Næringsministeren er ansatt i Norwegians advokatfirma – habiliteten er ikke vurdert

Iselin Nybø

Iselin Nybø

Berit Roald / NTB scanpix

Iselin Nybø har ulønnet permisjon fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som jobber for Norwegian. Samtidig spiller Nybø en nøkkelrolle i Norwegians fremtid.

2020043010094520200430100944

Næringsminister Iselin Nybø (V) er sentral i utarbeidelsen av tiltakene som skal redde flybransjen i forbindelse med koronakrisen.

Regjeringen har lansert en krisepakke for luftfarten der tre milliarder er øremerket Norwegian. Selskapet kjemper nå for å innfri vilkårene for å kunne motta disse pengene.

E24 skriver nå at Nybø er i ulønnet permisjon fra jobb ved advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som er ett av flere advokatfirmaer som jobber for Norwegian.

I en epost til E24 skriver Nybø at det ikke er blitt gjort noen habilitetsvurdering av hennes ansettelsesforhold i advokatfirmaet i arbeidet som er utført, og skal utføres, med krisetiltakene til Norwegian og luftfarten.

– Nei. I dialogen Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har hatt med Norwegian om garantiordningen for luftfarten, har selskapet slik NFD har oppfattet det, vært representert med et annet advokatfirma enn Simonsen.

På spørsmål om hva Nybø selv mener om at hun er ansatt i et selskap med sterke interesser i Norwegians overlevelse, samtidig som hun bestemmer hvilke økonomiske tiltak flyselskapet skal få fra staten, svarer næringsministeren:

– Jeg har permisjon fra stillingen som advokat ved Stavanger-kontoret i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og har hatt permisjon siden jeg kom inn på Stortinget høsten 2013, med unntak av tiden fra 1. januar til 17 januar i 2018, rett før jeg ble statsråd.

Hun skriver også at hun i utgangspunktet anser ansettelsen i firmaet for å være uproblematisk og at hun fortløpende vurderer sin habilitet dersom advokatfirmaet skulle dukke opp i aktuelle saker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy