JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge

Opposisjonen varsler felles permitteringsforslag neste uke

Ap-leder Jonas Gahr Støre forteller at de nå vil utarbeide et felles forslag med SV, Sp og Frp.

Ap-leder Jonas Gahr Støre forteller at de nå vil utarbeide et felles forslag med SV, Sp og Frp.

Jan-Erik Østlie

Ap, SV, Sp og Frp går nå inn for å finne sammen om en forbedret permittering- og kompensasjonsordning, og kan fremme felles forslag for Stortinget neste uke.

2021011210191420210112101936

– Jeg opplever at partiene har felles syn på at det trengs ny politikk. Vi vil ikke ha for mange punkter, men tar det viktigste, sier Jonas Gahr Støre til NTB etter at partienes partiledere hadde samlet seg mandag ettermiddag.

Mandag morgen utvidet regjeringen permitteringsordningen med to måneder etter at opposisjonen hadde varslet at de ville presse gjennom en forlengelse i Stortinget. Dette skjedde etter at regjeringen så sent som søndag sa at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen.

Til tross for at regjeringen nå har snudd, ønsker de fire største opposisjonspartiene, som kan danne flertall på Stortinget, seg fremdeles en bedre ordning.

– Vi ønsker en forbedring i permitteringsreglene, som gir trygghet og forutsigbarhet, og en mer treffsikker kompensasjonsordning, som kan sikre at nødvendige smitteverntiltak går hånd i hånd med kompensasjon, sier Støre.

– Vi har en ensomhetspandemi

61.000 permitterte

Regjeringen har valgt å utvide permitteringsordningen til 1. juli. Støre sier at Ap i første omgang er fornøyd med dette, men at de fire partiene mener ordningen må vare så lenge krisen varer.

Utvidelsen betyr at perioden utvides for arbeidstakere som ellers ville falt ut av ordningen fordi de har vært permittert i ett år.

Rundt 61.000 nordmenn er helt eller delvis permittert som følge av koronapandemien i Norge. Sist sommer ble permitteringsperioden utvidet fra et halvt år til ett år (26 til 52 uker). Over halvparten av de permitterte nærmet seg ettårsgrensen og risikerte dermed å bli sagt opp.

Regjeringen forlenger permitteringsordningen til 1. juli

– Ikke mye å søke på

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sa mandag morgen at beslutningen er et steg i riktig retning. Hun mener regjeringens linje har ført til usikkerhet.

– Erna Solberg har litt arrogant sagt at permitterte må søke på jobber. Men når så mange bransjer sliter, er det ikke mye å søke på, sier Listhaug.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er også fornøyd med forlengelsen, men sier det også er viktig at permitterte får beholde økt kompensasjonsgrad på 80 prosent, noe som foreløpig er uvisst.

Dette er også Arbeiderpartiet opptatt av.

– Det er bra at regjeringen kommer etter, og nå bør den innfri også vårt andre krav, nemlig å beholde den forhøyde satsen i dagpengene, sier partileder Støre.

– Justerer etter behov

Spørsmålet om regjeringen har endret linje for å unngå å bli overkjørt i Stortinget, blir avvist av arbeids- og sosialministeren. Regjeringen har hele tiden sagt at den vil justere ordningen ut fra behovene den ser, understreker Henrik Asheim (H).

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tilføyer på NRKs Politisk kvarter at regjeringen lenge har signalisert at det ville kunne komme en forlengelse, men at man må balansere hensynet til de permitterte opp mot risikoen for at de låses inn i en ordning hvor det er vanskeligere å komme tilbake i arbeidslivet igjen.

– I politikken er det sjelden helt svarte og helt hvite løsninger, sier Ropstad.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy