JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppdrag i gummistøvler

OVER 60 LAND: Leger uten grenser sender leger og sykepleiere til områder som blir rammet av krig og andre katastrofer. Etter over to års arbeidserfaring og kurs i tropemedisin var Emilie Bergene klar for tre måneder i Sør-Sudan.

OVER 60 LAND: Leger uten grenser sender leger og sykepleiere til områder som blir rammet av krig og andre katastrofer. Etter over to års arbeidserfaring og kurs i tropemedisin var Emilie Bergene klar for tre måneder i Sør-Sudan.

Karin E. Svendsen

Tre år etter at hun var ferdig utdannet sykepleier reiste Emilie Bergene til Sør-Sudan for Leger uten grenser.

2014110312000020230821171436

karin.svendsen@fagforbundet.no

Emilie Bergene har vært på sitt første oppdrag for Leger uten grenser. Sykepleieren presenterte sitt første oppdrag på Fagforbundets konferanse for sykepleierstudenter.

Hun hadde ikke mye med seg til Sør-Sudan, men gummistøvler tok hun med.

– Da regntida kom, gikk vi i gjørme til langt oppå leggene, fortalte hun fra leiren med 20.000 flyktninger. Hun måtte innrømme at det var godt å få av seg støvlene etter en arbeidsdag i 50 varmegrader, fortalte hun.

– De hygieniske forholdene var ikke gode, og fra begynnelsen merker man godt de mange sterke luktene.

Lite mat til små barn

Den norske sykepleieren arbeidet først sammen med en lege og en annen sykepleier på en poliklinikk inne i leiren.

– Vi tok imot mange underernærte barn. Noen av dem ble behandlet poliklinisk, andre ble lagt inn for at vi skulle være sikre på at ikke andre tok maten fra dem.

Emilie Bergene kunne også fortelle om faren for malaria.

– Folk manglet så mye at myggnettene ble brukt som en del av teltet. Så vi fikk et utbrudd av denne dødelige sykdommen. Men den er heldigvis lett å behandle.

Siden det var piggtråd rundt hele leiren og barna ikke hadde sko, oppstod det også mange sårskader.

– Dessuten var flyktningene både stolte og sinte. Leiren ble beskyttet av FN-patruljer, men noen av mennene kom seg likevel ut for å slåss på natta. Neste dag kom de til poliklinikken med skader.

Mest glede

Da Emilie Bergene var halvveis ute i sitt tre måneder lange oppdrag, oppstod en koleraepidemi i flyktningleiren.

– Også kolera er dødelig uten behandling og væsketilførsel. Vi opprettet et kolerasenter utenfor leiren for å stanse spredningen. De fleste som ble rammet, var små barn som fra før var underernærte og hadde dårlig immunforsvar. Siden de både var dehydrerte og mørkhudede, var det vanskelig å finne årene. Men vi reddet mange ved å sette veneflon under kneet slik at vi kunne tilføre væske, forteller Bergene.

Hun sier hun opplevde mest glede, men også mange tunge stunder.

– I blant fikk vi inn barn som hadde hatt sykdommen for lenge, og vi klarte ikke å redde dem.

Men hun kunne vende hjem med en god følelse. Hun viser fram et bilde av en smilende fireåring.

– Han kom inn med en kroppstemperatur på 34 grader dagen før jeg skulle reise hjem. Jeg satt i tre timer og sprøytet vanndråper inn i munnen hans. Neste dag var tempen normal, og han frisknet til. Det var en god avslutning.

Nå er Bergene tilbake på Rikshospitalet i Oslo, men allerede i januar er hun klar for en ny tur, sannsynligvis til ett av landene som er rammet av ebola.

Fagforbundets konferanse for sykepleierstudenter

Gratis konferanse for både medlemmer og ikke-medlemmer i regi av Fagforbudnets sykehuskontor. Arrangert første gang 25. oktober 2014 med om lag 150 deltakere.

Psykiatrisk sykepleier og helsesøster Anne Gerd Samuelsen kåserte om blant annet mobbing på arbeidsplassen. Lucky Linda Persen avsluttet dagen.

Leger uten grenser

Leger uten grenser gir akutt medisinsk hjelp i over 60 land. De er ofte til stede i områder som er rammet av krig eller naturkatastrofer, men som mangler nødvendige helsetjenester. Organisasjonen forebygger smitte og utbrudd av ulike sykdommer ved å vaksinere og informere lokalbefolkningen. De lærer også opp lokalt helsepersonell og opprette klinikker.

For å arbeide for Leger uten grenser kreves minst to års yrkespraksis samt gjennomført tropemedisinkurs. I tillegg til leger og sykepleiere, arbeider også antropologer, psykologer, ingeniører og andre yrkesgrupper for organisasjonen. Det er en fordel å beherske et fremmedspråk som arabisk, fransk eller spansk i tillegg til engelsk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy