Ny oppslagsbok om kommuneøkonomi

Bjørn Kristian Rudå håper den nye boka hans kan bli et verktøy som hjelper både tillitsvalgte og lokalpolitikere til å forstå sammenhengene i kommuneøkonomien.

Bjørn Kristian Rudå håper den nye boka hans kan bli et verktøy som hjelper både tillitsvalgte og lokalpolitikere til å forstå sammenhengene i kommuneøkonomien.

Per Flakstad

I dag lanseres boka «Kommuneøkonomi», et oppslagsverk og et nytt verktøy for både tillitsvalgte og lokalpolitikere.

2014110412000020141104090905

tips@fagforbundet.no

Mannen bak boka er Bjørn Kristian Rudå, siviløkonom og mangeårig rådgiver i Fagforbundet med økonomisk rådgivning som sitt spesialfelt.

– Gjennom arbeidet mitt har jeg sett at både tillitsvalgte og lokalpolitikere har behov for kunnskap om kommuneøkonomien, sier Rudå.

Lettlest og tilgjengelig

Boka omfatter temaer som økonomiplan, årsregnskap, Robek-kommune, Kostra-tall og budsjettoverskridelser. I tillegg behandler Rudå den nye kommunereformen, inntektssystemet for kommunesektoren og tjenestepensjonsordninger; temaer som det erfaringsmessig kan være krevende å sette seg inn i.

– Jeg har forsøkt å gjøre stoffet så enkelt tilgjengelig og lettlest som mulig. Målet er at tillitsvalgte og lokalpolitikere skal kunne bruke den i sin praktiske hverdag, sier forfatteren.

Gjennom regneeksempler viser han hvordan de skal forstå budsjettinformasjon og ta del i prosessene fram mot behandling i de folkevalgte organene som utvalg, formannskap og kommunestyre.

Hva betyr konkurranseutsetting for de ansattes tjenestepensjon? Hvordan finner vi riktig årsresultat i kommunalt regnskap? Hvordan bruke kalkyler for å finne enhetskostnader i pleie- og omsorgssektoren?

Dette er spørsmål som Bjørn Kristian Rudå stiller og svarer på i boka.

Oppslagsbok og verktøy

– I utgangspunktet skulle dette være en oppslagsbok og et verktøy til tillitsvalgte, men de siste årene har jeg reist rundt i mange kommuner i forbindelse med oppsigelser på grunn av stram økonomi, konkurranseutsetting og saker der kommunene har ønsket å endre tjenestepensjonsordningene, og da ha jeg opplevd at også mange lokalpolitikere har behov for mer kunnskap om kommuneøkonomi. Jeg håper derfor at denne boka også kan bli et verktøy for dem.

– Etter å ha lest denne boka kan de i hvert fall ikke lenger skjule seg bak at de ikke visste om konsekvensen av konkurranseutsetting for den ansattes tjenestepensjon, sier Bjørn Kristian Rudå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy