JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges atomsikkerhetssamarbeid med Russland har opphørt

RUSSLAND: Denne 100 meter lange atomubåten i Victor II klassen ble på begynnelsen av 2000-tallet hogget opp med norske penger. Nå den slags samarbeid med Russland stoppet opp.

RUSSLAND: Denne 100 meter lange atomubåten i Victor II klassen ble på begynnelsen av 2000-tallet hogget opp med norske penger. Nå den slags samarbeid med Russland stoppet opp.

Jan-Morten Bjørnbakk / NTB

I tre tiår har Norge samarbeidet tett med Russland for å redusere risikoen for atomulykker og radioaktiv forurensning. Nå har arbeidet stoppet helt opp.

2024062113334120240621133341

– Atomsikkerhetssamarbeidet med russiske myndigheter har opphørt både på politisk og teknisk nivå, skriver regjeringen i en ny stortingsmelding om atomsikkerhetssamarbeid.

Russland har mye atomvirksomhet, og mye av det er plassert nær grensen til Norge. Derfor har Norge samarbeidet tett med Russland om flere prosjekter for å begrense risikoen for ulykker.

Men etter Russlands annektering av Krym i 2014 har dette gradvis blitt trappet ned, og nå er det full stans, ifølge regjeringen.

Russland trappet ned varslingsøvelser

Allerede etter invasjonen av Ukraina i 2022, frøs Norge finansieringen av prosjekter i Nordvest-Russland.

– Russland stilte da øvrig samarbeid på dette feltet i bero, med unntak av samarbeid under den bilaterale varslingsavtalen om atomhendelser. Russisk vilje til å følge opp varslingssamarbeidet kan imidlertid ikke tas for gitt, skriver regjeringen.

Norge og Russland har en avtale om å varsle hverandre om atomulykker, og dette systemet testes ved årlige øvelser. Dette har Norge fortsatt med også etter at Russland invaderte Ukraina.

– Russisk side har etter februar 2022 i mindre grad enn tidligere fulgt opp sin del av avtalen når det gjelder informasjonsutveksling. Det er i norsk interesse at disse varslingsøvelsene og informasjonsutvekslingen om atomanlegg fortsetter, skriver regjeringen.

– Ikke politisk ønskelig

Regjeringen vedgår at det kan være i Norges interesse å samarbeide mer Russland for å redusere risikoen fra russiske atominstallasjoner, uavhengig av den politiske utviklingen.

– I dagens situasjon er det imidlertid ikke politisk ønskelig eller praktisk mulig å opprettholde prosjektsamarbeidet med russiske myndigheter på dette feltet, skriver regjeringen.

Det understrekes at støtten til sivilsamfunnet i Russland er videreført i den grad det er praktisk mulig.

(©NTB)

marius.helge.larsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy