Ap-leder Jonas Gahr Støre forteller at de nå vil utarbeide et felles forslag med SV, Sp og Frp.
Jan-Erik Østlie
– Jeg opplever at partiene har felles syn på at det trengs ny politikk. Vi vil ikke ha for mange punkter, men tar det viktigste, sier Jonas Gahr Støre til NTB etter at partienes partiledere hadde samlet seg mandag ettermiddag.
Mandag morgen utvidet regjeringen permitteringsordningen med to måneder etter at opposisjonen hadde varslet at de ville presse gjennom en forlengelse i Stortinget. Dette skjedde etter at regjeringen så sent som søndag sa at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen.
Til tross for at regjeringen nå har snudd, ønsker de fire største opposisjonspartiene, som kan danne flertall på Stortinget, seg fremdeles en bedre ordning.
– Vi ønsker en forbedring i permitteringsreglene, som gir trygghet og forutsigbarhet, og en mer treffsikker kompensasjonsordning, som kan sikre at nødvendige smitteverntiltak går hånd i hånd med kompensasjon, sier Støre.
• – Vi har en ensomhetspandemi
61.000 permitterte
Regjeringen har valgt å utvide permitteringsordningen til 1. juli. Støre sier at Ap i første omgang er fornøyd med dette, men at de fire partiene mener ordningen må vare så lenge krisen varer.
Utvidelsen betyr at perioden utvides for arbeidstakere som ellers ville falt ut av ordningen fordi de har vært permittert i ett år.
Rundt 61.000 nordmenn er helt eller delvis permittert som følge av koronapandemien i Norge. Sist sommer ble permitteringsperioden utvidet fra et halvt år til ett år (26 til 52 uker). Over halvparten av de permitterte nærmet seg ettårsgrensen og risikerte dermed å bli sagt opp.
• Regjeringen forlenger permitteringsordningen til 1. juli
– Ikke mye å søke på
Frp-nestleder Sylvi Listhaug sa mandag morgen at beslutningen er et steg i riktig retning. Hun mener regjeringens linje har ført til usikkerhet.
– Erna Solberg har litt arrogant sagt at permitterte må søke på jobber. Men når så mange bransjer sliter, er det ikke mye å søke på, sier Listhaug.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er også fornøyd med forlengelsen, men sier det også er viktig at permitterte får beholde økt kompensasjonsgrad på 80 prosent, noe som foreløpig er uvisst.
Dette er også Arbeiderpartiet opptatt av.
– Det er bra at regjeringen kommer etter, og nå bør den innfri også vårt andre krav, nemlig å beholde den forhøyde satsen i dagpengene, sier partileder Støre.
– Justerer etter behov
Spørsmålet om regjeringen har endret linje for å unngå å bli overkjørt i Stortinget, blir avvist av arbeids- og sosialministeren. Regjeringen har hele tiden sagt at den vil justere ordningen ut fra behovene den ser, understreker Henrik Asheim (H).
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tilføyer på NRKs Politisk kvarter at regjeringen lenge har signalisert at det ville kunne komme en forlengelse, men at man må balansere hensynet til de permitterte opp mot risikoen for at de låses inn i en ordning hvor det er vanskeligere å komme tilbake i arbeidslivet igjen.
– I politikken er det sjelden helt svarte og helt hvite løsninger, sier Ropstad.
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
KREV HANDLING: Janne Håkonsen jobbar som sosialkonsulent i Nav Sagene og er tillitsvalgt i Fagforbundet. Ho er uroa over fleire månaders ventetid på AAP-søknadar og den store prisauka.
Øystein Windstad
FORVENTNINGSFULLE: Sarah, Eren, Muhammed, Luna, Krishal og Magnus har nettopp tryllet Fargekladden ut av skapet sammen med pedagogisk leder Jorge, Roberto Navarro Fica. Nå skal de lese om Wilma som har to mammaer.
Werner Juvik