Nå øker presset på eldreomsorgen i kommunene. Ap-politiker Tuva Moflag peker på en avgjørende årsak
Tuva Moflag på Arendalsuka.
Helge Rønning Birkelund
Kommunene får stadig flere oppgaver uten å få mer penger. Bemanningsnormer i barnehage og skolesektoren gjør at helse og omsorg kan bli utsatt for kutt, mener helsepolitiker for Arbeiderpartiet, Tuva Moflag.
helge@lomedia.no
– Kommunene blir stadig mer presset. Oppgavene blir stadig flere. Skolesektoren har en bemanningsnorm, som ikke gjør det mulig å kutte der. Tvert i mot. Det samme har barnehagesektoren. Da står det bare ett budsjett igjen. Det er helse- og omsorgssektoren. Der er det ingen norm å forholde seg til. Jeg tror egentlig ikke vi skjønner hvilket press det legger på helse- og omsorgssektoren, sier Tuva Moflag til FriFagbevegelse.
Penger på 2014-nivå
Hun deltok på et debattmøte under Arendalsuka som satte fokus på nettopp helse- og omsorg.
Norsk Sykepleierforbund la fram en rapport på møtet som viser at helse- og omsorgstjenesten i kommunene behandler stadig sykere brukere og mer komplekse tilstander, samtidig som bevilgningene til sektoren i 2017 lå på samme nivå som i 2014.
Det er Vista Analyse som har laget rapporten med kledelige navnet «Ingen går i fakkeltog for pleie og omsorg» legges fram på Arendalsuka tirsdag.
Tuva Moflag kjenner seg godt igjen i rapporten.
ph
– Den gir en god beskrivelse. Store oppgaver blir overført uten at økonomien blir styrket. Rapporten gir et godt og gjenkjennelig bilde, mener hun.
Heltid er hennes fanesak, et emne som utløser stor applaus blant publikum på møtet.
Helsepolitiker for Høyre, Erlend Larsen, kjenner seg ikke like godt igjen i rapporten.
– Er det ikke litt flaut at man etter seks år med Høyre i regjering må true med fakkeltog, spør ordstyrer Terje Svabø.
– Det høres mørkt ut, men fullt så ille er det ikke, svarer Larsen.
– Helseministeren legger press på helseforetakene og antallet som jobber deltid blir stadig mindre. Regionreformer bidrar også. Større kommuner har lettere for å tilby heltidsstillinger, mener Larsen.
– Det er ikke sant
På det siste punktet fikk imidlertid Høyre-politikeren motbør både fra Tuva Moflag og sykepleierforbundets leder, Eli Gunhild By.
– Her er du på villspor. Det handler ikke om størrelse på kommunen. Det handler om kultur. Vi må snakke et mye tydeligere språk. Vi må si at heltid er viktig fordi det gir kvalitet i tjenesten. Vi kan ikke ansette en sykepleier og bare bruke halve sykepleieren, mener Moflag.
ph
– Da jeg ble valgt inn på Stortinget sjekket jeg alle ledige stillinger i Akershus, og ble flau. Det ble søkt etter folk med femårig master i ernæring, men kun til en 50 prosent stilling. Det ble tilbudt 19 prosent-stillinger. Dette må vi ta på største ansvar politisk og være harde i klypa. Dette handler om kvalitet, mener hun.
– Kvaliteten blir bedre og pasientene kan forholde seg til færre. Det har ingen ting med kommunestørrelse å gjøre. Det er snakk om lederskap, kultur og kompetanse, mener Eli Gunhild By.
Ikke noe problem
Erlend Larsen mener et todelt helsevesen er mye.
– Hvem i denne salen er det ikke som kjøper tjenester til vask og andre praktiske oppgaver hjemme? Det kan man også gjøre når man blir eldre. Det er ikke sikkert det er en offentlig oppgave. Men vi forsøker å redusere det. Fritt behandlingsvalg har for eksempel fått ned helsekøene sier Larsen.
ph
– Selv løser vi dette ved å ha det rotete og skitten hjemme. Ja, dessverre er jeg redd for at vi får en økende todeling av helsevesenet. Hvis den offentlige tjenesten blir så pressa at vi ikke klarer å levere, tvinger det seg fram, mener Tuva Moflag.