TROR PÅ DETTE: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård har stor tro på både kollektivtrafikken i Oslo og at passasjerene skal komme seg tilbake til trikk, bane og buss. Her med leder av Oslo Sporveiers arbeiderforening, Ola Floberg.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
Midt i den ukentlige regjeringskonferansen rakk samferdselsminister Jon-Ivar Nygård en snartur innom tillitsvalgte og sporveisdirektør i Oslo på deres årskonferanse.
Det har gått to måneder siden Norge gjenåpnet, men bekymringen er stor. Nær 20 prosent av passasjerene svikter. Reisevaner er endret, og antall passeringer i bomringen vitner om økt bruk av bil.
Likevel, Nygård er optimist.
– Jeg tror passasjertallet tar seg opp igjen, men pandemien er på ingen måte helt over. Det vil føre til endringer. Det er mange usikkerhetsmomenter framover. Vi må se på hvilke grep som kan tas, sier Jon-Ivar Nygård.
Verdens mest effektive
Et besøk i Oslo Sporveiers arbeiderforening betinger en historisk gjennomgang av de siste suksessårene.
Sporveisdirektør Cato Hellesjø presenterte tallene for det som nå er kåret til verdens mest effektive kollektivselskap.
Etter at KTP (Kollektivtransportproduksjon AS) og virvaret av selskaper som bestilte av hverandre, ble avviklet i 2011, sparer Sporveien nesten en milliard kroner i året på mer effektiv drift.
Sparte to millioner hver uke
I 2011 overtok Ola Elvestuen (V) som samferdselsbyråd og lot Sporveien drifte alt i ett selskap. Planene om å sette selskapene ut på anbud, ble stanset.
– Vi sparte 2 millioner kroner i uka, 200 uker på rad. Det ga oss mer kollektivtrafikk og flere reisende. I 2020 hadde vi redusert utgiftene med 989,9 millioner kroner, opplyste Cato Hellesjø.
Det har plassert Oslo kommunes Sporveien på øverste plass i effektivitet sammenlignet med 37 kollektivselskap på fem kontinenter.
– Vi må være offensive
Så kom pandemi og nedstengning. Passasjerene har ikke kommet tilbake i samme antall som før.
– Det er nå vi må være offensive, sier leder av Oslo Sporveiers arbeiderforening, Ola Floberg. Han synes ikke trusler om å redusere tilbudet, slik Ruter har gjort, er riktig vei å gå.
I stedet foreslår han å bedre tilbudet på blant annet natt og tidlig morgen.
Ingen penger til gratis-prosjekter
Hva Nygård mener kan gjøres?
– Den mest lavthengende frukten nå er å tilpasse billettsystemene til nye reisemønstre, sier han til Fagbladet.
Han ledet selv et prosjekt der nye reisende ble lokket med gratis kollektivtrafikk i én måned da han var ordfører i Fredrikstad.
– Fylkeskommuner og kommuner må selv avgjøre om de vil hente tilbake reisende med gratisprosjekter, men det finnes ikke noe penger å hente fra staten til dette, sier han.
Ingun A. Mæhlum
Per Flakstad
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad