Nordisk fagbevegelse positiv til TTIP

VIKTIG AVTALE: Nordens faglige samorganisasjon har levert en felles uttalelse om TTIP.  Fra venstre: Nestleder i Unio, Solveig Kopperstad Bratseth, leder for norsk LO, Gerd Kristiansen, og leder i dansk LO, Lizette Risgaard.

VIKTIG AVTALE: Nordens faglige samorganisasjon har levert en felles uttalelse om TTIP. Fra venstre: Nestleder i Unio, Solveig Kopperstad Bratseth, leder for norsk LO, Gerd Kristiansen, og leder i dansk LO, Lizette Risgaard.

Ragnhild Heyerdahl

Mens handelsavtalen mellom EU og USA trolig vil gagne Sverige, Danmark og Finland, er konsekvensene for Norge og Island vanskelige å forutsi, påpeker NFS.

2016011509000020160126115753

ragnhild@lomedia.no

Derfor er TISA og TTIP viktig

«Nå er jeg grundig lei av den blåblå revolusjonen deres»

Nordens faglige samorganisasjon (NFS), som samler de nordiske hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden, har kommet med en felles uttalelse om TTIP, handelsavtalen som nå forhandles mellom EU og USA. De nordiske organisasjonene uttrykker at de er positivt innstilt til frihandel og til handelsavtalen som er under forhandling. Avtalen vil kunne skape nye arbeidsplasser og økonomisk utvikling, fastslår NFS. Avtalen er også viktig fordi den vil kunne sette standarden for hvordan man i framtidige handels- og investeringsavtaler kan garantere arbeidstakernes rettigheter og vilkår, skriver organisasjonen.

LES OGSÅ:

EU-parlamentet ga tommelen opp for TTIP

– En trussel mot demokratiet

Den positive tilnærmingen til TTIP avhenger imidlertid av at avtalen oppfyller visse forutsetninger. NFS mener det er et minimumskrav at avtalen henviser til de grunnleggende arbeidstakerrettighetene i ILOs kjernekonvensjoner og inneholder tydelige formuleringer om retten til å organisere seg og retten til kollektive forhandlinger.

Dette er ikke helt ukontroversielt, siden USA har ratifisert kun to av ILOs åtte kjernekonvensjoner.

Les også: Dette må du vite om TTIP og TISA

Disse avtalene vil ikke regjeringen ha debatt om

Dette er TTIP

• Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) er en frihandelsavtale som forhandles mellom EU og USA. Dersom partene kommer til enighet, blir dette den største handelsavtalen i verden.

• Norge er ikke part i forhandlingene, men vil indirekte kunne bli berørt av en slik avtale.

• Formålet med forhandlingene er å stimulere handel og økonomisk vekst ved å fjerne tollbarrierer og gjøre regelverket i USA og EU likere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy