Kamp om tariffestet pensjon

NHO varsler konflikt om LO står på kravene

MINDRE: NHO-direktør Stein Lier-Hansen mener pensjonskostnadene må reduseres, ikke økes. Hvis LO ikke går tilbake på kravet om at tejenestepensjon avtalefestes og organiseres gjennom kollektive avtaler, vil oppgjøret ende i streik, sier han.

MINDRE: NHO-direktør Stein Lier-Hansen mener pensjonskostnadene må reduseres, ikke økes. Hvis LO ikke går tilbake på kravet om at tejenestepensjon avtalefestes og organiseres gjennom kollektive avtaler, vil oppgjøret ende i streik, sier han.

Erlend Angelo


2016022412310020160302132736

tips@fagbladett.no

Mona Bjørn fra Handel og kontor, som fremmet benkeforslaget som ble vedtatt, sier til VG at de går inn i tariffoppgjøret med utgangspunkt at de vil ha gjennomslag for kravene, og at de er villig til å streike for dem.

LO prioriterer likelønn og kvinnelønn

Steile fronter

Å avtalefeste tjenestepensjon er totalt uaktuelt, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Dagens Næringsliv. Han varsler at oppgjøret vil ende i konflikt og streik hvis LO ikke går tilbake på det kravet.

Han er derimot ikke avvisende på samme måte til kravet om at tjenestepensjon skal opptjenes fra første krone, og ikke som i dag der bare stillinger over 20 prosent og lønn over 90.000 kroner gir grunnlag for tjenestepensjon.

Fellesforbundet fikk gjennomgå

Nei til alt

– Vi er negative til det også, men det er en annen type krav enn tariffesting og kollektive ordninger, sier Lier-Hansen til DN.

Det blir Fellesforbundets leder Jørn Eggum som skal lede frontfagsoppgjøret i industrien, og forvalte det mandatet som LOs representantskap har gitt han.

Selv om han var uenig i benkeforslaget, mener han i ettertid at det skal være mulig å håndtere den formuleringen som er vedtatt på en fornuftig måte.

– Dette er ingen katastrofe. Hva som er brede ordninger er veldig vanskelig å definere, men vi får sette oss ned og finne et fundament for det, som vi kan presentere for LO-sekretariatet før lønnsforhandlingene begynner, sa han til VG etter møtet i går.

Vil ha lavere pensjoner

Ifølge Stein Lier-Hansen må det skje en kraftig omlegging av det norske pensjonssystemet, og i en annen retning enn den LO ønsker.

– Jeg er helt sikker på at vi de neste 20 årene må redusere de totale pensjonsforpliktelsene i Norge. Ingen vil forhandle dem ned, men det må komme. De totale pensjonskostnadene er ikke bærekraftige, sier han til DN.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy