Oslo krever 82 millioner etter søppelkonkurs – får trolig ikke ei krone

Selv tjente eieren av Veireno 30 millioner kroner

KRAV: Det er innmeldt totale krav på 167 millioner kroner i boet etter Veireno, selskapet som sto for avfallsinnsamling i Oslo i vinter.

KRAV: Det er innmeldt totale krav på 167 millioner kroner i boet etter Veireno, selskapet som sto for avfallsinnsamling i Oslo i vinter.

Werner Juvik

Oslo kommune krever 82 millioner kroner i boet etter Veireno-konkursen. Kravet vil trolig ikke engang prøves. Det finnes ikke penger til å dekke det.

2017081714263320170818105850

ola.tommeras@fagbladet.no

Det er innmeldt totale krav på 167 millioner kroner i boet etter Veireno, selskapet som sto for avfallsinnsamling i Oslo i vinter. I februar var Veireno konkurs etter en vinter med kaos og sterkt press på arbeidsforhold for renovatørene. Tilgjengelige ressurser er betydelig lavere enn de innmeldte kravene, opplyser bostyrer Leif Petter Madsen til Dagens Næringsliv (DN).

– I praksis vil det si at Lønnsgarantifondet får tilbake penger de har betalt i lønn til ansatte som ble rammet av konkursen, opplyser han til DN.

• Året før oppstarten: Nykommer dundrer inn i markedet

Koster millioner for Oslo

– Oslo kommunes krav på 82 millioner kroner gjelder erstatning for tap som følge av at Veireno ikke klarte oppgaven de forpliktet seg til i kontrakten. Kravet bygger på at kommunen nå må betale mer for å få gjort jobben i kontraktsperioden, opplyser kommunikasjonsansvarlig i Renovasjonsetaten, Hans Jørgen Fredriksen.

Tapet må etter alt å dømme Oslo kommune dekke selv. Kravet er uprioritert, og vil etter alt å dømme ikke bli prøvet.

I tillegg til ekstraomkostningen ved videre drift, har renovasjonsanbudet kostet Oslo store beløp i ekstra bemanning og overtid i vinter. I februar skrev Fagbladet om at lønnsbudsjettet i Renovasjonsetaten sprakk med 30 millioner kroner i fjor, og da var flere budsjetterte prosjekter utsatt.

• – Renovatørene ble satt til umulige ruter

Tar 25 millioner i utbytte

Veireno-direktør og eier Jonny Enger skal selv ha tapt 20,5 millioner kroner på konkursen, men håver likevel inn 30 millioner kroner etter skandaleåret i fjor.

Han tar et ekstraordinært utbytte på 25 millioner kroner fra eierselskapet Mece Invest, bevilger seg ei lønn på litt over to millioner kroner og mindre utbytter på henholdsvis en og to millioner kroner fra søsterselskapene Veikran og Veitransport.

Enger opplyser til DN at det ekstraordinære utbytte fra Mece Invest kommer av gode resultater på andre områder i konsernet.

• Fra universitetet til søppelkjøring i Oslo

Overførte ni millioner

Bostyrer krever omstøtt nesten ni millioner kroner som ble betalt fra Veireno til søsterselskapene i ukene før konkursen. Ifølge bostyrer er overføringene mer enn ordinære mellom søsterbedrifter i ukene før konkursen var faktum.

I årsrapporten for morselskapet VT-gruppen opplyser Enger at han bestrider kravet fra bostyrer, og at det kan ta år før dette avgjøres dersom det går til rettsapparatet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy