JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordmenn flest har overvekt eller fedme

Det er flest menn som har overvekt og fedme

Det er flest menn som har overvekt og fedme

Colourbox.com

De aller fleste av oss har overvekt eller fedme, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Tendensen har vært kraftig økende i flere tiår.

2022080210115620220802101132

– Det er ingen overraskelse at andelen med overvekt og fedme har økt de siste årene, dette har vært en mangeårig trend, sier overlege Haakon Meyer ved Folkehelseinstituttet.

Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en kroppsmasseindeks (BMI) på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Andelen med bukfedme, som beregnes ut fra midjemål, har også økt kraftig siden 1960-tallet, ifølge FHI.

Overvekt regnes som en BMI på 25 eller mer, som går over i fedme når BMI går over 30.

Kraftig økning

– Vi ser at det er flere som har overvekt og fedme enn som er normalvektige. Det er flest menn når vi snakker om overvekt og fedme, men litt flere kvinner som har fedme grad 2 og 3 (BMI ≥ 35 og 40 kg/m²), sier Meyer

På slutten av 1960-tallet hadde bare 5 prosent av norske menn i 40-årene fedme. For kvinnenes del ble delen med fedme redusert fra 13 til 7 prosent fra 1960-tallet fram til slutten av 1970-tallet, før det begynte å øke igjen fra 1980.

Minst fedme i byene

Økning i overvekt og fedme hos barn har økt, men den økende trenden synes å ha stanset, ifølge FHI. For barn er det egne BMI-grenser.

Andelen med fedme er større utenfor byene enn i byene. 22 prosent har fedme i Nordland, mot bare 11 prosent i Oslo, viser selvrapporterte tall fra Den nasjonale folkehelseundersøkelsen (NHUS), som ble gjennomført av Folkehelseinstituttet i 2020.

(©NTB)

steinar.schjetne@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy