Ønsker seg ny fagskole: Fagforbundet vil ha helsefagarbeidere inn i kirurgisk virksomhet

KOMPETANSE: Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, mener Fagforbundet. (Illustrasjonsfoto)

KOMPETANSE: Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, mener Fagforbundet. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Men Sykepleierforbundet mener operasjonssalene skal være forbeholdt spesialutdannede operasjonssykepleiere med mastergrad.

2018061110131720180613132131

titti.Brun@fagbladet.no

Fagforbundet har lenge arbeidet for å etablere en ny fagskoleutdanning i operasjonsvirksomhet for helsefagarbeidere. Men Sykepleierforbundet vil holde døra til operasjonssalen lukket.

Fagfolk er mangelvare

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslo i 2016 at Norge vil mangle 28.000 sykepleiere og 57.000 helsefagarbeidere i 2035.

– Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther som sitter i Fagforbundets ledelse. Hun er selv både sykepleier og helsefagarbeider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I ENDRING: – Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther

I ENDRING: – Den raske medisinske utviklingen og endring i befolkningens helsetilstand gjør at vi må sørge for både å rekruttere og beholde kompetente ansatte, sier Iren Luther

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier

Flere arbeidsplasser

Fagutdanningen er rettet mot ansatte i sykehus, helsehus, legevakt, legekontor, alle helseinstitusjoner med kirurgisk praksis.

– Fagutdanningen skal gi helsefagarbeiderne økt kompetanse innen det kirurgiske pasientforløpet, sier Luther.

Spisskompetanse

Luther peker på at det vil bli krevende å dekke behovet for både sykepleiere og helsefagarbeidere. En mer hensiktsmessig oppgavefordeling kan være en del av løsningen.

– Oppgaver som tidligere har vært knyttet til en profesjon, kan utføres av en annen. Dette for å utnytte samlet kompetanse og ressurser best mulig. Vi trenger fagarbeidere med spisskompetanse, mener Luther.

Debatten om Y-veien: – Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget, og vi teoretikere er misunnelige på dem

Sykepleierne uenige

Sykepleierforbundet på sin side vil holde helsefagarbeiderne utenfor operasjonssalene.

– Etterspørselen i norske operasjonsstuer retter seg i dag først og fremst mot spesialutdannede operasjonssykepleiere som er blitt en masterutdanning, sier leder Eli Gunhild By i Norsk sykepleierforbund til fagbladet Sykepleien.

By mener det er viktigere å sikre operasjonssykepleiernes kompetanse, framfor å lage nye utdanninger.

Trenger alle faggrupper

Luther derimot mener det er god plass til flere faggrupper.

– Det vil være mer enn nok oppgaver for alle profesjoner i helsevesenet. Vår oppgave er å sørge for en god utnyttelse av personellet.

Det er Fagforbundet, Fagskolen i Østfold og Sykehuset Østfold som har utarbeidet planen for det nye fagstudiet. Den formelle studieplanen er klar til høsten. Da må den gjennom en godkjenning i NOKUT, som kvalitetssikrer og godkjenner utdanninger i Norge.

Yrkesveien til sykepleierutdanning: – Blir like gode sykepleiere

Fagarbeider Veronica er endelig klar for høgskolestudier

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy