Nye tall: Verdien av Oljefondets investeringer i israelske selskaper økte med 900 millioner
RESULTAT: Oljefondssjef Nicolai Tangen presenterer fondets resultater for første halvår 2024 under Arendalsuka.
Heiko Junge / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum må beordre Oljefondet til å trekke seg ut, mener Rødt.
yngvil@lomedia.no
– Dette er hårreisende. Mens Israel bomber palestinske skoler, har Oljefondets investeringer i israelske selskaper økt med nesten en milliard kroner, bare siden nyttår, sier Bjørnar Moxnes i Rødt til FriFagbevegelse.
Oljefondet offentliggjorde i går en ny oppdatering som viser investeringene i verdens aksjemarked, per 30. juni i år.
Sammenlignet med tallene Norges Bank sist presenterte, per 31. desember 2023, har verdien av fondets aksjebeholdning i israelske selskaper økt med nesten 900 millioner kroner.
Oljefondet har kjøpt seg opp i mange israelske selskaper, viser oversikten på Fondets nettsider. Men totalt sett har Fondet solgt seg ned i Israel:
«For Israel totalt sett har vi solgt oss ned siden årsskiftet», påpeker kommunikasjonssjef i Oljefondet Line Aaltvedt overfor FriFagbevegelse.
Hun opplyser videre: «Markedsverdien av investeringene har gått noe opp, men dette er på grunn av avkastning, ikke fordi vi har kjøpt mer».
Mener regjeringa må gjøre noe
Rødts utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum må beordre Oljefondet til å trekke seg ut, «slik han med rette gjorde med Russland».
– Vedum må ta grep, sier han.
– Dagens forvaltning ivaretar jo ikke engang grunnleggende folkerett, understreker han.
Kjøpte aksjer i svartelistet bedrift
Oljefondet har kjøpt aksjer i enda et israelsk selskap som er svartelistet av FN fordi det bidrar til de israelske bosetningene som bryter med folkeretten.
FNs database over slike selskaper viser at selskapet Fondet nå har kjøpt seg inn i, Villar International, bruker palestinske naturressurser, særskilt vann og land, til sine forretninger i bosettingsindustrien.
– Jeg synes ikke pensjonspengene våre skal gå til annektering av land og kolonisering av folk, sier Bjørnar Moxnes.
Valutaene – den norske krona og den israelske shekelen – har holdt seg stabile i forhold til hverandre i denne perioden, så dette er en reell økning, påpeker Rødt.
INVESTERT: Oljefondet har investert nesten 900 millioner kroner mer i israelske selskaper på et halvt år, viser en ny oversikt fra Fondet. Utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes i Rødt mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum må beordre Oljefondet til å trekke seg ut, «slik han med rette gjorde med Russland».
Stian Lysberg Solum / NTB
Bosetninger strider med folkeretten
Alle de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem er etablert i strid med folkeretten.
En okkupasjonsmakt skal ikke flytte egen sivilbefolkning til det okkuperte området, ifølge folkeretten, som er reglene for hva som er lov og ikke lov i krig og konflikt.
Likevel bor 700.000 israelere i hele 279 bosetninger og byer for israelere på den okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem, opplyser FNs høykommissær for menneskerettigheter i sin siste årsrapport.
På bare ti år har antallet israelske bosettere i det okkuperte palestinske området økt med nesten 200.000 mennesker.
FriFagbevegelse retter:
Vi skrev i den opprinnelige saken at Oljefondets investeringer i israelske selskaper hadde økt. Det riktige er at Oljefondet har kjøpt seg opp i mange av disse selskapene, men totalt sett har Fondet solgt seg ned i israelske selskaper mellom 31.12.2023 og 30.6.2024. Vi endret saken 19.8.2024 kl. 12.35.