Norsk Folkehjelp om Libanon: – Det er en angrepskrig vi er vitne til
KLAR TALE: – Det er på høy tid at verden våger å kalle en spade for en spade. Vi er vitne til en angrepskrig, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen om Israels krigføring i Libanon.
Erlend Tro Klette
Generalsekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp mener Israels krigføring i Libanon er en angrepskrig ikke bare mot Hizbollah, men mot hele landet.
– Det er på høy tid at verden våger å kalle en spade for en spade. Vi er vitne til en angrepskrig, sier Johansen til NTB.
Ifølge generalsekretæren har Israel i realiteten startet en storskala krig som rammer hele landet og hele befolkningen.
– Hvis ikke en våpenhvile kommer på plass snarest, kan vi i ytterste konsekvens stå overfor et nytt Gaza, sier Johansen, som er rystet over den intense bombingen i Libanon.
Organisasjonen har ryddet miner og eksplosiver i sørlige Libanon siden krigen i 2006.
Ansatte gjort rede for
Onsdag denne uka slo det ned like i nærheten av mineryddingsbasen i Tyr.
– Alle ansatte er gjort rede for, men vi vet foreløpig lite om hvordan det står til med kontorlokalene og utstyret da vi av sikkerhetsmessige årsaker ikke kan oppsøke området, forklarer Johansen.
En bekymring er at deler av landet som allerede er ryddet ferdig, skal rykke tilbake til start. Det har vært en rekke angrep i disse områdene, så faren for nye blindgjengere er høy.
ANGREPSKRIG: Generalsekretær Raymond Johansen i Norsk Folkehjelp mener Israels krigføring i Libanon er en angrepskrig ikke bare mot Hizbollah, men mot hele landet.
Hussein Malla / AP Photo
– Vi er innstilt på å sette i gang med rydding så snart det er mulig, men for øyeblikket er nær sagt alle våre ansatte på flukt og har nok med å ta vare på seg selv og familiene sine, sier Johansen.
Mineryddere verver seg
Ifølge Raymond Johansen har antakelsen om at politiske spenninger ville svekke solidaritetstankegangen i Libanon om en ny krig skulle bryte ut, blitt gjort til skamme.
– Flere av våre mineryddere har blant annet valgt å verve seg til sivilforsvaret, og en av lederne på kontoret i Beirut har for øyeblikket 13 mennesker boende i leiligheten. Vi er vitne til solidaritet i praksis over hele fjøla.
Mange av de lokale organisasjonene er bekymret for hvor lenge de har råd til å fortsette. Blant annet har prisen på førstehjelpsutstyr skutt i været.
– Flere av dem har et helt spesielt forhold til Libanon, især de palestinske flyktningene i overfylte flyktningleirer som nærmer seg bristepunktet. I den ekstreme situasjonen våre partnere nå står i, er all støtte svært kjærkommen, sier Johansen.
Han etterlyser økt støtte fra Norge og andre internasjonale aktører.
– Vi oppfordrer norske myndigheter til å snarest komme på banen med humanitære tilleggsbevilgninger slik at våre partnere i Libanon kan opprettholde og øke sin innsats.
(©NTB)
dag.pedersen@ntb.no