JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå som firebarnsfar Chris Marius (38) kan slenge opp et nettmøte, vil han erstatte venting på flyplasser med familietid

KAN IKKE KUTTE ALL REISING: – Det er de uformelle samtalene som bidrar til å bygge nettverk. Det skjer ofte i pauser og etter at det offisielle programmet er ferdig, sier Chris Marius Thorsen, byggdrifter og seksjonsleder.

KAN IKKE KUTTE ALL REISING: – Det er de uformelle samtalene som bidrar til å bygge nettverk. Det skjer ofte i pauser og etter at det offisielle programmet er ferdig, sier Chris Marius Thorsen, byggdrifter og seksjonsleder.

Privat

Fagforbundet reduserte klimautslippet fra flyreiser med 90 prosent i fjor. Nå skal ledelsen sørge for at flere kan møtes på nett også etter pandemien.

2021010711320020210308130155

bjorn.grimstad@fagbladet.no

I et normalår flyr Fagforbundets ansatte og tillitsvalgte til sammen nær fem millioner kilometer, ifølge tall Fagbladet har fått tilgang til. Det tilsvarer rundt 120 turer rundt ekvator, eller 1680 flyturer tur-retur mellom Oslo og Vardø.

Med tanke på at dette er en av de lengre strekningene i Norge, vil det bety at Fagforbundet i snitt betalte for minst ti flyseter hver eneste dag gjennom året.

I pandemiåret 2020 har antall flyreiser stupt. Utgiftene til flybilletter var på snaue 3,3 millioner kroner, mer enn ni millioner lavere enn snittet de to foregående årene. Det førte til at de årlige 1000 tonnene med CO2-ekvivalenter fra Fagforbundets flyreiser, ble redusert med nær 90 prosent.

https://datawrapper.dwcdn.net/2f3MX/4/

Tallene viser flyreiser for Fagforbundets 375 ansatte, samt tillitsvalgte og andre som Fagforbundet kjøper reiser for. Kurs, konferanser og andre samlinger er ofte reisemålet.

Flere enn 9 av 10 reiser er innenlands.

https://datawrapper.dwcdn.net/sssjC/3/

En av mange som har flydd mindre i 2020, er firebarnsfar og tillitsvalgt Chris Marius Thorsen (39). Han jobber som byggdrifter i Vardø kommune, og er frikjøpt i halv stilling som seksjonsleder for samferdsel og teknisk i Fagforbundet Finnmark.

Nå mener han økt kompetanse på videoteknologi vil gi mer hjemmetid også etter pandemien.

– Noe positivt kom det ut av korona, kan du si. Mindre tid på flyplasser og i bil betyr mer tid hjemme. Jeg er veldig glad for det, og det er nok samboeren og barna også, sier han.

https://datawrapper.dwcdn.net/js8tf/1/

Før pandemien reiste han omtrent hver uke. Når den er over, tror han at han kan kutte minst et par av reisene hver måned. Altså en halvering av reiseaktiviteten.

Det kan han gjøre nå som han og andre har blitt trygge på digitale plattformer.

– Jeg er utdannet rørlegger og jobber som vaktmester. Så pc er ikke det verktøyet jeg er best på. Men jeg har blitt mer trygg nå. Før måtte vi planlegge gjerne to og tre uker i forveien. Og så gikk det gjerne med tre dager på selve reisen og møtet. Nå er det ganske enkelt å hive opp et møte på nett, sier han.

I strategiplanene gjennom flere år har det stått at Fagforbundet skal «utarbeide retningslinjer som vil bidra til kutt i egne utslipp». Det eneste problemet er at lite har skjedd.

– Fram til nå har det kun vært gode intensjoner. Vi er nødt til å utarbeide en handlingsplan, og jeg tror dette er riktig tidspunkt å gjøre det på. Vi kan ikke gå tilbake til det vi gjorde før koronapandemien, sier nestleder i Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen.

Skal møtes mer på nett

Men så kom koronapandemien som en knyttneve i midten av mars. Et stort antall planlagte møter, kurs og konferanser ble umiddelbart avlyst. Men en del av disse ble flyttet til internettet. Og akkurat det kan videreføres, mener nestlederen.

– Korona har lært oss at det er mange plattformer å møtes på. En ting er at man sparer penger, og det sparer klima i veldig stor grad, og det folk har minst av: tid, sier han

Han trekker på egne erfaringer da han kunne fly tur-retur til et sted for å holde en tre kvarter lang innledning.

FÆRRE FYSISKE MØTER: Nestleder Odd Haldgeir Larsen tror han vil fly mindre etter koronaen. Her sammen med nestleder Sissel Skoghaug og leder Mette Nord under landsmøtet 2017.

FÆRRE FYSISKE MØTER: Nestleder Odd Haldgeir Larsen tror han vil fly mindre etter koronaen. Her sammen med nestleder Sissel Skoghaug og leder Mette Nord under landsmøtet 2017.

Kathrine Geard

Snur sjekklista

Kommunalkonferansen 2020 er en av de store nasjonale konferansene som ble videooverført til de tusen hjem og kontorer.

Tilbakemeldingene var at mange av deltakerne savnet minglingen i pausene, men at intensjonen i konferansen ble vel gjennomført.

– Jeg tror vi kan finne alternative løsninger på en stor del av våre arrangementer. Tommelfingerregelen bør være at kan vi ha det på telefon? Hvis ikke, kan vi ha det på Teams? Hvis nei, da bør vi ha det ved fysisk oppmøte, sier Larsen.

Han påpeker at det dermed er snakk om å snu sjekklista. Tidligere har fysisk oppmøte vært utgangspunktet.

Vil ha fysiske forhandlinger

Helt slutt på flyreisene blir det nok likevel ikke. Blant annet synes nestlederen at lønnsoppgjørene er vanskelig å gjennomføre på nett. Senest i desember deltok Larsen i forhandlinger hos Riksmekleren via videolink, da det var bare et utvalg av fire personer som var fysisk til stede.

– Det er ett av områdene jeg er mest skeptisk til å fortsette med bare på andre plattformer. Vi får det bedre til nå enn i august da vi begynte med det. Men det er en krevende forhandlingsform. Man mister diskusjonene og den mellommenneskelige småpraten på gangen, sier han.

Vanskelig å lære på video

Også vaktmester Chris Marius Thorsen tror det ikke er realistisk å kutte reiseaktiviteten helt ut. Videomøter er ikke ideelt for alle typer møter, mener han.

Høyere terskel for å ta ordet, mye enveiskommunikasjon fra foredragsholdere og lite småprat er argumenter for at folk fortsatt må reise for å treffes også etter pandemien. Han trekker fram et eksempel:

– Det er mange små kommuner i Finnmark, og da må vi som jobber innen ulike yrkesgrupper møtes. Da kan vi ha faglige samtaler, drøfte hvordan vi skal løse ting, lære oss nye dataprogrammer. Det er mye vanskeligere å få til på et videomøte, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy