JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Private velferdstjenester

Ny leder klar etter bråket i omstridt utvalg

NY LEDER: Jan-Erik Støstad skal lede utvalget som skal finne ut  hvordan kommersiell drift kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester. Han er i dag generalsekretær i Samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen i Norden (SAMAK).

NY LEDER: Jan-Erik Støstad skal lede utvalget som skal finne ut hvordan kommersiell drift kan utfases i ulike skattefinansierte velferdstjenester. Han er i dag generalsekretær i Samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen i Norden (SAMAK).

Tri Nguyen Dinh

Jan-Erik Støstad (69) tar over som ny leder av utvalget som skal utrede hvordan kommersiell drift kan fases ut i skattefinansierte velferdstjenester.

2023060709483420230607094833

helge@lomedia.no

Det såkalte «Avkommersialiseringsutvalget» ble satt ned av Kongen i statsråd i fjor høst.

I februar i år trakk den erfarne byråkraten, Tor Saglie, seg som leder av utvalget etter at tre utvalgsmedlemmer gjennom et brev varslet at de ikke hadde tillit til utvalgets leder, og samtidig reagerte på innblandingen fra embetsverket i Kommunaldepartementet.

Det var LO-økonom Gøril Bjerkan, Linn Herning fra For Velferdsstaten og et anonymt utvalgsmedlem som skrev brev til statsråden om mistilliten.

De møtte heller ikke på det fjerde møtet i utvalget, av samme grunn.

Bakgrunnen var at mandatet i utvalget etter deres oppfatning ikke ble drøftet i utvalget, og at det ble jobbet parallelt uten at forståelsen av mandatet var forankret i utvalget.

I tillegg skal embetsverket ha grepet inn ved å kontakte ett utvalgsmedlem og gitt refs. 

Det hele endte med at Saglie selv trakk seg som utvalgsleder.

Krav fra SV

Utvalget ble opprettet etter krav fra SV i budsjettforliket høsten 2021.

Nå skal Jan-Erik Støstad, generalsekretær i Samarbeidskomiteen for arbeiderbevegelsen i Norden (SAMAK), restarte arbeidet med å lede utvalget, som skal levere sin innstilling i juni neste år.

Innstillingen skal ende opp som en NOU (Norges offentlige utredninger).

Støstad sier det er hyggelig å bli spurt om å lede utvalgets arbeid, og at utvalget fortsetter med samme medlemmer og samme mandat som forgjengeren.

– Etter mandatet fra regjeringen skal vi utrede modeller for utfasing av kommersiell drift av velferdstjenester som er skattefinansierte. Så må politikerne ta stilling til de store spørsmålene rundt dette, sier Jan-Erik Støstad.

Solberg mot utvalget

Senest sist helg kritiserte Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg at dette utvalget i det hele tatt er oppnevnt.

– Regjeringen og SV har satt ned et utvalg som skal utrede hvordan private aktører skal fases ut av velferden. Det er et direkte angrep på den norske velferdsmodellen, som har tjent oss godt i generasjoner, sa hun til sitt sentralstyre.

– At det er politisk uenighet om dette, er ikke nytt. Jeg forholder meg som utvalgsleder til mandatet vi har fått, og vil ikke kommentere dette, sier Støstad.

Han har jobbet i samfunnspolitisk avdeling i LO, og var statssekretær i Arbeidsdepartementet under regjeringsperioden til Jens Stoltenberg fra 2005 til 2012. Siden 2015 har han vært generalsekretær i SAMAK.

– Veldig smålig

Medlem av utvalget, Linn Herning, er glad for at utvalgets arbeid nå gjenopptas.

Hun ønsker ikke å kommentere arbeidet i utvalget, men vil som daglig leder i For velferdsstaten kommentere uttalelsen til Solberg.

Linn Herning kritiserer Erna Solberg for hennes uttalelse om utvalget som Støstad skal lede.

Linn Herning kritiserer Erna Solberg for hennes uttalelse om utvalget som Støstad skal lede.

Ida Bing

– Det overrasker meg at det er mulig for en tidligere statsminister å påstå at et utvalg som skal utrede og skaffe seg kunnskap om noe, er et direkte angrep på den norske velferdsmodellen. Utvalget skal ikke bestemme noe som helst. Det er opp til politikerne, sier Linn Herning.

– Vi har brukt 30 år på å kommersialisere velferden. Da Solberg-regjeringen utredet konsekvensene, fikk ikke deres utvalg lov til å foreslå mindre kommersialisering. Det er bra at vi nå kan få kunnskap om hvordan vi kan gå den andre vegen, sier Herning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy