Oslo kommune kjøper tilbake hele Hafslund

Anette Hobæk Ravnsborg

Oslo kommune og Fortum Energi er blitt enige om at Oslo skal kjøpe Fortums aksjer i kraftselskapet. Avtalen er den største krafttransaksjonen som noen gang er gjennomført i Norge.

2017042608214320170426164659

knut.nygaard@fagbladet.no

Oslo Kommune og Fortum har nå inngått en avtale der Oslo kommune byr på hele kraftselskapet Hafslund og blir eneeier av selskapet, ifølge en melding onsdag.

Oslo Kommune og Fortum eier samlet per i dag 91,3 prosent av stemmene og 87,83 prosent i Hafslund.

Oslo kommune har nå kommet til enighet med det delvis statseide finske energiselskapet Fortum om at Oslo kommune vil bla opp for å sikre seg resten av aksjene i selskapet, skriver VG.

Sterkere offentlig eierskap

Ifølge avisen vil Oslo-byrådet legge vekt på et sterkere offentlig eierskap av kraft og elektrisitetsforsyningen i kommunen.

Hafslund-oppkjøpet er en del av denne strategien. Transaksjonen som skal offentliggjøres klokken 09 onsdag blir også kommunisert som en del av kommunens grønne skifte.

Begeistret børs

Nyheten ble mottatt med begeistring på børsen, hvor Hafslund-aksjene i morgentimene dag har steget rett til værs, ifølge Dagbladet.

– Ved å rendyrke virksomheten øker vi utbyttegrunnlaget, sa Raymond Johansen på en pressekonferanse i dag tidlig. Ifølge byrådslederen vil den nye strukturen også gi store renteinntekter.

– Både renteinnteker og utbytte gjør at Oslo kommune sikrer sin økonomi i mange år framover, sier byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad.

Fagforbundet fornøyd

– Vi tenker at dette er en bra ting, og mener det styrker det kommunale eierskapet, sier Vidar Evje, første nestleder i Fagforbundet Oslo.

– Dette er enda et skritt i riktig retning fra byrådet, sier han.

Han tror ikke at innbyggerne i Oslo vil merke den store forskjellen, men at Hafslund vil bli et tryggere selskap.

– Utbyttet fra Hafslund de siste årene har vært like stort som den summen Høyre-byrådet ville selge selskapet for i sin tid. Det er tatt ut betydelige summer i utbytte, og vi mener dette vil gi sikre inntekter for kommunen i årene framover, sier Evje.

– Godt politisk arbeid

– Dette er et politisk godt arbeid, men det er mange følelser rundt oppsplitting av et over hundre år gammelt selskap, sier Per Orfjell, leder av Energiansattes Personalforening Hafslund.

Han sier at han nå begynner arbeidet med å sikre medlemmene en fortsatt god og trygg arbeidsplass i de selskapene som blir skilt ut etter oppkjøpet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy