JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over 186.000 palestinere kan ha mistet livet i krigsherjede Gaza, ifølge studie

ØDELEGGELSER: Det er enorme ødeleggelser flere steder i Gaza.

ØDELEGGELSER: Det er enorme ødeleggelser flere steder i Gaza.

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Over 186.000 palestinere kan ha dødd som en direkte eller indirekte følge av krigen på Gazastripen, ifølge en forskningsartikkel i tidsskriftet Lancet.

2024070910084020240709133228

Det utgjør nesten 8 prosent av Gazas befolkning før krigen, som var på 2,3 millioner mennesker.

Det høye anslaget er basert på dødstall fra andre nylige kriger, der de indirekte dødsfallene har vist seg å være fra 3 til 15 ganger høyere enn antallet som blir drept i direkte angrep.

Etter å ha brukt et konservativt anslag der man regner fire indirekte dødsfall per direkte dødsfall, er det ikke usannsynlig at opptil 186.000 dødsfall eller mer skyldes krigen, skriver forskerne i artikkelen, som blant annet er gjengitt av Al Jazeera.

Antall mennesker som er drept i Gaza siden 7. oktober, passerte nylig 38.000, ifølge palestinske helsemyndigheter. Nærmere 90.000 mennesker er såret. Svært mange av ofrene er kvinner og barn.

I tillegg har krigen ført til at det i lang tid har vært mangel på både mat, rent vann, medisiner, helsetjenester og tilfluktssteder i det palestinske området. Den humanitære situasjonen beskrives som katastrofal av FN og andre hjelpeorganisasjoner, samtidig som flere land har kuttet støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Rafah forlatt

I studien påpekes det også at antall drepte trolig er høyere fordi de offisielle tallene ikke tar hensyn til de mange tusen som sannsynligvis ligger døde i ruinene. I februar anslo FN at 35 prosent av Gazas bygninger er blitt ødelagt, og siden har israelske angrep lagt enda mer av bygningsmassen i grus.

I første omgang ble den nordlige delen av Gaza lagt i grus i de israelske angrepene. I dag, to måneder etter at israelske styrker invaderte Rafah helt i sør, er også denne byen forvandlet til en spøkelsesby, med gater fulle av støv og bygningsmasse, skriver nyhetsbyrået AP.

Mange av de over 1 million fordrevne palestinerne som tidligere hadde søkt tilflukt i byen, har slått seg ned i provisoriske teltleirer. Blant annet er en stor fotballstadion nord i Gaza forvandlet til en leir for tusenvis av flyktninger.

Ifølge AP har mange av beboerne blitt fordrevet flere ganger, sist fra Gaza by, der israelske styrker har invadert flere forsteder før de denne uken innledet et stormangrep mot sentrum.

Mangel på mat og vann

Det har i flere måneder blitt meldt om matmangel, og Verdens matprogram (WFP) anslår at 96 prosent av befolkningen i Gaza opplever akutt matusikkerhet. For nesten en halv million av innbyggerne er situasjonen katastrofal.

Underernæring gjør befolkningen ekstra utsatt for sykdom, i tillegg til at mange familier må klare seg uten sanitæranlegg og rent vann til å vaske seg i.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er om lag 150.000 av Gazas innbyggere blitt rammet av hudsykdommer som skabb, vannkopper, lus og brennkopper. Det fører til at barn klør seg til blods ettersom det ikke finnes medisiner, skriver nyhetsbyrået AFP.

Leger frykter også mer alvorlige hudsykdommer, som i enkelte tilfeller kan være dødelige.

Tidligere ble Gazas barn ofte bedt om å vaske seg i Middelhavet. Men med krigen er sjøen blitt sterkt forurenset. Søppelet flyter, og vannet framstår nærmest som kloakk, forteller innbyggere til AFP.

Ifølge WHO er det også registrert 485.000 tilfeller av diaré, som fører til væsketap og dehydrering, og som i verste fall kan være dødelig.

Stadig vanskeligere å holde oversikt

Gazas helsedepartement offentliggjør ikke tall over hvor mange som dør som følge av sykdom og andre indirekte konsekvenser av Israels krigføring.

Det er samtidig blitt stadig vanskeligere for palestinske myndigheter å holde oversikt over drepte og sårede fordi store deler av infrastrukturen er ødelagt.

Listene over drepte er ikke like detaljerte som før, og mange av ofrene er uidentifisert, noe som av enkelte medier og myndigheter er blitt brukt til å stille spørsmål ved om tallene er til å stole på.

I Lancet-studien fastholde imidlertid forskerne at det trolig er underrapportering som er problemet.

(©NTB)

ann.fredriksen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy