier Stana.

Seks andre Floke-salonger drives på franchise i Førde, Florø, Jølster, Odda, Strandebarm og Molde.

Stana tror mange bedriftseiere fikk mange kilo med bekymringer løftet av skuldrene da innholdet i pakken ble presentert torsdag kveld:

– De fleste bedriftseiere i min bransje bør sove litt bedre om nettene, sier Irene Stana.

Der bedriftene altså får dekket 90 prosent av tapene sine, er også Stana 90 prosent fornøyd med pakken.

– Man vil jo selvsagt ha alt dekket, men jeg forstår at ting må på plass fort og at vi alle må være litt solidarisk og bidra litt. Jeg forstår den tankegangen, selv om jeg er en av dem som har blødd mest, sier hun.

Hun mener blant annet momsfritak og fritak fra arbeidsgiveravgift vil være nyttige tiltak videre.

– Og så kommer det jo an på hvordan dette løses i praksis. Jeg lurer også på hvordan dette påvirker aksjeselskap der man har ansatt seg selv. Regnes jeg da som ansatt? Enkeltpersonforetak blir ivaretatt, mens AS med kun eier som ansatt har det ikke blitt klarlagt om kommer inn under ordningen, sier Irene Stana.

Slik blir regnestykket

Støtten skal fastsettes ut fra størrelsen av de hvert enkelt foretak og gjelder i første omgang for månedene mars, april og mai 2020. Ordningen baseres på selskapenes egenrapporterte omsetningstall i mars måned og omsetning i mars 2019, eventuelt, hvis ikke foretaket var virksomt i mars i fjor, gjennomsnittet for januar og februar 2020.

Kun selskaper med et omsetningsfall på 30 prosent eller mer per måned fra og med april 2020, for mars settes inngangskravet til 20 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, kommer inn under ordningen.

Slik skal kompensasjonen regnes ut:

Kompensasjonen = Omsetningsfall i prosent × (faste kostnader − egenandel) × justeringsfaktor.

Egenandelen settes til 0 kroner for bedrifterne som ble pålagt stengt og 10.000 kroner for de øvrige.

Justeringsfaktoren settes til 0,9 for selskaper stengt av staten. 0,8 for de øvrige.

Terskelen for utbetaling er 5.000 kroner. Beløp under dette utbetales ikke. Taket er 30 millioner kroner per juridisk person per måned.

For å avsløre juks og svindel vil det ligge flere kryssjekker i den automatiske behandlingen. Alle som søker på ordningen må kunne dokumentere talle på et senere tidspunkt ved attest fra revisor eller autorisert regnskapsfører.

Disse faller utenfor

Ordningen gjelder for alle skattepliktige registrerte foretak i Norge, men disse faller utenfor:

• finansnæringen (avgrensning gjøres basert på finansskatten)

• produksjon, overføring og distribusjon av elektrisitet og vannforsyning

• utenriks sjøfart - varetransport

• olje- og gassutvinning (avgrenset til de som er under oljeskatteregimet)

• private barnehager som er under egen støtteordning

• flyselskaper som er under egen støtteordning

• foretak uten ansatte (utenom ENK der virksomheten er innehavers hovedinntektskilde)

• foretak uten aktivitet

• foretak som er under konkursbehandling eller begjært konkurs

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy