Nå kommer nye råd om bruk av munnbind på kollektivtransport
FLERE TILTAK? I dag er området rundt sjåførene stengt på bussene. Vil det også komme påbud om munnbind for passasjererene? Det skal avgjøres i disse dager.
Tormod Ytrehus
Bussjåfører lurer på hvorfor det ikke blir påbud om munnbind også i Norge, sier hovedverneombud i VY-buss.
guro.gn@hotmail.com
Ifølge NRK skal Norges kollektiv- og transportselskap i møte med regjeringen torsdag ettermiddag. På agendaen står smitteverntiltak på kollektivreiser, samt drøfting av eksisterende tiltak.
Om Norge kommer til å følge etter Danmark og Island og innføre påbud om munnbind på kollektivreiser, skal Folkehelseinstituttet (FHI) og Helse- og omsorgsdepartementet utrede.
Oppdaterte råd
I oppdraget skal det blant annet vurderes i hvilke situasjoner munnbind eventuelt bør brukes, kriterier for å anbefale det og for å endre rådet, skriver FHI i en pressemelding.
Det pågår intensiv forskning om effekten av ulike smitteforebyggende tiltak. FHI poengterer at de oppdaterer de faglige rådene kontinuerlig i tråd med kunnskapen som foreligger. Dette gjelder også anbefalinger om bruk av munnbind og ansiktsmaske i befolkningen.
Stoler på myndighetene
Hovedverneombud i VY-buss, Harald Sehm, ser på munnbind som et tiltak som kan gi arbeidsplassen en ekstra trygghet, og påpeker at det har vært et tema blant sjåførene.
– Jeg har fått signaler fra ansatte som lurer på hvorfor ikke det i Norge, som i andre land, blir innført påbud om munnbind, sier han til Fagbladet.
Sehm stoler imidlertid på at myndighetene setter inn de tiltakene som er nødvendig.
ØKT TRYGGHET: Hoververneombud Harald Sehm i VY-buss mener munnbind kan gi ekstra trygghet for sjåførene.
Marthe Løken/Nettbuss
Bekymret for rushtiden
– Det er klart det er en bekymring når folk kommer hjem fra utlandet og skal ta kollektivtransport når de skal på jobb igjen, sier leder av Fagforbundet Buss- og sporveisarbeidernes forening, Ole Roger Berg.
Han mener det er opp til myndighetene å bestemme om passasjerene må bruke munnbind eller ikke, men tror det kan være en god måte å redusere smitten på.
– Bussjåfører er en veldig utsatt gruppe, spesielt om smitten blomstrer opp igjen, påpeker han.
Likevel tror Berg at det på grunn av lave smittetall i forhold til andre land, vil gjøre det vanskelig å innføre påbud her til lands.
– Jeg tror ikke det er gjennomførbart med påbud om munnbind i Norge, jeg tror ikke folk har lyst til å bruke det. Jeg har selv prøvd munnbind, og det er tungt å puste med det på seg, sier Berg.
Ingen sjåfører smittet
Han har ikke hørt om noen bussjåfører som er blitt smittet på jobb, og mener de har hatt god kontroll.
– Vi har hatt relativt strenge tiltak, som vi har sett fungere bra. Vi håper at vi kan fortsette med de tiltakene vi har innført til nå, sier han til Fagbladet.
Av andre tiltak på busser er blant annet kontantløs betaling. Det kommer trolig til å fortsette. Et annet, mer omdiskutert tiltak er stengte fordører. Det diskuteres om de skal kunne være åpne.
FØLGER RÅD FRA MYNDIGHETENE: Leder av Fagforbundet Buss- og sportveisarbeidernes forening, Ole Roger Berg, mener det er myndighetene som må avgjøre hvilke smitteverntiltak som skal innføres på kollektivtrafikken.
Werner Juvik
Ønskelig med hjemmekontor
Fellesferien nærmer seg slutten og flere skal tilbake på kontoret etter ferie, og en lengre periode med hjemmekontor. Det betyr at busser og annen kollektivtransport vil fylles opp i rushtiden.
– Vi er klar over at det er en krevende situasjon for kollektivtransporten, og vurderer fortløpende, i samråd med helsemyndighetene, tiltak for å bedre situasjonen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide til VG.
Han mener det er viktig at alle bidrar til å redusere presset på kollektivtransporten i rushtiden, når det normalt er flest reisende, og ønsker at de som har mulighet fortsetter med hjemmekontor.