ALARM: De nye tallene for ledighet blant unge bør få alarmklokkene til å ringe, sier Henrik Asheim.
Jan-Erik Østlie
Antallet unge mellom 20 og 29 år som verken er i jobb eller utdanning, økte med nærmere 4000 i fjor, noe som snudde en nedadgående trend siden 2017, ifølge tall fra Nav.
Totalt står 111.000 personer i denne aldersgruppen utenfor arbeidsmarkedet og utdanningssystemet, tilsvarende 16 prosent.
Bør utløse alarm
– Disse tallene bør utløse full alarm i regjeringen og en helt annen debatt om Nav-systemet vårt enn den vi har i dag. Altfor mange av de som har utfordringer, blir møtt med passive ytelser fremfor tilbud og forventning om aktivitet, sier Henrik Asheim (H) til NTB.
ALARM: De nye tallene for ledighet blant unge bør få alarmklokkene til å ringe, sier Henrik Asheim.
Jan-Erik Østlie
Han mener Nav er for fiksert på hvor syk man er, fremfor hva man faktisk kan. Han mener også at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kommer med mange ord, men lite handling.
En fattigdomsfelle
Dagfinn Olsen (Frp) mener den norske modellen har blitt en fattigdomsfelle for mange.
– Det skal alltid lønne seg å jobbe fremfor å leve på offentlige støtteordninger, men i noen tilfeller vil personer som lever av offentlig støtteordninger, gå ned i inntekt hvis de får arbeid, sier han
KLAR TALE: Dagfinn Olsen(FrP) er tydelig på hva han mener om ledigheten.
Annika Byrde/NTB
Frp vil justere støtteordningene slik at inntektsnivået øker om man begynner å jobbe. De vil også styrke aktivitetsplikten for mottakere av sosialhjelp.
– Når det offentlige stiller opp, er det rett og rimelig at det kreves noe tilbake for å unngå passivitet, sier Olsen.
Elefanten i rommet
SV mener det er på tide med et oppgjør med hvorfor unge faller utenfor jobb og utdanning.
– Mangelen på psykisk helsevesen er elefanten i rommet. Det peker også Nav-direktøren på. Vi må styrke den psykiske helsehjelpen i kommunene kraftig, sier SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård.
ENIGHET: Freddy André Øvstegård sier seg enig i Nav-direktøren i noen av grunnene til hvorfor ledigheten er så høy blant unge.
Sidsel Valum
Han mener høyresiden bare vil gjøre mindre og kutte hardere.
– Vi vet at det å ha lite penger svekker helsa og stresser folk som sliter. Det som hjelper, er bedre psykisk helse, god oppfølging og varig tilrettelagte arbeidsplasser og opplæring, sier han.
(©NTB)
vaktsjef@ntb.no
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB