Bø kommune kutter formuesskatt:

Norske kommuner kan tape milliarder på å sette ned formuesskatten

Hadia Tajik

Hadia Tajik

Jan-Erik Østlie

Bø kommune i Nordland kutter formuesskatten fra 0,7 til 0,2 prosent fra nyttår. Hvis alle kommunene gjør som Bø, kan kommunene tape nesten 9 milliarder kroner.

2020112609170020201126095906

At Bø kommune kutter formuesskatten har allerede lokket til seg flere kapitalsterke nordmenn som har benyttet anledningen til å skaffe seg en bolig i kommunen.

Hadia Tajik sier til E24 at det er kun de rikeste som tjener på denne ordningen slik den er i dag.

Tajik stilte i den anledning et skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) der hun spurte om hva provenyeffekten vil være dersom den kommunale formuesskatten settes til 0,2 prosent i hele landet.

Nå har Finansdepartementet regnet ut at det samlede provenytapet for kommunene dersom alle reduserer formuesskatten til 0,2 prosent, vil være 8,67 milliarder kroner. Finansminister Sanner skriver i et svar til Tajik at en lavere skattesats i én kommune vil få konsekvenser for inntektsutjevningen og fordelingen av skatteinntekter mellom kommuner.

Sanner opplyser også at det i dag kun er Bø kommune som har benyttet seg av muligheten til å redusere den maksimale skattesatsen fra 0,7 til 0,2 prosent.

– Får høyresiden gjennomslag for at formuesskatten skal kuttes, så vil det skyve ansvaret for å finansiere velferden over på arbeidstakerne. Arbeiderpartiet nekter å bli med på det, sier Tajik til E24.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy