JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nyvalgt pensjonistleder: – Våre stemmer blir bare viktigere og viktigere

– Både pensjonistforbundet og Fagforbundets pensjonister har mulighet til å påvirke eldrepolitikken i Norge. Derfor er det viktig at våre pensjonistmedlemmer engasjerer seg, mener nyvalgt pensionistleder Gerd Eva Volden.

– Både pensjonistforbundet og Fagforbundets pensjonister har mulighet til å påvirke eldrepolitikken i Norge. Derfor er det viktig at våre pensjonistmedlemmer engasjerer seg, mener nyvalgt pensionistleder Gerd Eva Volden.

Per Flakstad

Gerd Eva Volden (70) skal lede pensjonistutvalget for eldre og uføre de neste tre årene. Med tillitsverv tilbake fra 70-tallet og mange år i Fagforbundets toppledelse kjenner hun organisasjonen godt.

2022102110253420221026115131

per.flakstad@fagbladet.no

Da det ble klart at Tørres Sande ønsket å gi seg som leder av pensjonistutvalget begynte mange å spørre om Gerd Eva var klar for å overta.

– Da jeg til slutt takket ja til å stille som kandidat tenkte jeg samtidig at «Herregud, skal jeg aldri gi meg», smiler hun.

Håper alle blir

En sak hun må håndtere er diskusjonen rundt pensjonistenes kontingent som ble heftig debattert på landsmøtet.

– Jeg satt i utvalget som foreslo de nye kontingentene, men jeg har vært helt åpen på at jeg syntes det var vanskelig å sitte der. I mange sammenhenger følte jeg meg som et gissel. Vi hadde gode diskusjoner, men jeg syntes det var vanskelig å få gjennomslag for å se dette fra pensjonistenes side, sier hun.

– Jeg håper at pensjonistene våre fortsetter som medlemmer og ikke melder seg ut i en slags protest. For det er viktig å engasjere seg også når du er blitt pensjonist, sier Gerd Eva Volden.

– Vi har en viktig stemme

– Vi må komme vekk fra beskrivelsen om at pensjonister bare er gamle og syke mennesker som trenger omsorg og pleie. En pensjonisttilværelse er så mye, mye mer. Og både pensjonistforbundet og Fagforbundets pensjonister har mulighet til å påvirke eldrepolitikken i Norge. Derfor er det viktig at våre pensjonistmedlemmer engasjerer seg. 

– Ikke minst skal vi bidra for å påvirke de politiske beslutningene som gjelder uføre. Også der har våre medlemmer en viktig stemme, ikke minst som kjenner hverdagene som uføre på kroppen, sier hun.

– For å få resultater må vi bruke de kanalene som gir oss mulighet for å få gjennomslag for argumentene våre. Både pensjonistforbundet og Fagforbundets pensjonistutvalg for eldre og uføre er slike kanaler, sier hun.

– Etter hvert som befolkningen blir både eldre og friskere, vil pensjonisttilværelsen bli stadig viktigere for flere og flere. Det må også speiles i de politiske beslutningene som gjelder de eldre. Der har Fagforbundets pensjonister en viktig stemme, og den må vi bruke, sier hun.

Og som det rutinerte organisasjonsmennesket hun er, vet Gerd Eva hvordan hun skal få budskapet og argumentene inn til de som skal fatte beslutningene.

Lang fartstid som tillitsvalgt

En gang var hun ansatt på kommunekassa i Hurum som sekretær og saksbehandler, og allerede etter noen måneder ble hun plasstillitsvalgt.

– Jeg klarte vel ikke å ti stille på møtene, og der satt jeg altså som tillitsvalgt i Norsk Kommuneforbund, sier hun.

Siden har vervene kommet i tur og orden – i foreningen, i fylket, og etter hvert sentralt. Hun har vært frikjøpt tillitsvalgt siden 80-tallet, ble valgt inni Kommuneforbundets toppledelse i 2002, og da Fagforbundet ble etablert i 2003 ble hun valgt inn i den politiske toppledelsen som leder i forbundets Seksjon kontor og administrasjon.

Da hadde hun vært fylkesleder for Kommuneforbundet i Buskerud jobbet sammen med ledelsen i Helse og sosialforbundet med sammenslåingsprosessen som skulle munne ut i Fagforbundet.

– Det var ikke noen enkel prosess. Mange ting måtte diskuteres grundig og komme på plass. Men jammen var det en lærerik tid, minnes hun.

Politiker

Hun satt i Fagforbundets politiske toppledelse i ti år, fram til 2013. Da syntes nok at det var greit å la andre slippe til. Men engasjementet hennes var ikke borte, så i årene etterpå møtte hun for Arbeiderpartiet i Buskerud fylkeskommune. 

Hun har til sammen fem perioder som Ap-representant i Hurum og tre perioder i Buskerud.

Fra 2020 har hun også ledet pensjonistforbundet i Viken.

God støtte hjemmefra

– Jeg er så heldig at jeg har en flott mann som har støttet meg i alle årene som tillitsvalgt. Det har jo ikke akkurat vært en ni til fire-jobb, og med to døtre som også skal ha oppmerksomhet og foreldrestøtte har det jo til tider blitt ganske hektisk.

Nå har begge døtrene flyttet ut. De er sykepleiere, og er begge medlemmer i Fagforbundet, og de har gitt Gerd Eva tre flotte barnebarn som hun er mektig stolt av.

Da hun fortalte at hun var spurt om å bli leder for Fagforbundets pensjonister sa han med en gang at det måtte hun absolutt gjøre hvis hun hadde lyst.

– Og jeg må innrømme at jeg hadde jo lyst. Jeg mener arbeidet med forbundets pensjonister er viktig, og hvis jeg kan være med å inspirere folk til å bruke stemmen og makten som ligger i å være mange pensjonister, så vil det gjøre meg veldig glad.

– Bruk stemmen

– Meningene og engasjementet ditt blir jo ikke noe mindre viktig selv om du ikke lenger er yrkesaktiv. Derfor skal du fortsette å bruke stemmen din også som pensjonist, sier Gerd Eva Volden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy