Ønsker seg ny fagskole: Fagforbundet vil ha helsefagarbeidere inn i kirurgisk virksomhet
KOMPETANSE: Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, mener Fagforbundet. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Men Sykepleierforbundet mener operasjonssalene skal være forbeholdt spesialutdannede operasjonssykepleiere med mastergrad.
titti.Brun@fagbladet.no
Fagforbundet har lenge arbeidet for å etablere en ny fagskoleutdanning i operasjonsvirksomhet for helsefagarbeidere. Men Sykepleierforbundet vil holde døra til operasjonssalen lukket.
Fagfolk er mangelvare
Statistisk sentralbyrå (SSB) anslo i 2016 at Norge vil mangle 28.000 sykepleiere og 57.000 helsefagarbeidere i 2035.
– Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther som sitter i Fagforbundets ledelse. Hun er selv både sykepleier og helsefagarbeider.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I ENDRING: – Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther
Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier
Flere arbeidsplasser
Fagutdanningen er rettet mot ansatte i sykehus, helsehus, legevakt, legekontor, alle helseinstitusjoner med kirurgisk praksis.
– Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, sier Luther.
Spisskompetanse
Luther peker på at det vil bli krevende å dekke behovet for både sykepleiere og helsefagarbeidere. En mer hensiktsmessig oppgavefordeling kan være en del av løsningen.
– Oppgaver som tidligere har vært knyttet til en profesjon, kan utføres av en annen. Dette for å utnytte samlet kompetanse og ressurser best mulig. Vi trenger fagarbeidere med spisskompetanse, mener Luther.
Sykepleierne uenige
Sykepleierforbundet på sin side vil holde helsefagarbeiderne utenfor operasjonssalene.
– Etterspørselen i norske operasjonsstuer retter seg i dag først og fremst mot spesialutdannede operasjonssykepleiere som er blitt en masterutdanning, sier leder Eli Gunhild By i Norsk sykepleierforbund til fagbladet Sykepleien.
By mener det er viktigere å sikre operasjonssykepleiernes kompetanse, framfor å lage nye utdanninger.
Trenger alle faggrupper
Luther derimot mener det er god plass til flere faggrupper.
– Det vil være mer enn nok oppgaver for alle profesjoner i helsevesenet. Vår oppgave er å sørge for en god utnyttelse av personellet.
Det er Fagforbundet, Fagskolen i Østfold og Sykehuset Østfold som har utarbeidet planen for det nye fagstudiet. Den formelle studieplanen er klar til høsten. Da må den gjennom en godkjenning i NOKUT, som kvalitetssikrer og godkjenner utdanninger i Norge.
Yrkesveien til sykepleierutdanning: – Blir like gode sykepleiere