Nesten alle postkontor blir borte:
Nå legger Posten ned 25 postkontor til. Bare seks blir igjen i hele Norge
Bare seks postkontor blir igjen etter denne omgangen med nedskjæringer i Posten Norge.
Tri Nguyen Dinh
25 postkontor skal vekk innen utgangen av 2022. Bare seks postkontor i Oslo og Longyearbyen består.
alf@lomedia.no
Arendal og Sandvika mister sine postkontor allerede før jul i nedskjæringene som berører 170 ansatte.
De neste to årene vil de fleste av postkontorene som fortsatt eksisterer bli nedlagt og erstattet av post i butikk. Ved utgangen av 2022 vil det bare være seks postkontor igjen i hele Norge.
De seks er:
• Grønland postkontor
• Longyearbyen postkontor
• Majorstua postkontor
• Nydalen postkontor
• St. Olav plass postkontor
• Vika postkontor
For Fagforbundet har hovedsaken vært å sikre de om lag 170 ansatte som berøres best mulig, sier leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans.
Mistet bankavtalen
Øiahals sier endringene er en konsekvens av flere trekk i samfunnet.
– Det er mange grunner til at dette skjer. Det at vi ikke lenger kan tilby banktjenester i postkontorene har svekket grunnlaget for å drive postkontor kraftig. Samtidig ser vi at mengden brevpost fortsatt faller og at åpningstidene ikke samsvarer med behovene til kundene, sier Øiahals.
Posten er avhengig av at en eller flere banker bruker postens nett til å tilby finansielle tjenester. I vinter sa DnB opp avtalen med Posten Norge. Det er heller ingen andre banker som har vært interessert i å benytte Postens nett til å tilby finansielle tjenester. Konsekvensen er at Posten ikke lenger vil kunne oppfylle forpliktelsene om å levere banktjenester fra årsskiftet, noe som vil gå utover tusenvis av brukere i hele landet. Dette vil spesielt ramme ikke-digitale brukere og sårbare grupper (folk uten bankkort og pin).
– Det er anslått at dette gjelder mellom 30 og 35.000 personer. Bortfall av denne avtalen ga støtet til at mange postkontor nå legges ned, forklarer Øiahals.
Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans er opptatt av å sikre de om lag 170 ansatte som blir berørt, men er også bekymret for brukerne.
Alf Ragnar Olsen
Fagforbundet: Grunn til bekymring på flere plan
Øiahals sier situasjonen gir grunn til bekymring – på flere plan.
– I tillegg til å være opptatt av å finne løsninger for våre medlemmer, er vi bekymret for de mange brukerne som nå rammes. Vi har stilt krav om at regjeringen må komme på banen, men det har ikke skjedd, vi har talt for døve ører. Det er uakseptabelt at store grupper mister grunnleggende banktjenester, sier Gerd Øiahals.
Fagforbundet forstår samtidig at Posten må tilpasse kostnader ut fra den økonomiske situasjonen, trafikknedgangen og muligheter for å utføre tjenesten på en god måte for kundene på andre måter.
Gode overgangsordninger
Øiahals sier Fagforbundet har jobbet målrettet for å ivareta de berørte medlemmene.
– Vi har fått gjennomslag for at den bemanningstilpasningen som skjer ute ved postkontorene stilles i bero til det aktuelle postkontoret legges ned. Dette skal selvsagt ikke være til hinder for at folk som finner fram til frivillige løsninger kan gjennomføre dem, sier hun.
Fagforbundet mener det må lages en helhetlig plan for de gjenværende bedriftssentrene. I dag omfatter planen bare de to sentrene som er organisert i divisjon Post.
Medlemmene viktigst
– For oss i Fagforbundet er hensynet til medlemmene det aller viktigste. Vi har fått fram avtaler som sikrer en rekke ulike alternativer for de som blir berørt av dette. Det omfatter blant annet muligheter for gavepensjoner, sluttvederlag, lønnskompensasjoner ved overgang til andre stillinger og kompetansehevende tiltak. Vi har ikke tatt stilling til rekkefølgen og tidspunktet ledelsen foreslår postkontorene nedlagt, men forutsetter at det blir tatt hensyn til mulige personalmessige løsninger i forslaget og at det vises fleksibilitet med tanke på dette, sier Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans.
Etter at de planlagte endringene er gjennomført, legger Posten Norge opp til at bare seks postkontor skal videreføres.