JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

Nå skal Støre spare penger. Det setter mange regjeringsløfter i spill

Vi skal fortsatt ta vare på velferdsstaten og «fordele rettferdig», lover Jonas Gahr Støre.

Vi skal fortsatt ta vare på velferdsstaten og «fordele rettferdig», lover Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Statsminister Jonas Gahr Støre varsler et stramt budsjett neste år, der mye av innholdet i regjeringsplattformen fra Hurdal må utsettes eller legges til side.

2022082911315020220829113151

Til uken samler Ap-lederen regjeringen til konferanse om neste års statsbudsjett.

I et intervju med E24/Aftenposten legger han seg på samme linje som finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og varsler et stramt budsjett.

Det betyr blant annet mindre oljepengebruk. Målet er å komme under 2,9 prosent av oljefondets verdi.

I Hurdalsplattformen la regjeringen fram ambisjoner om kostbare investeringer innen blant annet velferdstjenester, infrastruktur og nye næringer.

De kan måtte vike for et statsbudsjett som må ta hensyn til økte priser, krig i Ukraina, strømstøtte og ikke minst en rente som på under et år har gått fra 0 til 1,75 prosent.

– Mye av det vi har i plattformen må enten vente og tas senere eller settes til side i den situasjonen vi er i nå, sier statsministeren.

Støre sier ikke noe konkret om hva som legges bort, men selv innenfor et stramt budsjett har han som mål å «ta godt vare på» viktige sider av velferdsstaten og «fordele rettferdig».

Han løfter fram hensynet til renten som en hovedårsak til budsjettinnstrammingene.

– Norges Banks oppdrag er å få ned den høye prisveksten. Det skjer ved å dra inn kjøpekraft gjennom å øke rentene. Da kan ikke vi hive på mer kull og pøse ut kjøpekraft over statsbudsjettet, forklarer Støre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy