JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo vil skjerpe kravene til omsorgsleverandører

Legger fram nye krav i høst

DYKK: Byråd Tone tellevik Dahl vil gjøre et dypdykk i kontrakten for å se om det er noen brudd på avtalene.

DYKK: Byråd Tone tellevik Dahl vil gjøre et dypdykk i kontrakten for å se om det er noen brudd på avtalene.

Tri Nguyen Dinh

I høst kommer byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo, Tone Tellevik Dahl (A), med et nytt sett standardkrav for private aktører. Kravene skal gjøre det vanskeligere å utnytte ansatte.

2018081412544220230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Tone Tellevik Dahl er opprørt over arbeidsforholdene slik de blir beskrevet av konsulenter som har vært tilknyttet Aleris Ungplan & BOI.

Fagforbundet har anmeldt Aleris Ungplan & BOI på vegne av 17 ansatte. De var alle frittstående konsulenter, mens de gjorde en jobb Fagforbundet mener er regulært arbeid. Med de nye standardkravene kan private aktører som selger tjenester til Oslo, blant annet miste muligheten til å basere drift på innleide konsulenter framfor fast ansatte.

Fagforbundet anmelder Aleris Ungplan & BOI

Forhold som sjokkerte

Fagforbundets kompetansesenter har fått innblikk i arbeidsforhold i Aleris Ungplan & BOI som har fått både advokater og forbundsledelse til å steile. Det er vist til arbeidsuker på opptil 120 timer, ingen overtidsbetaling, fryktkultur og en lang rekke brudd på arbeidsmiljøloven.

– Et av de verste utslagene vi har sett av sosial dumping i offentlige finansierte tjenester, konkluderte Fagforbundets leder Mette Nord.

Fagforbundet har anmeldt Aleris Ungplan & BOI til Økokrim, framsatt krav på opptil halvannen million kroner for enkelte av de 17 tidligere konsulentene, varslet Arbeidstilsynet, skattemyndighetene og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Aleris Ungplan & BOI avviser anklagene og avventer rettslig behandling.

I sitt tilsvar til Fagforbundets påstander om grov arbeidslivskriminalitet skriver administrerende direktør i Aleris Omsorg Norge Erik Sandøy dette i en e-post til Fagbladet:

– Aleris Omsorg Norge synes det er beklagelig at lederen i LOs største forbund forhåndsprosederer en sak som skal behandles i rettssystemet, gjennom en lang rekke påstander som er så grovt feilaktige og usaklige at de faller på sin egen urimelighet. Å utvanne begrepet sosial dumping på feilaktig grunnlag for å fremme egen agenda, vitner også om total mangel på respekt for de arbeidstakerne som faktisk utsettes for ulovlige arbeidsvilkår.

Hadia Tajik: Nok råkjør mot ansatte nå!

Uakseptable arbeidsforhold

Oslo kommune har en rammeavtale på opptil 9,5 millioner kroner i året med Aleris Ungplan & BOI. Avtalen gjelder åtte plasser med heldøgnstjenester for mennesker med psykiske lidelser. I tillegg kommer enkeltavtaler med bydelene.

Kommunen vil nå se nærmere på arbeidsforholdene for de som gjør jobben.

– Vi skal se på arbeidsbetingelser og gjøre et dypdykk i kontrakten for å se om det er noen brudd på avtalene. De som jobber med å levere tjenester for Oslo kommune, skal ha ordnede forhold. Det er helt uakseptabelt med arbeidsforhold som beskrevet, sier Tellevik Dahl.

Nye sett med regler

Den gjeldende rammeavtalen ble inngått med krav utarbeidet av forrige byråd.

– De har vi arvet, sier Tellevik Dahl, men varsler at ved neste runde vil det bli langt tøffere for leverandører som presser arbeidsforholdene. Det siste året har byråden jobbet med å få på plass nye sett med standardkrav.

– Tidlig i høst kommer vi til å legge fram et nytt sett med regler som leverandører må forholde seg til, opplyser hun.

For et år siden lanserte byrådet Oslo-modellen, som er et sett med strenge krav for leverandører av tjenester og varer til bygg og anlegg.

– Det haster å få på plass strengere seriøsitetskrav også i helse- og omsorgssektoren, sier Tellevik Dahl.

Krever faste ansettelser

– Kravene vil handle om arbeids- og lønnsvilkår, faste ansettelser, krav om maksimalt én underleverandør og en rekke andre ting, forteller Tellevik Dahl.

Aleris-saken

• Fagforbundet har slått alarm om arbeidsforholdene i Aleris Ungplan & BOI.

• Selskapet er anmeldt til Økokrim, og Fagforbundet har varslet Arbeidstilsynet om grove brudd på arbeidsmiljøloven, skattemyndighetene om mulig avgiftsunndragelse og Fylkesmannen i Oslo og Akershus om mulig svikt i sikkerhet for mottakere av tjenestene.

• På vegne av 17 tidligere konsulenter har Fagforbundet fremmet krav på mellom 500.000 og halvannen million kroner.

• Aleris Ungplan & BOI unngår arbeidsmiljøloven, overtidsbetaling og avgifter ved å bruke en stor andel selvstendig næringsdrivende konsulenter. Fagforbundet mener disse gjør en regulær jobb og skal betraktes som ansatte.

Ingen som jobber for Oslo kommune skal ha forhold som beskrevet i Aleris-saken.

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (A)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy