Øker kuttet i statlig sektor

Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg fikk med Venstre og KrF på å kutte enda mer i statlig sektor neste år.

Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg fikk med Venstre og KrF på å kutte enda mer i statlig sektor neste år.

Håvard Sæbø

Budsjettavtalen med KrF og Venstre gir enda større kutt i offentlig sektor.

2014112512000020141125082022

anne.siri.rena@lomedia.no

Forhandlingene mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF om statsbudsjettet endte med at offentlig ansatte må bli enda mer effektive neste år.

Regjeringas «avbyråkratiseringsreform», som skal gjøre offentlig sektor mer effektiv, betyr at staten får et driftsbudsjett som er redusert med drøye 275 millioner kroner. Dette er en ytterligere reduksjon fra 0,5 prosent i regjeringas budsjettforslag, til 0,6 prosent da regjeringa, Venstre og Kristelig Folkeparti i forrige uke ble enige om et budsjettforlik. Dette vil ramme alle deler av staten.

– En god statlig sektor er avgjørende for å sikre befolkningens rettigheter og bekjempe økonomisk kriminalitet, eksempelvis skatteunndragelser og brudd på arbeidsmiljøregelverk, kommenterer Fredrik Oftebro, 2. nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

Oftebro mener dette «ostehøvelkuttet» – som Venstre og KrF bidrar til – er beklagelig, og at det vil svekke statens muligheter til å løse nettopp denne typen oppgaver.

Han hevder alle statens virksomheter utnytter de økonomiske rammene fullt ut i dag, og at et kutt som dette raskt vil ramme kjerneaktivitetene direkte.

Kutt i aktiviteten

– Omstillingen og utviklingen i offentlig sektor pågår kontinuerlig, men det er ingen automatikk i at et kutt som dette vil føre til effektivisering. Vi tror heller det fører til kutt i aktiviteten, fortsetter Oftebro.

Han fortsetter:

– Når staten gjennomfører effektiviseringstiltak, vil NTL at gevinsten skal brukes til bedre tjenester for befolkningen og ikke til å finansiere skattelette for noen få, sier Fredrik Oftebro.

NTL organiserer ansatte i staten og i virksomheter med offentlig tilknytning.

– Jobb smartere

Da kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner talte på NTLs landsmøte i starten av måneden, gratulerte han salen med heldigitalt landsmøte, og sa samtidig at han håper å møte like mye endringsvilje ute på arbeidsplassene.

– Når samfunnet endrer seg, må også offentlig sektor gjøre det. Dere skal ikke løpe fortere, men jobbe smartere. Vi skal stille krav, men ikke detaljstyre, sa Sanner, som blant annet ivrer for å få vekk de såkalte tidstyvene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy