Over halvparten av fagskolestudentene er bekymret for utdanningskvaliteten under koronapandemien
Mye av undervisningen på landets fagskoler har foregått på nett det siste året. Det har ikke fungert like godt for alle, viser Studiebarometeret.
Motortion/Colourbox
Dårligere sosialt miljø og lavere kvalitet på utdanningen – dette er noen av resultatene fra Studiebarometeret for fagskolestudenter. NOKUT-direktøren er bekymret.
marte.bjerke@fagbladet.no
«Studiebarometeret for fagskolestudenter 2021 er ikke hyggelig lesning,» konkluderer NOKUT-Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen i en pressemelding.
Rekordmange fagskolestudenter deltok på årets undersøkelse. Av de 9000 respondentene har over 60 prosent svart at de er bekymret for at utdannelsen de har fått under korona er av dårligere kvalitet enn den de hadde fått i en normalperiode.
– Det er bekymringsfullt. Når også halvparten av studentene sier at nettundervisningen har vært demotiverende, er det grunn til å reagere, sier Kristin Vinje som er direktør i NOKUT.
Studentene på helse- og velferdsfag er mest fornøyde med hvordan nettundervisningen har fungert og er også totalt sett mest fornøyde med studie- og læringsmiljøet.
Vil følge opp resultatene
NOKUT vil følge opp resultatene for å undersøke om det kun er korona som har påvirket studentenes opplevelse av utdanningen.
– Vi er selvsagt bekymret for at den storstilte veksten i fagskolesektoren de siste årene, kombinert med pandemi, har gjort at fagskolestudentene er ekstra skadelidende, sier Vinje.
Hun understreker at NOKUT er opptatt av at så mange som mulig skal kunne ta høyere yrkesfaglig utdannelse, men veksten må skje uten at det går ut over utdanningskvaliteten.
• Rekordmange fagskolestudenter i fjor
Ministeren: – Leit, men ikke overraskende
Også det sosiale miljøet blant studentene er blitt betydelig dårligere det siste året, ifølge Studiebarometeret. På en skala fra én til fem har tilfredsheten gått fra 4,1 i 2019, til 3,4 i 2021.
– Det er trist, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H):
– At mange studenter har hatt det kjipt under pandemien, er leit, men dessverre ikke overraskende. Det har vært et år preget av avstand, lite sosial kontakt og mye alenesitting. På vei ut av pandemien må målet være at tilfredsheten skal bli minst like bra som den var før pandemien, sier Asheim.
Fornøyde med praksis
Noen lyspunkter er det likevel i undersøkelsen: Studentene er i all hovedsak fornøyde med gjennomføringen av praksis. Hele 40 prosent av fagskolestudentene har ikke hatt noen avvik i gjennomføring av praksis det siste året. Mange av dem som har hatt avvik, har ikke fått praksisen avlyst, men heller fått den gjennomført på en alternativ måte.