JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Nå kan stortingsrepresentantene få millionlønn. Det får Bjørnar Moxnes til å se rødt

Politikerne på Stortinget bør få en årslønnsvekst på 5,1 prosent, mener et utvalg.

Politikerne på Stortinget bør få en årslønnsvekst på 5,1 prosent, mener et utvalg.

Colourbox.com

Politikerne på Stortinget bør få en årslønnsvekst på 5,1 prosent, mener et utvalg. Dermed vil representantene bikke en million kroner i lønn.

2022060213330020220602134949

Innstillingen fra godgjøringsutvalget er nå klar. Et enstemmig utvalg går inn for en vekst på 5,1 prosent i år, mens det ble nulloppgjør for fjoråret.

Rødt reagerer på lønnsøkningen. Partileder Bjørnar Moxnes advarer mot å gjøre stortingsrepresentanter til en politikerklasse med millionlønn.

– Det å gi stortingsrepresentanter millioninntekt vil være å gå i helt gal retning. Rødt vil heller kutte i stortingslønna. Det er et lite, men viktig grep for å få ned forskjellene i samfunnet. Det vil være mangel på takt og tone å la stortingslønna bikke millionen i en tid hvor barnefamilier, uføre, pensjonister og andre sliter med å betale strømregningene, sier Moxnes.

Særordninger på Stortinget: Stortingspresidenten ville fjerne doble feriepenger for stortingspolitikere – men ble stanset

Rødt og SV har foreslått å kutte i godtgjørelsen, men vant ikke fram.

Forslaget fra utvalget innebærer en årslønn på 1.064.318 kroner i året for representanter. De foreslår at statsministeren skal ha 1.869.761 kroner i året, mens statsrådene skal tjene 1.518.999 kroner.

Forslaget skal behandles i Stortinget før sommeren.

– Det er usunt for demokratiet med en politikerklasse på millionlønn. Rødt vil ikke at stortingsrepresentanter skal være en lønnsadel. Vi mener godtgjørelsen heller bør følge den utviklingen de som tjener akkurat midt på treet får, sier Moxnes.

Han mener godtgjøringsutvalget bør avvikles slik at Stortinget står til ansvar for egne beslutninger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy