Nå vil regjeringen skrote «enkepensjonen»
Torbjørn Røe Isaksen
Jan-Erik Østlie
Dagens ordning med tilleggspensjon til etterlatte bør fjernes, mener regjeringen. Kvinner blir taperne, mener Pensjonistforbundet.
I høst skal regjeringen legge fram et forslag om omlegging av etterlatteytelsene som en del av pensjonsreformen, skriver Dagbladet. Regjeringen tar sikte på å gjennomføre endringen fra 2023.
– Etterlatteytelsene er fra en annen tid da Norge så veldig annerledes ut, og de fleste kvinner ikke var i jobb, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til avisa.
Han viser til at antallet som får «enkepensjon» er mer enn halvert siden 1970-tallet til 17.000 mottakere. Samtidig understreker han at forslaget vil inneholde rimelige overgangsordninger.
Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet er sterkt kritisk til forslaget.
– Det er lett å sitte i regjeringskontorene og lage teorier om at kvinner skal ha full jobb og samme lønn som menn. Men i praksis er det ikke slik. Vi vet at mange kvinner jobber deltid – mange også ufrivillig – og at kvinners lønn ligger prosentvis lavere enn menns lønn, påpeker han.
I 2017 foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg å erstatte folketrygdens ytelser til etterlatte under 67 år med tidsbegrenset omstillingsstøtte.
Utvalget tok også til orde for å fase ut særreglene som kan gi etterlatte høyere alderspensjon og uføretrygd, de såkalte gjenlevenderettighetene.
• Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden. Her er alle de nye satsene