Yngvil Mortensen
yngvil@lomedia.no
I 2010 og 2012 vedtok det borgerlige flertallet i Oslo bystyre å konkurranseutsette ytterligere åtte av byens sykehjem. De ville skape mangfold innenfor sykehjemsdriften og spare rundt 3 millioner kroner i året.
FriFagbevegelse spurte Sykehjemsetaten om hvordan det gikk.
LES OGSÅ:
– Hvor mye er faktisk spart på konkurranseutsettingen siden det første av de åtte sykehjemmene ble konkurranseutsatt?
– På grunn av dynamikken i sammensetningen av sykehjemsplasser sitter vi ikke med en utarbeidet oversikt fra første konkurranseutsetting og fram til i dag, svarer Henrik Mevold, direktør for samfunnskontakt i Sykehjemsetaten, i en epost.
SVs Ivar Johansen, som sitter i Oslo bystyres finanskomité, sier han har etterlyst beregninger av dette.
– De har aldri sett på helheten. Jeg tror det er ideologiske grunner til at de ikke ønsker å vite det. Kanskje svaret er ubehagelig, sier Johansen.
– Kan ikke sammenligne kostnadene
Det siste av de åtte sykehjemmene, Romsås sykehjem, ble overtatt av omsorgskonsernet Attendo 1. september.
Sykehjemsetatens Henrik Mevold sier de ikke kan sammenligne kostnadene ved kommunal og kommersiell drift ved sykehjemmet fordi plass-sammensetningen er endret.
– Sparer Oslo kommune penger på å konkurranseutsette Romsåshjemmet? Hvis ja, hvor mye?
– Sykehjemstilbudet i Oslo er dynamisk og tilpasses hele tiden det antall plasser, og de ulike plasstyper som bestilles av bydelene. Plassdynamikken gjør at typene plasser på Romsås sykehjem i dag, er forskjellig fra 2014. Ettersom det er ulike kostnader forbundet med plasstypene, kan man ikke sammenligne kostnader fra for eksempel 1. september 2014 og 1. september 2015 på dette sykehjemmet og gi en kostnadssammenlikning mellom privat og kommunal drift, svarer Mevold.
Ivar Johansen i SV syns ikke det er et godt nok svar.
– De må kunne svare på om de sparer noe, mener han.
66 millioner kroner i konkurransekostnader
Oslo kommune har brukt store penger på å legge til rette og gjennomføre anbud.
– Hva er Oslo kommunes kostnader i kroner forbundet med å sette et sykehjem på anbud? Hva er kostnadene i kroner i forbindelse med omstilling, fra kommunal til kommersiell drift?
– Sykehjemsetaten bruker ressurser i egen organisasjon. Etaten kjøper ikke ekstern bistand til prosessen med konkurranseutsetting, svarer Mevold i Sykehjemsetaten.
Vi stilte først dette spørsmålet til eldrebyråden i Oslo, Aud Kvalbein. Hun henviste til Mevold.
Ifølge Oslo kommunes Utviklings- og kompetanseetat, avdeling for konserninnkjøp, gjennomfører kommunen 500 anbudskonkurranser hvert år for anbud over 500.000 kroner.
Konkurransene koster kommunen totalt 66 millioner kroner i året.
8-10 millioner kroner til kontroll
– Hva er kommunens kostnader i kroner forbundet med kontroll?
– Etaten følger opp alle de private sykehjemmene i Oslo likt. Gjennom kontrakter, møter, varslede tilsyn og uanmeldte tilsyn. Etaten bruker interne ressurser i administrasjonen til dette, svarer Mevold.
Vi stilte først dette spørsmålet til eldrebyråden i Oslo, Aud Kvalbein. Hun henviste til Mevold.
Ivar Johansen (SV), som sitter i Oslo bystyres finanskomité, kan imidlertid tallfeste den interne ressursbruken.
– Sykehjemsetaten bruker 8-10 millioner kroner til tilsyn og oppfølging av de private sykehjemmene hvert år, sier han og viser til lønnsbudsjettet i den aktuelle avdelingen i Sykehjemsetaten.
Kommunene mangler oversikt
Fafo publiserte i 2013 en rapport der de presenterte fem kommuners erfaringer med konkurranseutsetting av sykehjem og hjemmetjenester. Kommunene mangler kostnadsanslag for hvor mye ressurser de faktisk bruker på anbud og oppfølging, kom det fram i rapporten.
LES OGSÅ:
Kommersielle sykehjem i Oslo
18 av sykehjemmene er eid av velferdskonsern eller aksjeselskaper med mål om å tjene penger på driften.
Tre av de kommersielle sykehjemmene ligger utenfor Oslo, men Oslo kommune kjøper plasser der.
De aller fleste av de kommersielle sykehjemmene drives av Aleris, Attendo, Norlandia og Unicare.
20 sykehjem er i kommunal drift.
13 drives av ideelle organisasjoner som Kirkens Bymisjon Oslo, som ikke tar ut profitt.
På grunn av dynamikken i sammensetningen av sykehjemsplasser sitter vi ikke med en utarbeidet oversikt fra første konkurranseutsetting og fram til i dag.
Henrik Melvold, Sykehjemsetaten
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Etablert i Norge: Sykepleier Violeta Plaza har bodd i Norge siden 2018. Hun mener det meste er bedre her enn i Spania for hennes yrkesgruppe, men at det likevel er mange utfordringer i vente for alle de spanske helsearbeiderne som nå kommer til Norge.
Privat
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard