JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet blir offisiell samarbeidspartner med Toppfotball Kvinner

Nå skal fotballproffen Emilie (27) få bedre arbeidsforhold

ØNSKER LIKE RETTIGHETER OG MULIGHETER: Emilie Haavi ønsker mer likestilling i proff-fotball. Her under en vennskapskamp mellom Norges kvinnelandslag og Moss Junior på Melløs Stadion i fjor.

ØNSKER LIKE RETTIGHETER OG MULIGHETER: Emilie Haavi ønsker mer likestilling i proff-fotball. Her under en vennskapskamp mellom Norges kvinnelandslag og Moss Junior på Melløs Stadion i fjor.

Fredrik Hagen / NTB scanpix

Emilie Haavi er en av Norges fremste kvinnelige fotballspillere. Likevel må hun dele garderober med jenter i 10-årsalderen. Nå får hun Fagforbundet med seg i kampen for mer likestilling i fotballen.

2020030511090020200305133258

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Etter seks år på rad på toppen av serietabellen er LSK Kvinner det desidert beste kvinnefotballaget i Norge. Like bra går det ikke med deres brødre i gult. I fjor rykket Lillestrøms herrelag ned til 1. divisjon. Likevel er kampfasilitetene for de to lagene som natt og dag.

Må dele garderobe

Mens gutta kan spille kampene sine på Åråsen stadion, med egne garderober spesialdesignet for kampforberedelser, er jentene henvist til den kommunale LSK-hallen.

Der må de bruke de samme garderobene som jentelag i 10-årsalderen og bedriftsidrettslag.

– Vi har ikke egen garderobe, noe som det er ønskelig å ha. Vi leier plass i LSK-hallen og betaler dyre dommer for det, sier LSK-spiller Emilie Haavi.

– Vi er på riktig vei

At det er mer penger å tjene på herrefotball enn kvinnefotball er udiskutabelt. Men med flere store sponsoravtaler de siste årene, mener Haavi trenden holder på å snu.

– Vi har selv et ansvar for å levere et produkt som er attraktivt. Men så trenger vi hjelp for å få det til, og da er vi avhengig av sponsorer og samarbeidspartnere som vil satse og gi oss en sjanse. Det er mange store sponsorer som har kommet inn de siste årene, og jeg tror ikke de har angret på det, sier hun.

Haavi peker på interessen for fotball-VM sist sommer:

– Bare se hvor mange som samlet seg på Kontraskjæret i Oslo for å se kampene. Vi er på riktig vei, sier hun.

Gir rundt en million kroner

I dag ble det kjent at Fagforbundet blir offisiell samarbeidspartner med Toppfotball Kvinner, interesseorga­nisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene. Avtalen er over fire år og det økonomiske bidraget i 2020 er på rundt en million kroner, erfarer Fagbladet.

Pengene skal gå til økt likestilling i fotballen. Fagforbundets leder, Mette Nord, sier dette:

– Fotballbanen er ved siden av arbeidslivet en av de viktigste arenaene for likestillingskampen i samfunnet. Vi i Fagforbundet vil spille på lag med jentene og kvinnene som kjemper for de samme mulighetene og rettighetene som gutter og menn får.

I beskrivelsen av samarbeidsprosjektet legges det stor vekt på at det er store likheter mellom likestillingsarbeidet i fotballen og i arbeidslivet.

– I toppfotballen ser vi at kvinner, på samme måte som våre medlemmer, får dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn menn. Dette finner vi oss ikke i, sier Nord.

VIL SCORE I LIKESTILLINGSKAMPEN: Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen (t.v.) og Mette Nord, leder i Fagforbundet inngår et samarbeid om mer likestilling i toppfotballen.

VIL SCORE I LIKESTILLINGSKAMPEN: Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen (t.v.) og Mette Nord, leder i Fagforbundet inngår et samarbeid om mer likestilling i toppfotballen.

Birgit Dannenberg

– En voldsom kraft

LSK Kvinner-spiller Emilie Haavi har de siste årene vært en sterk stemme for likestilling i fotballen.

Hun ønsker Fagforbundet velkommen med på laget.

– At Fagforbundet er villig til å investere i oss er veldig positivt. Det sender tydelige signaler om at kvinnefotballen er på vei oppover, sier Haavi til Fagbladet.

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, jubler med:

– Det gir et veldig viktig signal når Fagforbundet nå inngår et samarbeid med kvinnefotballen, og jeg blir sterkt berørt av at de velger å engasjere seg i saken vår.

– Det er en voldsom kraft i at nesten 400.000 medlemmer rundt omkring i hele Norge går sammen med fotballen om kampen for like muligheter, både på og utenfor banen, fortsetter hun.

Vil kunne leve av fotball

Et av målene med samarbeidet er at kvinner får styrket mulighet til å satse på fotball. Emilie Haavi mener det trengs.

– Mange må dra på skolen eller jobb når man helst skulle trent eller restituert. Det går utover profesjonaliteten. Det bunner i at lønningene er for lave og det å spille fotball ikke gir noe økonomisk sikkerhet, sier hun.

Selv studerer hun Sports Managment og synes det er bra at fotballspillere tenker på en karriere etter fotballen. Problemet er at mange må jobbe eller studere mer enn de ønsker.

– Jeg skulle gjerne hatt flere dager hvor jeg kan konsentrere meg om bare fotball. I perioder hvor jeg har hatt det, var det veldig deilig å ha overskudd og energi til trening. Men nå må jeg passe på at totalbelastningen ikke blir for høy, sier hun.

– Bør få samme tilbud

En annen del av Fagforbundets fotballsatsing kommer til å handle om å støtte breddefotballen for jenter i aldersbestemte klasser. Dette skjer uavhengig av samarbeidet med Toppfotball Kvinner og skal settes i gang på lokalt plan over det ganske land.

Fagforeninger landet rundt inviteres med på en dugnad for å støtte lokale jentelag. Haavi mener hun ser den store forskjellsbehandlingen skje allerede i tidlig alder.

– For jentene skjer satsingen i juniorklassen, mens mange gutter har et profesjonelt tilbud allerede på barneskolen. Det spyttes flere millioner inn i fotballakademier for gutter, mens det ikke finnes noe slik for jenter. De bør få samme mulighetene som kompisene sine, om de ønsker det, sier Emilie Haavi.

Her kan du høre Emilie Haavi i podcast fra FriFagbevegelse:

Hvorfor er det så vanskelig å få til likelønn i Norge? Og kan vi

Fagforbundets fotballprosjekt

• Fagforbundet blir offisiell samarbeidspartner med Toppfotball Kvinner, til Toppserien og 1. divisjon fra 2020.

• Samarbeidsavtalen er på fire år og skal bidra til økt likestilling både på fotballbanen og i arbeidslivet.

• Fagforbundets fotballprosjekt involverer også å støtte breddefotballen for jenter i aldersbestemte klasser.

• Denne delen av prosjektet skal skje i et samarbeid mellom Fagforbundets fagforeninger og jentelag på lokalt plan.

• Rundt 125.000 er aktive i jente- og kvinnefotball i Norge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy