JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Digitalt utenforskap blant unge

Oscar (17) er aktiv ungdomspolitiker, men data fikser han bare ikke

– Jeg tror jeg kanskje bare har sendt en e-post i hele livet

Ikke bare eldre: – Det er ikke bare eldre som sliter med digitale ting. Eldre kan føle seg tilsidesatt hvis det bare er fokus på dem inn i dette, mener Oscar Elias Gundersen (17).

Ikke bare eldre: – Det er ikke bare eldre som sliter med digitale ting. Eldre kan føle seg tilsidesatt hvis det bare er fokus på dem inn i dette, mener Oscar Elias Gundersen (17).

Erling Slyngstad-Hægeland

Alle forventer at ungdom som Oscar Elias Gundersen (17) skal mestre det digitale. Men han må stadig be lillebrødre, moren og jevnaldrende om hjelp.

2023112409271720231130140615

vigdis.alver@fagbladet.no

Han tilhører generasjonen som kalles digitalt innfødte, uten å helt føle seg som en del av den.

– Det er ikke bare eldre som sliter med digitale ting. Eldre kan føle seg tilsidesatt hvis det bare er fokus på dem inn i dette, mener 17-åringen fra Agder.

Han sier han ikke vet årsaken til eget strev. Oscar forteller hvordan han strever med å finne e-poster han har mottatt, hvordan ulike innstillinger og innlogginger på PC og mobil kan bli «helt gresk», hvordan det å bruke apper ofte blir svært komplisert eller ikke går som det skal – og om hvor vanskelig det generelt sett kan være å finne fram på PC og mobilen. 

– Jeg kan føle både på nederlag og på et utenforskap, sier han. 

Engasjert

Det er tidlig formiddag i Fylkeshuset i Agder i Kristiansand, der Oscar er ungdomspolitiker. Nå sitter han med 14 andre ungdommer på dagsmøte i Ungdommens fylkesutvalg (Ufu), alle elever ved videregående skoler i fylket. 

På hesteskobordet i møtesalen ligger smarttelefoner og Ipad-er side om side med drikkeflasker, kjekspakker og brusbokser. Noen bruker også PC under møtet.  

Aktiv: Oscar er nestleder i Ungdommens fylkesutvalg, som gir sine innspill til fylkespolitikerne. Han har fra før erfaring både fra elevrådet og fra ungdomsrådet i hjembygda.

Aktiv: Oscar er nestleder i Ungdommens fylkesutvalg, som gir sine innspill til fylkespolitikerne. Han har fra før erfaring både fra elevrådet og fra ungdomsrådet i hjembygda.

Erling Slyngstad-Hægeland

Oscar er utvalgets nestleder, og noterer med kulepennen når noen melder seg til innlegg og replikker. Han melder også seg selv på i debatten som skal munne ut i konkrete råd til fylkets politikere. 

– Mye med telefonen og alt med PC er en utfordring for meg. Og jeg tror jeg kanskje bare har sendt en e-post i hele livet, sier Oscar til Fagbladet. Han tror det var en skoleoppgave.

Oscar har fått ulike reaksjoner på det han synes er vanskelig.

– De fleste tror at jeg som er født inn i dette, burde ha en ganske overlegen teknologitankegang. 

I mange år allerede har han engasjert seg politisk: Han har erfaring både fra elevrådet og fra ungdomsrådet i hjembygda. Som ungdomspolitiker er han også opptatt av at digitale løsninger må bli lettere å forstå både for unge og eldre som sliter.

– Skolen blir bare mer og mer digital. Det bør påvirke opplæringen der mer, slik at alle elever faktisk lærer teknologi bedre.

Ikke bare bekymret

Til daglig går Oscar på skogbrukslinja på Bygland videregående skole, halvannen time med buss nord for Kristiansand, der han også bor på internat. 

Ute i skogen med saga er ikke det digitale noe han bekymrer seg for. Men i resten av hverdagen er det annerledes: 

Som denne morgenen da han skulle kjøpe bussbillett for å reise til Ufu-møtet. Oscar kranglet med appen, og endte med å betale for to billetter. 

– Jeg synes det ble litt dyrt, og har nok kommet inn i noe jeg ikke kom meg ut fra.

Han prøver å lære seg sosiale medier for å holde kontakt med jevnaldrende. Så langt har han mistet en Snapchat-bruker fordi ikke han ikke forsto innloggingen. Facebook er også utfordrende.

– Flere ganger har jeg postet noe på story, en tilfeldig ting som jeg ikke var klar over. Og så har jeg plutselig fått kommentarer på det.

Komplisert: Å kjøpe bussbillett i en app kan by på utfordringer. Denne dagen planlegger Oscar å få hjelp i forkant av bussreisen tilbake til internatskolen, etter møtet i Ungdommens fylkesutvalg.

Komplisert: Å kjøpe bussbillett i en app kan by på utfordringer. Denne dagen planlegger Oscar å få hjelp i forkant av bussreisen tilbake til internatskolen, etter møtet i Ungdommens fylkesutvalg.

Erling Slyngstad-Hægeland

Best liker Oscar å ringe til venner, sier han. Eller å møtes fysisk.  

– Jeg synes det er mye mer trivelig å sitte i en samtale enn å sende snapper. 

Samtidig vet han at det er han som må tilpasse seg. 

– Det hadde vært helt fantastisk for min del, å slippe alt styret. Men jeg prøver å bli mer kjent med sosiale medier, for å tilpasse meg nåtiden. 

{s1}

Sammensatte årsaker

I Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) i Leikanger jobber rådgiver Anne Lise Breidvik med brukerstøtte. Hun bekrefter at digitale utfordringer ikke bare et problem for eldre. Daglig hjelper hun folk i ulik alder med innlogging til offentlige tjenester.

– Mange unge sliter digitalt. De har vansker med å finne ut hvem de skal kontakte eller hvor de skal logge seg inn, og mange har lite forvaltningsforståelse.

Breidvik sier at man ofte må vite noe om systemet for å vite hvor og hvordan en innlogging skjer, og hvor man leter etter noe.

– Også mange unge ringer for å få svar fra oss, sier rådgiveren. 

{s2}

Telefoner om digitale vansker kommer fra unge fra hele landet, sier hun. Men også unges foreldre tar kontakt. 

– Omtrent hver tiende samtale ved både brukerstøtte og brukerservice er fra foreldre som tar kontakt på vegne av egne barn, sier rådgiveren.  

Breidvik tror at digitalt utenforskap blant unge har sammensatte årsaker. 

– Ting henger sammen med at samfunnet har blitt mer digitalt. Nå er det dessuten dyrtid og flere trenger hjelp eller veiledning fra det offentlige. Er det vanskelig å finne fram, er det lett å gi opp. 

{u1}

Hjelp hjemmefra

I barndomshjemmet på Gjerstad får Oscar ofte hjelp av to yngre brødre og av moren. 

– Jeg er storebror, og det burde vært omvendt, at jeg hjelper dem. Jeg havner ofte i den tankebobla, sier han.

Oscars mor, Kari-Anne Gundersen, bekrefter det sønnen hennes forteller om utfordringene. Ellers greier eldstesønnen hennes seg svært bra, sier moren, og han får gode karakterer i de fleste fag. 

Nå som han bor hjemmefra, har de kontakt gjennom uka, og digitale ting er ofte noe han spør om når han ringer hjem. 

– Det blir noen telefoner hjem. Ja, selv jeg hjelper til, men det er ikke alltid jeg får det til, da trår lillebrødrene til. 

– Bare det å ta bussen kan være utfordrende for Oscar fordi alt skjer digitalt i apper: Finne ruter og kjøpe billett. Hvis man ikke har den kunnskapen, er det ikke lett, sier moren. 

Selv om han best likte å bygge Lego eller vill utelek da han vokste opp, hadde også Oscar et nettbrett. Etter hvert likte han PlayStation, og mestrer godt spill-konsoller. Nå er det et stort ønske for ham å lære seg PC-bruk bedre slik at han også kan spille PC-spill. 

Vil lære mer: Oscar strever med å finne e-poster, og ulike innstillinger og innlogginger på PC og mobil kan bli «helt gresk» for ham. Han ønsker å lære seg alt om PC bedre, også for å kunne få tilgang til PC-spill. Denne har han lånt for bildets del.

Vil lære mer: Oscar strever med å finne e-poster, og ulike innstillinger og innlogginger på PC og mobil kan bli «helt gresk» for ham. Han ønsker å lære seg alt om PC bedre, også for å kunne få tilgang til PC-spill. Denne har han lånt for bildets del.

Erling Slyngstad-Hægeland

Vil fjerne stigma

17-åringen, som blir 18 over nyttår, vil være åpen for å fjerne stigma og usikkerhet rundt det å synes teknologi er vanskelig. Derfor deltok han også på debatt om tematikken under Arendalsuka i år, i regi av blant annet Fagforbundet.

Oscar har alltid likt å diskutere og sette ting på agendaen – kanskje skyldes åpenheten rundt egne vansker nettopp det. Han er også åpen om at han har Tourettes(*1)

I møtesalen på fylkeshuset er det nå fortsatt noen timer til han skal ta bussen tilbake til internatskolen, men Oscar planlegger å få hjelp til billettkjøpet i forkant. Han vil slippe å stå med dette alene. 

Ved siden av ham i Ufu sitter utvalgets leder Tea Frøyland (18). Hun sier:

– Vi hjelper til når vi blir spurt. Oscar hjelper meg med andre ting, smiler hun. 

Frida Grimestad Udøy (19) i utvalget sier det slik: 

– Vi er et kollektiv. Vi finner løsninger sammen. 

Ber om hjelp: Oscar Elias Gundersen er ikke redd for å be om hjelp til digitale utfordringer, og han spør også med-politikere i Ufu, som  leder Tea Frøyland (t.h) og Frida Grimestad Udøy. Han hjelper dem med andre ting.

Ber om hjelp: Oscar Elias Gundersen er ikke redd for å be om hjelp til digitale utfordringer, og han spør også med-politikere i Ufu, som leder Tea Frøyland (t.h) og Frida Grimestad Udøy. Han hjelper dem med andre ting.

Erling Slyngstad-Hægeland

*1 Tourettes syndrom er en tilstand med tilbakevendende tics. Et tic er en ufrivillig, plutselig, rask, gjentagende, ikke-rytmisk bevegelse eller lyd. (Kilde: Helsenorge.no)

 Forbundstopp: - Kommuner må ta grep 

Flere unge sliter og havner i et utenforskap fordi de ikke håndterer det digitale, konstaterer Fagforbundets Trond Finstad. Han mener at disse vanskene blant unge må tas mer på alvor. 

– Tilbakemeldinger jeg får fra medlemmene av Fagforbundet er at de sliter med de digitale utordringene i yrkene sitt, og opplever dette daglig, sier Trond Finstad, leder for Yrkesseksjon kontor og administrasjon (YKA) i Fagforbundet.

YKA-lederen er opptatt av å inkludere alle aldersgrupper når det gjelder digitalt utenforskap. Han viser blant annet til en undersøkelse gjort at Kompetanse Norge:

11 prosent mellom 16 og 29 år svarer at de har svake eller middels digital kompetanse. Det er 3000 deltakere fra 16 til 80 år i undersøkelsen som ble gjort i 2021. Av totalen svarer tre prosent at de ikke har digital kompetanse.

– Kommuner må ta et bedre grep om innbyggernes digitale utfordringer, og også inkludere unge folk. Dette er ikke noe som bare rammer eldre. Resultatet er et utenforskap. 

– Mer opplæring

Finstad mener kommunen må ta et bedre tak i digitale vansker, og at det må tilrettelegges for en større grad av opplæring rettet mot alle aldersgrupper ute i kommunene.

– Fagforbundet jobber tett med KS om digitalt utenforskap.

YKA reiser til ulike fylkeskretser og medlemsmøter for å øke bevisstheten om digitalt utenforskap. I sommer var Fagforbundet også medarrangør under en debatt om problematikken, og Finstad deltok.

Dette er den samme debatten der ungdomspolitikeren Oscar (17) deltok og snakket om sine digitale utfordringer.

Finstad håper tillitsvalgte i Fagforbundet vil ta opp digitalt utenforskap lokalt i kommunene. 

– Alle har en risiko

Professor Elin Thygesen ved Universitetet i Agder mener digitalt utenforskap er et demokratisk problem fordi mennesker mister tilgang på informasjon, og med det også tilgang til rettigheter man har som samfunnsborger. 

– Informasjonstilgang, og å kunne delta på stadig flere arenaer, er stadig viktigere. Det kan bli et problem hvis man opplever å ikke ha denne tilgangen og dermed bli mindre opplyst. 

Professoren presiserer at digitalt utenforskap ikke er en enten-eller-situasjon.

– Vi alle er sårbare inn i dette, alle har alltid en risiko med å havne utenfor det digitale. Vi kan bli syke og få helseutfordringer som kan påvirke vår digitale tilgang.

Thygesen trekker fram at teknologiutviklingen med stadig nye løsninger og samfunnsendringer kan være vanskelig å få med seg. 

– Det er for lett å tenke at unge er digitalt innfødte, men det betyr ikke at unge har en umiddelbar forståelse for vårt digitale velferdssystem eller at de har forvaltningskompetanse. Det hjelper ikke være digital hvis du ikke vet hva du skal spørre om.

Dårlige digitale ferdigheter kan også representere et samfunnssikkerhetsproblem, mener professoren: Hvis man ikke klarer å beskytte seg mot svindel kan det få store konsekvenser, blant annet at sensitive opplysninger kan komme på avveie. Dette kan skje med enkeltpersoner, men også hele arbeidsplasser.

Thygesen legger til at de som står utenfor arbeid og utdanning er spesielt sårbare inn i det digitale i utenforskapet.

Det er mye mer trivelig å sitte i en samtale enn å sende snapper

Oscar Elias Gundersen

Foreldre tar kontakt på vegne av egne barn

Anne Lise Breidvik

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Komplisert: Å kjøpe bussbillett i en app kan by på utfordringer. Denne dagen planlegger Oscar å få hjelp i forkant av bussreisen tilbake til internatskolen, etter møtet i Ungdommens fylkesutvalg.

Komplisert: Å kjøpe bussbillett i en app kan by på utfordringer. Denne dagen planlegger Oscar å få hjelp i forkant av bussreisen tilbake til internatskolen, etter møtet i Ungdommens fylkesutvalg.

Erling Slyngstad-Hægeland

Ikke bare eldre: – Det er ikke bare eldre som sliter med digitale ting. Eldre kan føle seg tilsidesatt hvis det bare er fokus på dem inn i dette, mener Oscar Elias Gundersen (17).

Ikke bare eldre: – Det er ikke bare eldre som sliter med digitale ting. Eldre kan føle seg tilsidesatt hvis det bare er fokus på dem inn i dette, mener Oscar Elias Gundersen (17).

Erling Slyngstad-Hægeland