Ole Roger foreslo innkjøpsstopp for israelske varer, nå har Trondheim vedtatt forslaget

GJENNOMSLAG: Ole Roger Berg oppfordrer andre tillitsvalgte og engasjerte medlemmer til å bruke muligheten for å levere inn innbyggerforslag til kommunens politikere. Selv fikk forslaget hans gjennomslag i Trondheim, med god hjelp fra Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen.

GJENNOMSLAG: Ole Roger Berg oppfordrer andre tillitsvalgte og engasjerte medlemmer til å bruke muligheten for å levere inn innbyggerforslag til kommunens politikere. Selv fikk forslaget hans gjennomslag i Trondheim, med god hjelp fra Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen.

Per Flakstad

Med 340 underskrifter i rygget leverte Ole Roger Berg et innbyggerforslag om at Trondheim kommune ikke skal kjøpe israelske varer produsert på okkupert område. Nå er forslaget vedtatt.

2016112113555120161122082638

per.flakstad@fagbladet.no

– Jeg har engasjert meg i Palestina-spørsmålet i over 40 år. Og jeg er selvsagt stolt av at min egen kommune gjør et slikt vedtak, sier Ole Roger Berg. Han er en av Fagforbundets Palestina-ambassadører og tillitsvalgt for bussjåførene i Trondheim.

Samtidig er han raskt til å fortelle at dette ikke var et sololøp fra hans side. Forslaget ble utarbeidet i samarbeid med Norsk Folkehjelp og Palestinakomiteen i Norge. De hjalp til å samle underskrifter, og de informerte politikerne om hva forslaget innebærer, og at det ikke strider mot lover eller retningslinjer for hva et kommune- eller bystyre kan vedta.

– Jeg prøvde meg med et liknende forslag for fire år siden, og da fikk det seks stemmer. Det viser hvor viktig det er å informere og jobbe med forslag som blir fremmet på denne måten, sier Ole Roger Berg.

Han oppfordrer andre tillitsvalgte til å gjøre noe liknende.

– Det er ikke så vanskelig å lage innbyggerforslag, og det kreves heller ikke så veldig mange underskrifter. Utfordringen ligger ofte i å følge det opp, å gi ppolitikerne den informasjonen og kunnskapen som er nødvendig for å få dem til å vedta forslaget.

– Vedtaket i Trondheim viser at det går an å få gjennomslag, at det nytter, sier han.

Oppfordring til både innbyggerne og Stortinget

Ingrid Marie Sylte Isachsen (SV) la fram forslaget på vegne av SV, Ap, Miljøpartiet og Rødt. Aps Julie Instad Hole la fram et tilleggsforslag om å be Stortinget vedta en handelsboikott. Begge ble vedtatt.

– På tross av FN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag, forverrer staten Israel stadig sin okkupasjonspolitikk. Dette er en politikk Trondheim kommune ikke kan støtte opp under, sa Hole.

I vedtaket heter det at bystyret fordømmer staten Israels okkupasjon, undertrykking og brudd på folkerettslige prinsipper.

Bystyret oppfordrer også Stortinget til å vedta en handelsboikott av varer og tjenester produsert på okkupert område, inntil staten Israel innfrir vedtatte FN-resolusjoner. Samtidig oppfordres kommunes innbyggere til å unngå å kjøpe varer og tjenester som er produsert på okkuperte områder.

– Ikke kommunal utenrikspolitikk

Forslaget ble vedtatt med stemmene til Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet. Også Venstre stemte for at kommunen ikke skal kjøpe varer produsert på okkupert område, men mot å oppfordre Stortinget om å vedta en handelsboikott.

Høyre stemte imot, men gruppeleder Ingrid Skjøtskift understreket ifølge Adresseavisen at hun deler oppfatningen om at den folkerettsstridige okkupasjonen av palestinske områder må opphøre, men at en norsk kommune ikke kan føre sin egen individuelle utenrikspolitikk.

Også KrF, Pensjonistpartiet, Frp og Senterpartiet stemte imot.

– Norge må være en pådriver for samhandling på tvers av grensene mellom Israel og Palestina. En boikott vil virke motsatt. Den vil øke konflikten og grobunn for hatet, sa KrFs kommunalråd Geirmund Lykke i debatten.

– Øker fiendtligheten

Israels Ambassadør i Norge, Raphael Schutz mener vedtaket i Trondheim bommer totalt.

– Det å jobbe for en boikott framfor dialog, øker nivået av fiendtlighet og mistro mellom israelere og palestinere, sier han til NTB.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy