Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Både tillitsvalgte og bedriftsledere rundt om i Norge frykter de høye strømprisene. Snart blir det politisk streik mot de høye prisene.
Saken ble debattert på Trondheimskonferansen i helga.
Fra talerstolen kunne Bjørn Sigurd Svingen, leder i Fellesforbundets avdeling 23, fortelle at foreningen har vedtatt å gå til politisk streik mot de høye strømprisene.
– Vedtaket er nettopp gjort, tidspunktet er 14. mars. Det blir en politisk streik, mot dagens regjering og egentlig også mot den politiske ledelsen i fagbevegelsen, sier Svingen.
• Hundretusener går ut i streik i Storbritannia
– Vi blir ikke lyttet til
Målet er at den politiske streiken skal spre seg.
– Det vi forsøker, er å sette i gang er en streikestafett. Vi håper andre kan ta opp hansken. Stafettpinnen skal videre, sier Svingen.
– Årsaken er manglende gjennomslag for vårt syn. Vi blir ikke lyttet til.
Raufoss er et tettsted i Vestre Toten kommune og har flere store bedrifter som nå sliter med strømregningene.
Svingen mener konkurransefortrinnet forsvinner med de høye strømprisene. Konsekvensene blir investeringsstopp, permitteringer og i verste fall industridød i Innlandet.
• Jobbar du i kommunen? Sjekk når du får meir i løn
Snakk om å overleve
Svingen er sentral i Industriaksjonen, som avholder årsmøte 9. mars og planlegger landsomfattende demonstrasjoner 16. mars.
Industriaksjonen har vært mannsterke til stede på Trondheimskonferansen, med åtte menn og to kvinner.
Svingen mener manglende strømstøtte er et eksistensielt spørsmål – det er snakk om å overleve.
– Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt, sier han.
Dette er kravene
Den politiske aksjonen kommer til å vare i to timer.
– Da tar vi beina fatt og går ut av porten for første gang siden 2015, da vi hadde den forrige politiske streiken mot endringen i arbeidsmiljøloven.
Målet er å få en politisk kontroll over kraftprisene, i stedet for at markedet skal bestemme.
Forvaltning av kraftmagasinene for forsyningssikkerhet, og en regulering av flyten i utenlandskablene, er sentrale krav.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
Jonas Fagereng Jacobsen
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold
Helsefagarbeider Solveig Irene Skjerve er leder av Fagforbundet Fana. Hun frykter dårligere pensjon og mindre jobbsikkerhet dersom arbeidsplassen hennes blir satt ut på anbud.
Paul S. Amundsen
Herman Bjørnson Hagen