JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal utvalg se på hvordan kommersielle aktører kan kastes ut av velferden

– Fagforbundet glad for at regjeringen starter arbeidet som skal sikre at hver skattekrone som skal gå til å gi innbyggerne bedre helsetjenestene, eldreomsorg og barnehagetilbud, faktisk går til det, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord

– Fagforbundet glad for at regjeringen starter arbeidet som skal sikre at hver skattekrone som skal gå til å gi innbyggerne bedre helsetjenestene, eldreomsorg og barnehagetilbud, faktisk går til det, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord

Leif Martin Kirknes

Fredag satte regjeringen ned et utvalg som skal se på hvordan kommersielle aktører kan kastes ut av velferden. NHO advarer om at konsekvensene kan bli store.

2022081213120720220812131706

tips@fagbladet.no

Under budsjettforhandlinger med SV forpliktet regjeringen seg til å se på hvordan kommersiell drift kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester, og legge frem en egen nullprofittmodell for hver slik sektor. Nå skal et eget utvalg se på hvordan dette kan gjøres.

– Og det er helt nødvendig, for de siste årene har store kommersielle konsern gått inn i større deler av velferden, sier Kirsti Bergstø, nestleder i SV til NRK.

– Fellesskapets penger skal gå til fellesskapet

Regjeringens utvalg skal se på hvordan kommersielle aktører kan fjernes fra ulike sektorer, blant annet barnehager og eldreomsorg.

Utvalget skal også komme med forslag til egne nullprofittmodeller for hver sektor. Disse modellene skal sikre at ikke-offentlige aktører som fortsatt jobber i velferden, ikke kan gi eierne sine store utbytter.

– Jeg er svært fornøyd med at vi nå har fått på plass et brett sammensatt utvalg med relevant kompetanse og erfaring, og med representanter fra ulike deler av landet. Det er et viktig arbeid utvalget skal utføre, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.

– Først og fremst dreier det seg om at regjeringen ønsker at fellesskapets penger skal brukes til velferd, og ikke til store kommersielle aktører, sier statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Gunn Karin Gjul (Ap) til NRK.

Utvalget skal ledes av tidligere Nav-direktør Tor Saglie og skal levere sin anbefalingene til regjeringen innen 1. juni 2024.

Fagforbundet ønsker det nye utvalget velkommen.

– Det har lenge vært et press på lønns- og arbeidsvilkår til de ansatte i private velferdsselskaper, samtidig som vi ser at det blir tatt ut profitt. Fagforbundet er glad for at regjeringen starter arbeidet som å sikre at hver skattekrone som skal gå til å gi innbyggerne bedre helsetjenestene, eldreomsorg og barnehagetilbud, faktisk går til det, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord til NRK.

NHO advarer

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener dette er å gå baklengs inn i fremtiden og mener at private aktører er en viktig del av velferdstjenestene. Han advarer om store konsekvenser hvis de blir kastet ut.

– Tusenvis av bedrifter, med hundre tusen ansatte, sikrer hver dag at folk får hjelp. Dette vil de ta bort sånn at folk ikke får den hjelpen de trenger, sier Almlid til NRK.

Han spår at det vil komme et ordføreropprør i distriktene hvis regjeringen faktisk kaster ut private aktører fra velferdstjenestene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy