Ønsker seg ny fagskole: Fagforbundet vil ha helsefagarbeidere inn i kirurgisk virksomhet

Men Sykepleierforbundet mener operasjonssalene skal være forbeholdt spesialutdannede operasjonssykepleiere med mastergrad.

KOMPETANSE: Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, mener Fagforbundet. (Illustrasjonsfoto)
KOMPETANSE: Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, mener Fagforbundet. (Illustrasjonsfoto)
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fagforbundet har lenge arbeidet for å etablere en ny fagskoleutdanning i operasjonsvirksomhet for helsefagarbeidere. Men Sykepleierforbundet vil holde døra til operasjonssalen lukket.

Fagfolk er mangelvare

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslo i 2016 at Norge vil mangle 28.000 sykepleiere og 57.000 helsefagarbeidere i 2035.

– Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther som sitter i Fagforbundets ledelse. Hun er selv både sykepleier og helsefagarbeider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I ENDRING: – Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther
I ENDRING: – Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier

Flere arbeidsplasser

Fagutdanningen er rettet mot ansatte i sykehus, helsehus, legevakt, legekontor, alle helseinstitusjoner med kirurgisk praksis.

– Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, sier Luther.

Spisskompetanse

Luther peker på at det vil bli krevende å dekke behovet for både sykepleiere og helsefagarbeidere. En mer hensiktsmessig oppgavefordeling kan være en del av løsningen.

– Oppgaver som tidligere har vært knyttet til en profesjon, kan utføres av en annen. Dette for å utnytte samlet kompetanse og ressurser best mulig. Vi trenger fagarbeidere med spisskompetanse, mener Luther.

Debatten om Y-veien: – Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget, og vi teoretikere er misunnelige på dem

Sykepleierne uenige

Sykepleierforbundet på sin side vil holde helsefagarbeiderne utenfor operasjonssalene.

– Etterspørselen i norske operasjonsstuer retter seg i dag først og fremst mot spesialutdannede operasjonssykepleiere som er blitt en masterutdanning, sier leder Eli Gunhild By i Norsk sykepleierforbund til fagbladet Sykepleien.

By mener det er viktigere å sikre operasjonssykepleiernes kompetanse, framfor å lage nye utdanninger.

Trenger alle faggrupper

Luther derimot mener det er god plass til flere faggrupper.

– Det vil være mer enn nok oppgaver for alle profesjoner i helsevesenet. Vår oppgave er å sørge for en god utnyttelse av personellet.

Det er Fagforbundet, Fagskolen i Østfold og Sykehuset Østfold som har utarbeidet planen for det nye fagstudiet. Den formelle studieplanen er klar til høsten. Da må den gjennom en godkjenning i NOKUT, som kvalitetssikrer og godkjenner utdanninger i Norge.

Yrkesveien til sykepleierutdanning: – Blir like gode sykepleiere

Fagarbeider Veronica er endelig klar for høgskolestudier

Powered by Labrador CMS