JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når brannalarmen går, rykker gartneren ut

Slik reddet de turistene i Valldal

KLAR: Når alarmen går er gartner Per Magnus Berdal en av dem som rykker ut.

KLAR: Når alarmen går er gartner Per Magnus Berdal en av dem som rykker ut.

Werner Juvik

30. juli ble et skrekkscenario virkelighet i Valldal. Da alarmen gikk, rykket det ut butikkmedarbeidere, tømrere, mekanikere, en lærling, kommuneingeniør, gartner - og en sjøkaptein.

2016101213530620230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Klokken Kl. 16:23 kom meldingen inn: «Trollstigen. Buss utfor veien ved Gudbrandsjuvet.»

Valldal brann- og redningskorps i Norddal kommune har 16 frivillige medlemmer. De jobber med alt annet enn brann og redning til daglig, men rykker ut når alarmen går.

Klokka 16.23 nest siste dag i juli lyder call out (alarmlyd) i 15 sekunder på samtlige nødradioer. Meldingen som følger er ikke til å misforstå; scenariet de har øvd på, men som de håpet ikke ville skje, er virkelighet.

Fagbladet har kartlagt de mange involverte denne dagen, og hvordan de løste utfordringene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ULYKKE: Her kjørte bussen utfor og veltet. En omkom, og mange ble skadet.

ULYKKE: Her kjørte bussen utfor og veltet. En omkom, og mange ble skadet.

Werner Juvik

En perfekt dag

Den ukrainske turistbussen har vært på veien i seks dager. De 38 turistene, to sjåfører og en guide har kommet til reisens høydepunkt: Møre og Romsdal med Trollstigen og Atlanterhavsveien. Vill, vakker, men nådeløs natur.

Dagen startet i Gudbrandsdalen, fortsatte gjennom Romsdal, forbi Trollveggen, opp Trollstigen og ned mot Valldal. De nærmer seg det imponerende Gudbrandsjuvet.

Stemningen er på topp. Guiden, Galina Shipunova, sitter foran med sjåførene. Hun forbereder de siste postene på det tette programmet. Destinasjon er vakre Ulsteinsvik.

Til Fagbladet beskriver hun senere: – Alt var så perfekt denne dagen. Været var strålende. Alle var fornøyde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRANNKORPS: Her er store deler av det frivillige brann- og redningskorpset i Valldal.

BRANNKORPS: Her er store deler av det frivillige brann- og redningskorpset i Valldal.

Werner Juvik

Buss på taket

«Buss utfor veien. Den har rullet rundt på taket. Knust. Mange skadde.»

Det blir slått trippelvarsling, det vil si at både brann 110, politi 112 og ambulanse 113 lytter samtidig på innringers anrop.

Tor Ivar Sjåstad på alarmsentralen 110 i Ålesund starter «call out».

Først på stedet

I Valldal sentrum er det Olsok-feiring. Andreas Ødegård (19) spiller bass i bandet som underholder. Den unge tømrerlærlingen er også brannkorpsets nyeste medlem. Bandet har nettopp spilt siste låt da han ser at kollega Ove Indreeide (50) i brannkorpset begynner å løpe mens han lytter til radioen.

– Jeg skjønte at noe alvorlig hadde skjedd, forteller Andreas. Han griper radioen han hadde lagt fra seg ved scenekanten. Minutter senere rykker han, Ove Indreeid og Anders Rem (37) ut fra Valldal brannstasjon. De skal bli første redningsteam på stedet.

BYGDA: Valldal ble satt på en hard prøve i sommer.

BYGDA: Valldal ble satt på en hard prøve i sommer.

Werner Juvik

Understreker alvoret

I ambulansen i Valldal sentrum kaster Hillevi Maria Gjerde et blikk på nettbrettet. Hun ser lista over utkalte ressurser: ambulanser i Valldal, Rauma, Ørskog, Geiranger, Stranda, Sula og Ålesund. Luftambulansen i Trondheim, Ålesund, Førde og Dombås. Sea King fra Florø.

Den lange lista understreker alvoret. Meldingen er: «Ukjent antall hardt skadd, ukjent antall livløse, rundt 40 passasjerer i bussen.»

Den sendes fra kollega Steffen Falkevik som har vakt på 113 Møre og Romsdal i Ålesund, ti mil lenger vest. Falkevik kjører selv ambulanse i Valldal og er lokalkjent. Det føles betryggende.

Hillevi Maria Gjerde og Line Longva skal om kort tid bli første ambulanseteam på ulykkesstedet.

Kritiske minutter

– Kaos, er den umiddelbare beskrivelsen av skadestedet fra ambulanse-, brann og redningspersonell. Likevel, det som møtte oss var som ventet, akkurat som vi har øvd og forberedt oss på, forteller Hillevi Maria Gjerde.

Når første team fra Valldal brannkorps ankommer, er Gjerde og Longva i gang med kartlegging og førstehjelp. Noen har kommet seg ut av den knuste bussen ved egen hjelp. De får et kjede rund halsen med en fargekode for prioritering; det haster med noen mens andre kan vente.

To passasjerer er fastklemt, en henger opp ned – en kritisk situasjon. Valldal brannkorps har hydraulisk saks, spreder og sylinder. Ålesund er på vei med mer spesialisert utstyr til tungbilredning, men det må gå med bil. Lufttransport for tungredningsutstyr er etterlyst, men fins ikke.

Totalt 11 medlemmer av Valldal brann- og redningskorps er på plass. Det er trangt og vanskelig å arbeide i den knuste bussen. Det skal bli mer komplisert; en passasjer har armen i klem. Armen sitter fast i en av bussens bærevegger. Veggen vil kollapse og knuse armen dersom de forsøker å skjære henne løs. De må hente fram all kunnskap, alt de har lært fra brannøvelser, kurs og fra sine yrker. De trenger gode løsninger nå. Med kreativ bruk av løftepute lykkes de. Passasjeren blir brakt ut.

Luftbro til sykehuset

Fire luftambulanser og en Sea King går i skytteltrafikk fra jordet ved siden av skadestedet. 16 hardt skadde, derav fire alvorlig, fraktes til sykehus i Molde og Ålesund. En er omkommet.

En time og 35 minutter etter alarmen er samtlige turister tatt hånd om.

Senere på kvelden sendes ytterligere fire til sykehus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNKVARTERT: 20 turister ble innkvartert over natta her etter ulykken.

INNKVARTERT: 20 turister ble innkvartert over natta her etter ulykken.

Werner Juvik

Eksamen for Norddal

Valldal skole: Det er kveld. Kommunens kriseteam tar imot de resterende, de som ikke er sendt på sykehus. De fleste trenger hjelp med mindre sårskader og glassplinter og et vell av praktiske ting; kontakt med pårørende, sikring av reisedokumenter, forsikring, kontakt med ambassaden og bearbeiding av opplevelsen.

På en knapp time har de fått inn mat, kaffe, drikke, pledd fra Valldal sjukeheim og klær fra folk. Tre tolker hvorav to er sykepleiere, er på plass sammen med kriseteamets to leger.

Norddal kommune ble kåret til «Årets beredskapskommune» i 2008. Denne våren hadde de en øvelse med et svært likt scenario som dette. Nå er det eksamen.

Beredskap i dagliglivet

– Grundige planer og en løsningsorientert stab. Det er oppskriften, sier ordfører Arne Sandnes, men for folk i disse bygdene er det ikke veldig spesielt.

– Vi har alltid levd med risiko for å bli rammet av naturkreftene; vi har snøskred på vinteren og konstant fare for store fjellras og tsunami.

Historien forteller om hele bygder, folk og familier tatt av ras. Bygda ble hardt rammet av nyttårsorkanen i 1992 og av ekstremværet Dagmar for fem år siden. Trusselen om fjellskred i Geirangerfjorden med påfølgende tsunami inspirerte til filmen Bølgen. For de fleste andre en spennende kveld på kino, her er det ramme alvor.

– Folk her har beredskap i pannebrasken. Det er en del av livet, fastslår ordføreren. Han mener det er mye av forklaringen på at nødsituasjoner lar seg løse og at alle reagerer og deltar når det trengs.

Stiller opp

I slutten av juli er det fortsatt høysesong i Valldal, og samtlige hoteller er fylt til randen. Beredskapsansvarlig i Norddal kommune, Aud Lindis Ødegård, må finne en løsning for de 20 som ikke er sendt til sykehus.

Muritunet rehabiliteringssenter i Valldal sentrum er sommerstengt, men denne lørdagen stiller staben på jobb. Samtlige turister har behov for tilsyn

Psykiatrisk sykepleier Vilma Lygnugariene tar seg av dem utover natta. Hun er opprinnelig fra Litauen og lærte russisk på skolen i hjemlandet. I natt skal språkkunnskapene hennes bli viktige. Spesielt de eldre kan lite engelsk.

Klokka 2.30 blir det stille på Muritunet.

Valldal brannkorps

• Ett av to brannkorps i Norddal kommune.

• Består av 16 frivillige.

• Ålesund brann- og redningsvesen er nærmeste heltidsbrannvesen med kasernerte mannskaper.

• Har ansvaret for sikkerhet ved store deler av turistveien fra Trollstigen til Geiranger. Nær en million turister passerer bygda i sommersesongen.

• Norddal er en del av et interkommunalt samarbeid med sju kommuner, der Ålesund sørger for opplæring og kompetanse til deltidsmannskapene.

Ulykken

Lørdag 30. juli sneier en buss inn i en møtende personbil like ved Gudbrandsjuvet på veien fra Trollstigen til Valldal. Sjåføren mister kontrollen, og bussen ender på taket nede i en skråning. I bussen er 38 ukrainske turister, to sjåfører og en guide. En av passasjerene omkommer, 16 er hardt skadd, fire alvorlig. Samtlige trenger tilsyn. De fleste har mindre skader.

Forlanger bedre dekning

Mellom ulykkesstedet og Trollstigen er det 11 kilometer uten noen form for mobilkontakt. Hadde ulykken skjedd litt tidligere, ville varslere måttet kjøre flere kilometer for å få kontakt med alarmsentralen. Norddal kommune forlanger at dekningssituasjonen er forbedret før neste turistsesong. Nær en million turister passerer stedet hver sommer.

Deltidsstyrken i utkants-Norge

Brann- og redningsstyrken i Norge består av 11.370 personer, hvorav kun 3348 er ansatt på fulltid. Mer enn 8000 deltidsansatte brann- og redningsarbeidere jobber i andre yrker til daglig, men rykker ut når alarmen går.

Alle biler stanset. Alle hjalp til. Lokalbefolkningen var fantastisk

Galina Shipunova, guide på bussen

MEST LEST:
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.

FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.

Kathrine Geard

Her kan beboere drikke alkohol og røyke hasj: – De får et litt annet liv

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.

Frøydis Falch Urbye

Har du rett til særaldersgrense? Nå vil arbeidsgiverne fjerne hele ordningen

OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.

OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.

Werner Juvik

Rune skrev avskjedsbrev til barna: – Jobba bort både familie og venner

KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.

KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.

Tre ting hjalp Katherine tilbake på jobb: – Jeg må innrømme at jeg var skeptisk

MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.

MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.

Kasper Holgersen

Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen

PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.

PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.

Marianne Otterdahl-Jense

Full jobb og høgare vidareutdanning: Slik får helsefagarbeidarane Anne Gro og Nina kabalen til å gå opp

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
INNKVARTERT: 20 turister ble innkvartert over natta her etter ulykken.

INNKVARTERT: 20 turister ble innkvartert over natta her etter ulykken.

Werner Juvik

KLAR: Når alarmen går er gartner Per Magnus Berdal en av dem som rykker ut.

KLAR: Når alarmen går er gartner Per Magnus Berdal en av dem som rykker ut.

Werner Juvik