JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over halvparten av fagskolestudentene er bekymret for utdanningskvaliteten under koronapandemien

Mye av undervisningen på landets fagskoler har foregått på nett det siste året. Det har ikke fungert like godt for alle, viser Studiebarometeret.

Mye av undervisningen på landets fagskoler har foregått på nett det siste året. Det har ikke fungert like godt for alle, viser Studiebarometeret.

Motortion/Colourbox

Dårligere sosialt miljø og lavere kvalitet på utdanningen – dette er noen av resultatene fra Studiebarometeret for fagskolestudenter. NOKUT-direktøren er bekymret.

2021092110525420210921105254

marte.bjerke@fagbladet.no

«Studiebarometeret for fagskolestudenter 2021 er ikke hyggelig lesning,» konkluderer NOKUT-Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen i en pressemelding. 

Rekordmange fagskolestudenter deltok på årets undersøkelse. Av de 9000 respondentene har over 60 prosent svart at de er bekymret for at utdannelsen de har fått under korona er av dårligere kvalitet enn den de hadde fått i en normalperiode.

– Det er bekymringsfullt. Når også halvparten av studentene sier at nettundervisningen har vært demotiverende, er det grunn til å reagere, sier Kristin Vinje som er direktør i NOKUT.

Studentene på helse- og velferdsfag er mest fornøyde med hvordan nettundervisningen har fungert og er også totalt sett mest fornøyde med studie- og læringsmiljøet.

Over 8000 har fått tilbud om studieplass på fagskole. Helsefag og teknologi er de mest populære studiene

Vil følge opp resultatene

NOKUT vil følge opp resultatene for å undersøke om det kun er korona som har påvirket studentenes opplevelse av utdanningen.

– Vi er selvsagt bekymret for at den storstilte veksten i fagskolesektoren de siste årene, kombinert med pandemi, har gjort at fagskolestudentene er ekstra skadelidende, sier Vinje.

Hun understreker at NOKUT er opptatt av at så mange som mulig skal kunne ta høyere yrkesfaglig utdannelse, men veksten må skje uten at det går ut over utdanningskvaliteten.

Rekordmange fagskolestudenter i fjor

Ministeren: – Leit, men ikke overraskende

Også det sosiale miljøet blant studentene er blitt betydelig dårligere det siste året, ifølge Studiebarometeret. På en skala fra én til fem har tilfredsheten gått fra 4,1 i 2019, til 3,4 i 2021.

– Det er trist, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H):

– At mange studenter har hatt det kjipt under pandemien, er leit, men dessverre ikke overraskende. Det har vært et år preget av avstand, lite sosial kontakt og mye alenesitting. På vei ut av pandemien må målet være at tilfredsheten skal bli minst like bra som den var før pandemien, sier Asheim.

Fornøyde med praksis

Noen lyspunkter er det likevel i undersøkelsen: Studentene er i all hovedsak fornøyde med gjennomføringen av praksis. Hele 40 prosent av fagskolestudentene har ikke hatt noen avvik i gjennomføring av praksis det siste året. Mange av dem som har hatt avvik, har ikke fått praksisen avlyst, men heller fått den gjennomført på en alternativ måte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy