10 år etter massakren
Ny Utøya-dokumentar: Sigve og Aslaug følger fire som har reist seg etter terroren
KRAFT: Filmskaperne Aslaug Holm (t.v.) og Sigve Endresen er inspirert av drivkraften til de som overlevde Utøya-terroren
Helge Rønning Birkelund
Filmskaperne Sigve Endresen og Aslaug Holm følger fire overlevende fra Utøya som på hver sin måte har reist seg og valgt å kjempe videre for de verdiene de tror på.
helge@lomedia.no
Filmskaperne Sigve Endresen og Aslaug Holm lager ikke en ny film om terror-massakren på Utøya. Derimot følger de fire overlevende for å skildre hvordan det går med dem snart ti år etter terrorhendelsen. AUF-leder Ina Rangønes Libak, Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam, Renate Tårnes og Line Hoem har i perioder et filmteam hengende rundt seg over alt hvor de går.
– Fange vår tid
Neste sommer er det 10 år siden den tragiske terrorhandlingen på Utøya, som drepte 69 unge politikere i starten av sitt voksne liv. Tidligere på dagen gjennomførte Anders Behring Breivik bombeangrep mot regjeringskvartalet, som drepte åtte personer.
De fire som følges, ble enten såret eller så sine kjærester og venner bli henrettet av terroristen. De har likevel valgt å konfrontere frykten og møte hatet, med et sterkt engasjement innen politikk og frivillig arbeid.
– Hvorfor en ny film om Utøya?
– For å fange vår tid. Vi følger en generasjon Utøya som fortsatt er veldig politisk engasjert og har drømmer for framtiden. Også etter å ha blitt slått ned og skutt. Kraften de har er veldig inspirerende, sier Aslaug Holm.
En av de som teamet følger, er Ina Rangønes Libak, AUF-leder fram til oktober.
– Ina har en så sterk motivasjon for å drive med politikk, både personlig, menneskelig, og politisk. Det er spennende å følge drivkraften hennes, legger hun til.
Filmen kommer både på kino og skal vises på NRK i forbindelse med 10-årsmarkeringen for hendelsen på Utøya. Nettopp de fire er plukket ut fordi de har valgt - i etterkant - å konfrontere hat og frykt med politisk engasjement.
– Det er interessant å se hvordan det har gått med Utøya-generasjonen i etterkant. Om de fortsatt kjemper for de samme verdiene, til tross for den mest dramatiske hendelsen i Norge etter andre verdenskrig, sier Sigve Endresen.
Preget bevegelse
Under terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i 2011 ble Ina Libak (30) skutt fire ganger og alvorlig skadet. Hun vitnet senere i rettssaken etter angrepene.
Libak synes selv det har vært lite oppmerksomhet knyttet til at Arbeiderpartiet av mange forskjellige årsaker mistet en hel generasjon unge politikere.
– Hendelsen ga arbeiderbevegelsen mange dype sår. Vi mistet mange som kunne hatt både sentrale roller og ansvar i nåtiden. Ekstremt mange er påvirket av hendelsen. Hele bevegelsen var lenge i sorg etter Utøya. Mange orket ikke lenger å drive med politikk. De fikk traumer og hadde det veldig vondt. Også blant de overlevende mistet vi mange som ikke orker å drive med politikk lenger, sier Ina Libak.
– Det er også noe av det vi ønsker å synliggjøre i filmen, skyter Sigve Endresen inn.
– Det har vært lite fokus på hvor mye det som skjedde på Utøya virkelig påvirket bevegelsen vår, mener Libak.
Også Renate Tårnes (30) ble sterkt rammet under Utøya-terroren. Hun sto bare ti meter fra kjæresten da han ble skutt på kloss hold, før hun selv også ble skutt mot, men uten å bli fysisk skadet.
Føler stor tillit
Et av de desidert sterkeste øyeblikkene under rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, var da nødsamtalen til Renate Tårnes ble avspilt.
I dag er Tårnes rådgiver i informasjonsavdelingen til Fagforbundet. Den tidligere generalsekretæren i AUF føler stor tillit til Aslaug og Sigve.
– De har fulgt meg på en utrolig fin og hensynsfull måte. Selv om det er en tematikk som det er vondt å gå inn på til tider, har det vært godt å gjøre det sammen med dem. Å ha et filmteam i ryggen kan være en belastning, men de gjør det på en så god måte at belastningen blir mindre, sier Renate Tårnes.
Hun synes Endresen og Holm på en fin måte kobler det som skjedde på Utøya til både dagens debatt og utfordringer.
– Jeg tror det blir en spennende og fin dokumentar, sier Renate Tårnes.
Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam (32) var sentralstyremedlem i AUF. Hun reddet seg gjennom å legge på svøm over til land. Nå brenner hun for å skape et samfunn som forhindrer at det samme skjer igjen, blant annet som lokalpolitiker i Oslo, hvor hun er inne i sin andre periode som varaordfører.
Den fjerde som er med i filmen, er Line Hoem (34). Hun er tidligere varaordfører i Kristiansund, nå gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget i Møre og Romsdal. Hun har vært åpen på at hun har slitt psykisk etter terrorhandlingen på Utøya. Hun har imidlertid vært i en positiv prosess over mange år, og er nå sterkere enn noen gang.
Mange meritter
Det er kremen av landets dokumentarmakere som står bak filmen, produsert av Fenris Film ved Tore Buvarp.
Aslaug Holm er fotograf og regissør, og filmet blant annet sine to sønner fra de var fem og åtte år, og til eldstemann avsluttet ungdomsskolen i filmen «Brødre». Resultatet ble en unik film som alle kan kjenne seg igjen i. Hun var også fotograf og klipper på filmen «Heftig og begeistret» (2001), filmen om kormiljøet i Berlevåg i Finnmark. Og er kanskje mest kjent i nyere tid for dokumentaren «Oljeberget», som skildrer Jens Stoltenberg og det norske samfunnet som verdens rikeste land.
Sigve Endresen er regissør i filmen, og ble kjent allerede i 1989 da han lagde «For harde livet», en dokumentar fra Tyrili-kollektivet. Seks år senere både regisserte og produserte han «Store gutter gråter ikke», om livet i Oslo fengsel, på rømmen og på turer.
I 2011 produserte han «Jeg reiser alene», oppfølgeren til «Mannen som elsket Yngve».