JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljøloven

Når bør arbeidsgiver betale for mobilen din?

Hvor går grensen når det kommer til å bruke privat mobil på jobb? (Illustrasjonsfoto)

Hvor går grensen når det kommer til å bruke privat mobil på jobb? (Illustrasjonsfoto)

Hanna Skotheim

Kan arbeidsgiver pålegge deg å bruke din private mobiltelefon på jobben? Og må du laste ned jobbrelaterte apper på telefonen din hvis arbeidsgiver ber om det?

2024012211122820240122111228

hanna@lomedia.no

Disse spørsmålene har engasjert flere den siste tiden.

I et innlegg i en egen Facebook-gruppe for tillitsvalgte har en spurt hvor grensa går. Selv har denne personen nektet å laste ned jobbrelaterte apper, men det betyr at hen går glipp av en del beskjeder som angår arbeidsplassen.

Flere av dem som har kommentert innlegget, skriver at de mener arbeidsgiver må betale mobil og/eller mobilregning hvis de skal pålegge ansatte å bruke telefonen i jobbsammenheng.

Noen mener at det kommer litt an på situasjonen. Hvis du har med mobilen din på jobb og du bruker den til private ting i arbeidstiden, skriver en at det må være greit å være fleksibel. Kanskje har de ansatte andre goder som gjør at det går opp i opp?

Det er også en som synes det er positivt å kunne bruke egen telefon på jobb fordi hen da alltid kan være tilgjengelig, også for dem utenfor jobb.

Du er blitt syk. Kan du si ifra til sjefen på SMS?

Skal ha lønn deretter

I arbeidsmiljøloven står det at «arbeidstid er tiden arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver».

Hvis en arbeidsgiver pålegger deg å laste ned jobbrelaterte apper på din private telefon, mener butikkmedarbeider Geir Fosse at du da stiller deg til disposisjon 24 timer i døgnet. Da skal man ha lønn deretter, skriver Fosse som kommentar til Facebook-innlegget.

Fosse jobber i Coop Prix Våland i Stavanger og er plasstillitsvalgt for Handel og Kontor. Ettersom hans egen leder ikke pålegger noen av de ansatte å laste ned jobbrelaterte apper på privat mobil, mener Fosse at det ikke er nødvendig å bli kompensert. Dette sier han til LO-Aktuelt.

Fosse har forsøkt å finne ut om loven sier noe om dette, men uten hell. Og det er ikke så rart. Det finnes ingen lovregler om dette.

Din private eiendel

Tina Storsletten Nordstrøm er leder for Fagforbundets advokatvirksomhet. Hun mener at dersom telefonen er arbeidstakers private eiendel, kan ikke arbeidsgiver pålegge deg å bruke den på jobb.

– Og så kan man ha en diskusjon om hvem som er avhengig av mobilen eller ikke, og der kan man være uenig, sier Nordstrøm.

– Kan arbeidsgiver pålegge deg å laste ned apper på din private telefon?

– Nei, og arbeidsgiver kan heller ikke pålegge deg å bruke privat telefon for å få utført arbeidsoppgavene dine. Da må du kompenseres for det, svarer Nordstrøm.

Opp til hver enkelt

Hvis arbeidstaker må legge ut for utgifter knyttet til jobben fordi arbeidsgiver ønsker det, må arbeidsgiver dekke dette så lenge de ikke er inngått en avtale om noe annet.

Dette kan gjelde for blant annet mobilbruk og innkjøp av teknologisk utstyr, informerer LO-advokatene. Utstyr og abonnement kan kjøpes og betales av arbeidsgiver, eller så kan arbeidstaker få refundert regning i etterkant, ifølge Statens personalhåndbok.

Det er altså opp til hver enkelt arbeidsgiver om en arbeidstaker får mobilutgiftene dekket. Det er mulig å forhandle fram et slikt punkt i tariffavtalen der du jobber. Det gjorde sykkelbudene i Foodora i 2020.

Nå betaler arbeidsgiver utgiftene som sykkelbudene bruker på egen mobil og annet utstyr. Men kompensasjonen avhenger bare av antall kilometer de sykler, ikke hvor mye de faktisk betaler for arbeidsutstyret, understreker hovedtillitsvalgt i Foodora, Olga Ershova. De får dermed mindre enn det de bruker på utstyret, mener hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy