I 2019 inngikk byrådet i Oslo en samarbeidserklæring med fagbevegelsen om å fase ut bruken av kommersielle aktører i barnevernet. Nå er arbeidet i gang, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
– Dette er første ledd i en veldig stor omstilling av barnevernet i Oslo, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap, til Klassekampen.
I dag er 45 av de 153 plassene på barnevernsinstitusjoner i Oslo drevet av kommersielle aktører. Disse vil fortsette selv om kommunens rammeavtaler ikke fornyes. I tillegg kan bydelene fortsatt kjøpe institusjonsplass hos private.
– Foreløpig har vi ikke sagt at bydelene ikke får lov til å basere seg på kjøp av kommersielle. Det er fordi vi ikke har bygd opp det institusjonstilbudet vi ser det er behov for, sier hun.
– Alt er forsinket. Det var ingen som så for seg at vi skulle få en koronakrise som skulle ta opp all vår kapasitet i over ett år. Alt er havnet bakpå, sammenlignet med hvor vi skulle vært, sier Thorkildsen.
Byråden sier et barnevernstilbud uten kommersielle institusjoner skal være på plass innen 2023. Prisen er foreløpig 50–60 millioner kroner. Men Thorkildsen understreker at det er et foreløpig anslag.
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Alle førsteklassinger får gratis SFO fra høsten 2022. Illustrasjonsfoto/Arkivfoto
Karin E. Svendsen
Stine Ersland
Ingerid Jordal