JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo-modellen må bli nasjonal standard, foreslår Agenda

Daglig leder Trygve Svensson og rådgiver Tiril Rustand Halvorsen i Tankesmien Agenda med notat om Oslo-modellen som en mulig nasjonal ordning.

Daglig leder Trygve Svensson og rådgiver Tiril Rustand Halvorsen i Tankesmien Agenda med notat om Oslo-modellen som en mulig nasjonal ordning.

Leif Martin Kirknes

– Dette er noe av det mest spennende som har skjedd i norsk arbeidsliv i moderne tid.

2019050310000020230821171436

helge@lomedia.no

Tankesmien Agenda går nå i bresjen for at Oslo-modellen kan og bør innføres på nasjonalt nivå. Tankesmien lanserer i et ferskt notat 10 regler som daglig leder, Trygve Svensson, mener bør stå skrevet på korktavla på veggen til den som er innkjøpsleder i norske kommuner.

Trygve Svensson mener også at Oslo-modellen kan sikre norsk arbeidsliv i møte med et felles europeisk arbeidsmarked.

Nå skal det bli vanskeligere å stikke unna velferdsprofitt i Oslo

Utvidelsen av EU

– Etter østutvidelsen i EU i 2004 og 2007 ble det lagt grunnlag for en stor omlegging av det europeiske arbeidsmarkedet. Det er lett å være etterpåklok, men det er ganske åpenbart at dette burde vært møtt med en mye mer offensiv arbeidslivspolitikk enn det ble, sier Trygve Svensson til FriFagbevegelse.

– Dette har endret det norske arbeidslivet fundamentalt i enkelte bransjer. Hvis tiltakene som ligger inne i Oslo-modellen hadde vært en del av handlingsplanen mot sosial dumping, ville nok historien sett annerledes ut, mener han.

Østeuropeiske arbeidere kom til Norge for å jobbe med lavere lønn enn norske arbeidere. Hadde man stilt de samme seriøsitetskravene som Oslo-modellen stiller, ville det ikke blitt slik.

{f1}

Bygningsarbeidere på statlige prosjekter må få minimum 80 prosent stilling, mener Raymond Johansen

Strengere regler

Nærmere 170 kommuner har allerede innført strengere krav enn de nasjonalt pålagte i sine innkjøpskontrakter.

Først ut var Skien kommune, som i 2014 innførte som første kommune 14 krav til byggherrer som skal utføre oppdrag for kommunen, kalt Skien-modellen. Kravene var utarbeidet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Telemark Fylkeskommune fulgte opp året etter, og vedtok en modell som inneholder ytterligere skjerpede krav. Det viktigste punktet er kravene som stilles for innleie av arbeidskraft:

Så innførte Oslo kommune for to år siden landets strengeste regelverk for offentlige innkjøp av hovedsakelig bygg- og anleggstjenester, en utvidelse av både Telemarks- og Skien-modellen, kalt Oslo-modellen.

Kjernen i Oslo-modellen er at det i hovedsak skal brukes faste ansatte, i minimum 80 prosent stilling. Innleid personell skal få tarifflønn mellom oppdrag og det skal være reelle og effektive kontroll- og registreringsmekanismer i forhold til HMS-regler.

– Det er veldig interessant å registrere at det mest progressive arbeidet i kampen for et seriøst arbeidsliv i dag skjer i kommunene og ikke i nasjonal regi, mener han.

Oslo innførte krav om fast ansettelse ved offentlige innkjøp

Her er kravene

Agenda-rådgiver Tiril Rustand Halvorsen har sammen med Trond Flaarønning laget notatet som foreslår nasjonale retningslinjer for mer rettferdige og bærekraftige innkjøp. Notatet presenterer en anbefalt modell som bør gjøres til nasjonal politikk. Halvorsen mener helt klart at Oslo-modellen på sikt bør bli til Norges-modellen. Hvordan det kan skje, forteller Tiril Rustand Halvorsen her:

– I første omgang kan alle ordførere som stiller til valg ta i bruk Oslo-modellen. Det må egentlig bare politisk vilje til, mener hun.

– Det er nok ikke høye forventninger til at denne regjeringen skal gjøre dette. Men byrådet i Oslo og rødgrønne kommuner som tar dette i bruk i dag gir meg håp om at det er mulig å få dette til også nasjonalt, mener hun.

Stortinget må stille strengere krav i egne byggesaker, mener opposisjonen

Trygve Svensson føyer til:

– En naturlig ting kan for eksempel være å bygge nytt regjeringskvartal med staten som utbygger etter Oslo-modellen. Det ville være et fint signal om at man er i ferd med å bygge opp et seriøst arbeidsliv.

– Oslo-modellen bør ikke bare gjelde bygg- og anleggsbransjen, men også helse- og omsorgssektoren, legger han til.

Her er kravene i Oslo-modellen:

Følgende krav bør innføres i et nasjonalt innkjøpsregelverk for offentlig virksomhet, mener Agenda:

1. I hovedsak benyttes fast ansatte i minst 80 prosent stilling ved utførelse av arbeid.

2. Eventuell innleid arbeidskraft skal være fast ansatt i minst 80 prosent stilling i utleiebedrift, en og få tarifflønn mellom oppdrag. Innleie regnes som et ledd i leverandørkjeden.

3. HMS-kort fra dag 1.

4. Minimum 50 prosent av arbeidet skal utføres av fagarbeidere.

5. Minimum 10 prosent av arbeidet skal utføres av lærlinger på områder med behov for lærlinger.

6. Det tillates kun ett ledd av underleverandører i vertikal kjede.

7. Utbetaling av lønn til konto i bank. Forbud mot kontant betaling.

8. Nøkkelpersoner skal gjøre seg forstått på og forstå norsk.

9. Fullmakt til å innhente utvidet skatteattest.

10. Yrkesskadeforsikring og OTP må kunne dokumenteres på forespørsel.

Det er veldig interessant å registrere at det mest progressive arbeidet i kampen for et seriøst arbeidsliv i dag skjer i kommunene og ikke i nasjonal regi

Trygve Svensson, daglig leder i Tankesmien Agenda

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Daglig leder Trygve Svensson og rådgiver Tiril Rustand Halvorsen i Tankesmien Agenda med notat om Oslo-modellen som en mulig nasjonal ordning.

Daglig leder Trygve Svensson og rådgiver Tiril Rustand Halvorsen i Tankesmien Agenda med notat om Oslo-modellen som en mulig nasjonal ordning.

Leif Martin Kirknes