Norge anerkjenner Palestina som stat – LO gratulerer
GRATULERER: – Vi gratulerer Norge og palestinerne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Petter Pettersen
– Dette er noe LO har jobbet for lenge. Vi gratulerer Norge og palestinerne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
helge@lomedia.no
Norge anerkjenner Palestina som en egen stat, kunngjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på en pressekonferanse.
– Norge vil med det anse Palestina som en uavhengig, selvstendig stat med alle rettigheter og plikter det medfører, sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse onsdag morgen.
Norges formelle anerkjennelse av Palestina trer i kraft tirsdag 28. mai 2024.
– Midt i en krig, med titusenvis av døde og skadde, må vi holde liv i det eneste som kan gi et trygt hjem for både israelere og palestinere: To stater som kan leve i fred med hverandre, sier Støre i en pressemelding.
Kan ikke bli fred uten tostatsløsning
Anerkjennelsen tydeliggjør det som har vært Norges holdning i lang tid. Fred i Midtøsten forutsetter en palestinsk stat, understreker Støre.
– Palestinerne har en grunnleggende, selvstendig rett til en egen stat. Både israelere og palestinere har rett til å leve i fred i hver sin stat. Det kan ikke bli fred i Midtøsten uten en tostatsløsning, sier han.
Støre oppfordrer flere land til å anerkjenne Palestina.
FØLGER ETTER: Ifølge utenriksminister Espen Barth Eide vil flere land nå følge etter.
Leif Martin Kirknes
– Det kan bidra til at prosessen mot en tostatsløsning omsider kan komme i gang igjen og få ny kraft, sier Støre.
– Kan ikke vente
Den territorielle avgrensingen mellom staten Palestina og staten Israel bør basere seg på grensene fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad, med åpning for avtaler om landbytte, heter det.
Siden Oslo-avtalene for drøyt 30 år siden har Norge og mange andre land forsøkt en strategi hvor anerkjennelse skulle komme etter en fredsløsning. Det har ikke fungert, slår Støre fast.
– Vi må derfor tenke annerledes og handle deretter. En anerkjennelse kan ikke lenger vente til etter en fredsløsning, sier Støre.
Han sier det er flere grunner til at det er riktig å anerkjenne Palestina nå, blant annet den pågående krigen i Gaza.
– Krigen er et bunnpunkt i en langvarig, negativ utvikling i den israelsk-palestinske konflikten. Vi må mange år tilbake for å finne en tilsvarende alvorlig situasjon i Midtøsten som i dag, sier Støre.
Flere land vil anerkjenne Palestina
Flere europeiske land kommer til å anerkjenne Palestina 28. mai, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
– Disse landene vil selv kunngjøre anerkjennelsen, sier han.
Også Spania og Irland ventes å kunngjøre sin anerkjennelse onsdag.
143 av FNs 193 medlemsland har allerede anerkjent Palestina som uavhengig stat, og flere EU-land har varslet at de om kort tid vil gjøre det samme.
– Viktig anerkjennelse, mener LO-lederen
– Dette er noe LO har jobbet for lenge. Vi gratulerer Norge og palestinerne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik kaller anerkjennelsen et lyspunkt i en dyster tid, som gir et lite håp for framtida både i Midtøsten og for folkelig engasjement.
– Vi er glade for at vi har en regjering som holder det den lover, som står støtt på Folkeretten og som går i allianse med andre land om å bidra til løsninger, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.
– Et lyspunkt
LO har programfestet støtte til en demokratisk tostatsløsning og å anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967.
Senest i sin hovedtale på Youngstorget 1. mai krevde LO – lederen at tiden var overmoden for at Norge må anerkjenne Palestina som eget land.
På spørsmål om hun ville presse regjeringen til nettopp å anerkjenne Palestina som egen stat, svarte hun:
– Regjeringen er veldig klar over hva LO mener i dette spørsmålet. Og så er jeg veldig stolt over at vi har en regjering som er så tydelige i måten de håndterer Palestina-spørsmålet på.
– Vi er ikke enige om alt. Men at de er så tydelige som de er nå, er veldig viktig. Og veldig bra, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon. Anerkjennelse er det beste på lang sikt. Vi mener anerkjennelsen kan bidra til palestinsk forsoning, være et initiativ for fred og for en framtidig tostatsløsning og samtidig er en naturlig videreføring av tidligere norsk politikk, la hun til.
Må løses med forhandlinger
LO håper og tror dette kan bidra til å presse fram løsninger på den akutte krisen i Midtøsten. En anerkjennelse vil forhåpentligvis kunne bidra også til å presse fram løsninger ved forhandlingsbordet, noe som også er i Israels interesse.
Rundt 1200 ble drept i Israel i angrepet 7. oktober i fjor. Nesten 36.000 er foreløpig drept i Gaza og 80.000 er såret.
– Volden, antall drap og spenningsnivået øker også på Vestbredden. Sulten herjer, helsevesenet har kollapset og nødhjelpen er minimal. Krisen i Midtøsten må løses gjennom forhandlinger. Da hjelper det å ha to sidestilte parter ved forhandlingsbordet, sier Hessen Følsvik.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no