Politikerne på Stortinget bør få en årslønnsvekst på 5,1 prosent, mener et utvalg.
Colourbox.com
Innstillingen fra godgjøringsutvalget er nå klar. Et enstemmig utvalg går inn for en vekst på 5,1 prosent i år, mens det ble nulloppgjør for fjoråret.
Rødt reagerer på lønnsøkningen. Partileder Bjørnar Moxnes advarer mot å gjøre stortingsrepresentanter til en politikerklasse med millionlønn.
– Det å gi stortingsrepresentanter millioninntekt vil være å gå i helt gal retning. Rødt vil heller kutte i stortingslønna. Det er et lite, men viktig grep for å få ned forskjellene i samfunnet. Det vil være mangel på takt og tone å la stortingslønna bikke millionen i en tid hvor barnefamilier, uføre, pensjonister og andre sliter med å betale strømregningene, sier Moxnes.
Særordninger på Stortinget: Stortingspresidenten ville fjerne doble feriepenger for stortingspolitikere – men ble stanset
Rødt og SV har foreslått å kutte i godtgjørelsen, men vant ikke fram.
Forslaget fra utvalget innebærer en årslønn på 1.064.318 kroner i året for representanter. De foreslår at statsministeren skal ha 1.869.761 kroner i året, mens statsrådene skal tjene 1.518.999 kroner.
Forslaget skal behandles i Stortinget før sommeren.
– Det er usunt for demokratiet med en politikerklasse på millionlønn. Rødt vil ikke at stortingsrepresentanter skal være en lønnsadel. Vi mener godtgjørelsen heller bør følge den utviklingen de som tjener akkurat midt på treet får, sier Moxnes.
Han mener godtgjøringsutvalget bør avvikles slik at Stortinget står til ansvar for egne beslutninger.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Tri Nguyen Dinh
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen