JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny bok refser kommunereformen:

«Det har preg av hastverksarbeid»

Bjarne Jensen og Alf-Inge Jansen er redaktører for den nye boka "Folekstyre eller elitestyre? Kommunerefformen i perspektiv".Foto:Kathrine Geard

Bjarne Jensen og Alf-Inge Jansen er redaktører for den nye boka "Folekstyre eller elitestyre? Kommunerefformen i perspektiv".Foto:Kathrine Geard

Kathrine Geard

Målet er å få fram et bedre faktagrunnlag og forståelse for kommunenes betydning i det norske styringssystemet, sier redaktørene bak boka «Folkestyre eller elitestyre?».

2016041210560020160412105711

Av KATHRINE GEARD

Det er Alf-Inge Jansen, professor emeritus fra Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Oslo og Bjarne Jensen, professor i forvaltningsøkonomi ved Høgskolen i Hedmark, som har redigert boka som har undertittel "Kommunereform i perspektiv".

Foruten redaktørene bidrar en rekke andre forskere, samt stemmer fra fagbevegelsen og kommunepolitikk, til å diskutere og belyse Solbergregjeringens pågående prosjekt for kommunesammenslåing.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REFS: Boka ble lansert mandag, og forfatterne tar et krasst oppgjør med kommunereformen.

REFS: Boka ble lansert mandag, og forfatterne tar et krasst oppgjør med kommunereformen.

Kathrine Geard

Sterk kritikk

I boka, og under lanseringen mandag, får kommunereformen og prosessen rundt det glatte lag.

– Det er vesentlige mangler i det fakta- og kunnskapsgrunnlaget som er brukt som begrunnelse for kommunereformen. Det har preg av å være et hastverksarbeid, påpeker Jansen og Jensen, som mener det er påfallende at en regjering fremmer forslag som har som målsetting å omforme det norske samfunn drastisk, uten at den følger normal prosedyre for store reformer. Slik som NOU-utredning, høringsprosess, stortingsmelding, stortingsbehandling og stortingsproposisjon.

– I stedet valgte regjeringen å sette utredningen ut til et såkalt ekspertutvalg. Og Vabo-utvalget har lojalt fulgte regjeringens føringer, sier Jansen, som mener konsekvensen er fravær av refleksjon rundt grunnleggende spørsmål knyttet til premissene for og konsekvensene av reformen.

– Alternativ tenkning, tvil og motstand er ikke med.

Bedre balanse

Bjarne Jensen legger ikke skjul på at skuffelse over informasjonsgrunnlaget for kommunesammenslåingen er årsaken til at han fattet interesse for å skrive denne boka.

– Målet med boka er å få fram et bedre faktagrunnlag om hva kommunene er, forståelse for kommunenes betydning for det norske samfunn og konsekvensene av Solbergregjeringens kommunereform, sier Jensen, og trekker fram noe av det han mener er feil eller tendensiøst i regjeringens faktagrunnlag.

– For eksempel har ikke Norge små kommuner. Og følges Vabo-utvalgets kriterier blir resultatet at vi får de største kommunene i Europa. At større kommuner gir bedre samfunnsutvikling strider dessuten mot sunn fornuft. Innbyggerne er mest tilfreds med de viktigste kommunale tjenester i de minst kommunene, sier han.

Vabo-utvalget sier blant annet at større fagmiljøer bidrar til bedre tjenestekvalitet, myndighetsutøvelse, samfunnsplanlegging og samfunnsutvikling. Dessuten mener utvalget at større kommuner gir bedre demokrati.

– Disse kriteriene er det som skuffer mest. Dette har ikke belegg i forskning. Det er en skjønnsmessig vurdering, det er misvisende og tendensiøst, hevder Jensen.

Støtte fra Fagforbundet

Fagforbundet har gitt støtte til utgivelsen av «Folkestyre eller elitestyre?». Leder Mette Nord framhever at boka synliggjør medlemmenes oppfatning og det Fagforbundet har lagt til grunn for sitt engasjement i debatten rundt kommunereformen: Fakta, frivillighet og folkeavstemning.

– Store samfunnsendringer krever kunnskap om hva vi har, hva vi vil og hva vi får dersom vi skal lykkes. Kommunereformen og regjeringens ønske om enda mer sentralisering bygger verken på folkekrav, forskning eller fakta, sier Nord.

Hun understreker at mange, i likhet med Fagforbundet, mener at reformen er dårlig utredet og bygger på mangelfullt faktagrunnlag.

– Denne boka er et viktig bidrag til kunnskapsoppbyggingen. Vi vil bidra i fortsettelsen av dette viktige arbeidet og mener befolkningen må være med å bestemme resultatene gjennom folkeavstemninger. Dette vil være å ta lokaldemokrati på alvor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy