Økt minstepensjon for enslige – men de med offentlig tjenestepensjon kan miste hele økningen

Norges bank

Enslige minstepensjonister har akkurat fått 4000 mer i årlig pensjon. Men har du offentlig tjenestepensjon kan du gå glipp av hele tillegget. – Diskriminering, sier leder av pensjonistutvalget i Fagforbundet.

2019091612453020190917103742

kathrine.geard@fagbladet.no

Minste pensjonsnivå for enslige økte fra 198.818 kroner til 202.818 kroner med virkning fra 1. september. Altså 4000 kroner i året eller 333 ekstra kroner i måneden. Også i 2016 og 2017 fikk denne gruppa 4000 i pensjonstillegg.

– Det betyr altså totalt 12.000 kroner ekstra på årsbasis, eller 1.000 kroner ekstra per måned. Det er et løft som Frp er stolte av å ha vært med på, sier finansminister Siv Jensen til NTB.

Vinninga opp i spinninga

Men ikke alle er imponert. Pensjonstillegget er nemlig samordnet med offentlig tjenestepensjon. Regelen betyr at denne pensjonistgruppa risikerer at hele økningen i folketrygdpensjonen spises opp av tilsvarende reduksjon i den offentlige tjenestepensjonen. Pensjonistforbundet og flere andre fagforbund reagerer kraftig på at dette.

– Det er uakseptabelt å spare inn på denne gruppa, hvor mange har en svært lav inntekt, mener Pensjonistforbundet, som flere ganger krevd at økningen i minstepensjonen må innrettes slik at vinninga ikke går opp i spinninga.

– Diskriminering

Også leder av Fagforbundets sentrale pensjonistutvalg, Bjørg Hageløkken, reagerer kraftig på at de med offentlig tjenestepensjon forfordeles.

– Som person og tillitsvalgt synes jeg dette er forferdelig. Det er nok et bevis på at de som har minst får enda mindre. Det føyer seg inn i rekken av diskriminering av eldre som foregår på alle plan i samfunnet, sier Hageløkken.

Hun mener Pensjonistforbundet må få tilbake forhandlingsretten, og at alle sider av pensjonistenes økonomi og rettigheter må ses på. Hageløkken er glad for at landsmøtet i Fagforbundet vil jobbe for dette, men legger til at det foreløpig ikke er synlig hva som gjøres med saken.

Mange berørt

I Norge er det til ca 65.000 enslige minstepensjonister. Samordningen rammer rundt 15.000 som mottar offentlig tjenestepensjon fra Statens pensjonskasse, KLP og andre pensjonskasser. For dem som ikke har full tjenestetid eller trygdetid, vil samordningsfradragene være lavere, og samlet pensjon vil øke noe. Personer med privat tjenestepensjon er ikke berørt av samordningsloven, og vil derfor få full effekt av økningen i pensjonstillegget.

Pensjonistforbundet påpeker at regjeringen har lovet å sørge for at enslige minstepensjonister som mottar bostøtte ikke skulle få redusert støtte som følge av økt minstepensjon og spør hvorfor gir de ikke samme lovnad til dem som mottar pensjon fra en offentlig pensjonskasse.

Urettferdig

Også Fagforbundet har vært engasjert i spørsmålet siden regjeringen i 2016 gjennomførte den første økningen i minstepensjonen.

– Regjeringen gir med den ene hånden, og tar tilbake med den andre. Dette er en urettferdig forskjellsbehandling av minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon som de må rette opp, uttalte leder i Fagforbundet, Mette Nord, den gang. Hun tok også til orde for at regjeringen måtte rydde opp slik at alle enslige minstepensjonister fikk hele beløpet uavhengig av om de hadde jobbet i privat eller offentlig sektor.

Fellesbrev fra Fagforbund

Pensjonistforbundet, Fagforbundet og Norsk Tjenestemannslag samlet seg også om et brev til Arbeids- og Sosialdepartmentet der de krevde at regjeringen rettet opp skjevheten.

«Aleneboende minstepensjonister er overrepresentert i gruppen som lever med en inntekt under EUs fattigdomsgrense. Det er en urettferdig forskjellsbehandling av minstepensjonister med offentlig tjenestepensjon dersom disse ikke skal få den samme økningen som andre», heter det i brevet fra de tre forbundene.

Men kravet har så langt ikke ført fram.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy