Økt grunnbemanning er denne legens medisin

Arne-Christian Mohn, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Haugesund, er lege og medlem av Fagforbundet.

Arne-Christian Mohn, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Haugesund, er lege og medlem av Fagforbundet.

Simen Aker Grimsrud

Som avdelingssjef på Haugesund sykehus så han hvor viktig det er med god grunnbemanning. Nå vil Arne-Christian Mohn (Ap) bli ordfører i Haugesund og kutte ut innleie av vikarer i helsesektoren.

2015091312135820150913124537

– Jeg tror det er helt avgjørende at du er et kjent ansikt når du stiller som ordfører.

Arne-Christian Mohn, ordførerkandidat

simen.grimsrud@fagbladet.no

Arne-Christian Mohn er ordførerkandidaten som skal forsøke å sikre Arbeiderpartiet makta i Haugesund for første gang på 23 år. Fagbladet møter ham på Cafe Rene ved kaia i rogalandsbyen. Han har satt fra seg krykka i hjørnet. I sommer tryna Mohn på sykkel og slo seg kraftig. Han håper det går bedre i valgkampen.

– Sist måling ga oss en oppslutning på 28,7 prosent. Det er veldig fint, sier Mohn og smiler med hele ansiktet. Han snakker avslepet bergensdialekt.

Arbeiderpartiet ligger an til å kunne gjøre sitt beste valg i Haugesund på veldig lenge.

– Siden 1945 har Ap bare styrt i fem år her, forteller han.

Ledererfaring fra sykehus

Mohn er utdannet lege, og leder i dag Norsk kirurgisk forening. I ti år var han avdelingsleder på Haugesund sykehus. De to siste har han ”bare” vært lege.

– Jeg er vant til å måtte prioritere hardt. Det får jeg bruk for hvis jeg blir ordfører, sier han.

Aps ordførerkandidat mener han har funnet riktig medisin for å bedre den skakkjørte kommuneøkonomien.

Blant annet vil Mohn kutte ut innleie av vikarer fra private selskaper. Han tok det samme grepet som avdelingsleder på sykehuset.

– Det ble en stor suksess. Sykefraværet gikk ned og det ble flere hender til å gjøre jobben. Det ble faktisk så bra at intensivavdelingen, som ofte er den tøffeste avdelingen å jobbe på, tok samme grep og fikk ned sykefraværet, sier Mohn.

Haugesund kommune bruker 10 millioner kroner årlig på å leie vikarer fra private selskaper, ifølge Mohn. Arbeiderpartiet vil heller bruke pengene til å øke grunnbemanningen.

– Det vil også føre til at færre jobber ufrivillig deltid, og det mener jeg er viktig, sier han.

I tillegg vil han samarbeide med nabokommuner for å sikre at flere ansatte får større stillinger.

Fikk nei fra Kommuneforbundet

Som nyutdannet lege i 1988 prøvde Mohn å melde seg inn i Norsk Kommuneforbund, forløperen til Fagforbundet. Han fikk en lunken mottakelse fra forbundet.

– De sa rett ut at de ikke ville jobbe for meg, sier Mohn og smiler.

Reglene den gang gjorde at han bare kunne være medlem av ett forbund, så da ble det Den norske legeforening. En regelendring sørget for at Mohn for noen år siden omsider fikk bli medlem også av Fagforbundet.

– For meg er det viktig på grunn av mitt politiske standpunkt. Jeg har lyst til å være medlem av et LO-forbund.

Kjent ansikt i byen

De siste månedene har han permisjon fra jobben på sykehuset. Det var planlagt lenge før han ble Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

– Å kombinere legejobben med vervet som opposisjonsleder har vært krevende. Døgnet har for få timer, og jeg har i perioder følt at jeg ikke strekker til, sier han.

Den frigjorte tida kommer godt med i valgkampinnspurten. Om en snau uke kommer svaret på om den tradisjonelt så blå byen får nytt styre. Mohn føler det blåser en rød vind i seila.

– Vi har tatt noen grep før denne valgkampen. Vi har jobbet godt med listene for å få med folk fra alle samfunnslag og med forskjellig yrkesbakgrunn. Dessuten har vi vært synlige i media, slik at folk i byen kjenner meg og partiet, sier Mohn og tar en liten pause.

– Jeg tror det er helt avgjørende at du er et kjent ansikt når du stiller som ordfører.

Vil kutte ut OPS

Haugesund tapte 130 millioner kroner på investeringer da Terra-skandalen rammet i 2007, og ble i fjor tilkjent erstatning på 50 millioner kroner.

Haugesund er likevel den eneste av Terra-kommunene som fortsatt er i Robek-registeret.

Mohn må derfor ta fram skalpellen hvis han får ordførerkjedet. Det må kuttes med kirurgisk presisjon. Ingen vil slippe unna.

– Vi må gjøre noen smarte valg, og tenke oss om to ganger før vi sier ja til noe. Vi har rett og slett ikke råd til å gjøre flere feil, sier Mohn.

– Hvor vil dere kutte?

– Vi må slutte å utrede ting som ikke er realistisk. Nytt stadion og parkeringshus i byen har vært eksempler på det de siste årene, sier Mohn.

I tillegg vil han ha en slutt på offentlig-privat samarbeid. De siste årene er både sykehjemsplasser og omsorgsboliger bygd i regi av private, med kommunen som langtidsleietaker.

– Det binder kommunens penger i 20 år, selv om vi kanskje ikke har behov for akkurat de plassene om ti år. Når leiekontrakten går ut, eier ikke kommunen bygget, men har betalt masse penger hvert år, sier Mohn.

Utelukker ikke samarbeid med borgerlige partier

At venstresida skal få flertall alene, er lite sannsynlig. Mohn utelukker ikke at Arbeiderpartiet vil ha et valgteknisk samarbeid med borgerlige partier.

I Sandnes har Ap samarbeidet med Frp om å styre byen de siste fire årene. Der er begge partiene fornøyd med resultatet. Det har Mohn fått med seg.

– Vi lukker ikke døra for noen. I Sandnes driver de med Ap-politikk for første gang på 50 år. Vi ønsker å realisere vår politikk, og da må vi samarbeide, mener Mohn.

– Hvilke saker vil dere ikke gi dere på?

– Privatisering og offentlig-privat samarbeid er nesten umulig å se for seg at vi kan gå med på, sier Mohn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy