LO-kongressen 2017

Også Lysbakken vil sitte ved bordet hvis det blir rødgrønn regjering

Audun Lysbakken

Audun Lysbakken

Sissel M. Rasmussen

Audun Lysbakken og SV vil ikke overlate regjeringsforhandlingene til Ap og Sp.

2017050910180020170509133309

helge@lomedia.no

– Vi skal mobilisere for et rødgrønt flertall på Stortinget. Vi skal være med i forhandlingene om dannelse av en rødgrønn regjering. Det skal vi gjøre slik at regjeringen må lene seg mot venstresiden i norsk politikk, sa SV-leder Audun Lysbakken da han hilste til LO-kongressen.

Overfor LO-Aktuelt utdyper han:

– Vi forventer det. Når vi bidrar til at det blir rødgrønt flertall skal vi også ha en plass ved bordet. Det tror jeg er viktig for mange. Noen må være der og stå tydelig opp for venstresidens sine saker og verdier, sier Audun Lysbakken til LO-Aktuelt.

– Vårt tydelige signal til venstresidens velgere er at de kan sørge for at et nytt flertall ikke kan bli et rent sentrumsalternativ, legger han til.

Det ble gjort et stort poeng av at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke nevnte SV i sin landsmøtetale, men heller snakket om Senterpartiet som regjeringspartner.

Audun Lysbakken er ikke opptatt av å tolke Arbeiderpartiet, men opptatt av valgresultatet.

– Hvis Jonas blir statsminister blir han det også takket være våre stemmer. Og da er det også naturlig at vi får en innflytelse, poengterer han.

Paradise hotel

SV-lederen sammenligner situasjonen på borgerlig side – med tanke på regjeringsalternativer – med Paradise hotel.

– Det er en gjeng som er nødt til å være sammen, men som det er åpenbart at ikke ønsker å være sammen. Vi kan glede dem med at frihetens time nærmer seg. Snart skal de slutte å sitte sammen, mener Audun Lysbakken.

– Det vi må ta på alvor er at et borgerlig flertall vil gi et borgerlig flertall. Det er derfor jeg sier til LO-kongressen at vi må mobilisere for et nytt flertall og feie eliteregjeringen til Erna og Siv ut av kontorene. Det er bare det som gir en forandring, poengterer han.

EØS-avtalen

Det er blitt en tradisjon at SVs leder hilser til LO-kongressen. Og SV-lederen føler seg hjemme i fagbevegelsen, ikke bare fordi han er medlem av Handel og Kontor.

Audun Lysbakken svarte på invitasjonen med å invitere til en felles dugnad mot dagens regjering.

– Vi skal sammen feie eliteregjeringen til Erna og Siv ut av kontorene. Vi skal mobilisere for et rødgrønt flertall på Stortinget. Det er tid for forandring, sa Lysbakken til applaus fra salen.

Ulikheter

SV-lederen ønsker å gjøre høstens valg til et generaloppgjør for forskjells-Norge.

– Hvis forskjellene får øke i dag, får vi et kaldere samfunn i morgen. Nå øker ulikheten i makt og rikdom i Norge. Penger og ressurser samles på færre hender enn før. Den blå regjeringen er den økonomiske elitens regjering. Det er derfor vi må gjøre valget til høsten til et generaloppgjør med forskjells-Norge, sa Lysbakken i sin tale.

– Vi kan gjøre noe med ulikheten. Vi kan rigge om skattesystemet slik at fagorganiserte og folk med små inntekter får skattelette, ikke overklassen. Vi kan ta kontroll over et boligmarked som har sluttet å fungere for unge og lavtlønte – bolig skal være noe å bo i, ikke noe å spekulere i. Vi kan bekjempe arbeidsløsheten ved å investere i nye jobber, i stedet for å vente på at markedet skal ordne opp. Vi kan bekjempe fattigdommen ved endelig å gjennomføre et skikkelig løft for barnetrygden, og rette opp de blå sine rå kutt mot de uføre, er budskapet til SV-lederen.

Europa

EØS-avtalen var han forsiktig å snakke med.

– Jeg er gjest på kongressen. Derfor skal ikke jeg komme med råd til hva kongressen skal vedta. Men alle vet hva vi mener. Jeg mener EØS-avtalen er en abonnementsordning for høyrepolitikk, sa han i sin tale til LO-kongressen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy