JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Øyenvitner: Israelske stridsvogner har nådd sentrum av Rafah

ANGREP: En palestinsk teltleir ble truffet av israelske raketter. 45 mennesker er bekreftet døde.

ANGREP: En palestinsk teltleir ble truffet av israelske raketter. 45 mennesker er bekreftet døde.

Jehad Alshrafi / AP Photo

Israelske stridsvogner har for første gang rykket inn i sentrum av Rafah, ifølge øyenvitner. De forteller også om en natt med kraftige luft- og bakkeangrep.

2024052812402620240528124026

Flere stridsvogner ble tirsdag sett i nærheten av Al-Awda-moskeen, som er et viktig landemerke i den palestinske byen helt sør på Gazastripen.

Offensiven fortsetter til tross for sterke internasjonale advarsler og fredagens ordre fra FNs øverste domstol ICJ om at Israel må avslutte angrepene mot Rafah umiddelbart.

Natt til tirsdag ble byen utsatt for noen av de kraftigste israelske angrepene hittil, både fra fly og stridsvogner, opplyser innbyggere. Israelske stridsvogner rykket samtidig vestover og tok oppstilling på et høydedrag kalt Zurub. Det meldes også om skuddvekslinger mellom israelske soldater og Hamas-krigere i området.

Fjernstyrte stridsvogner?

Øyenvitner sier at det israelske militæret ser ut til å ha rykket inn med fjernstyrte pansrede kjøretøy ettersom det ikke er tegn til soldater ved dem. Det israelske militæret har ikke villet kommentere opplysningene.

Søndag ble minst 45 mennesker drept da et israelsk angrep rammet i en teltleir for internt fordrevne, et angrep som har ført til kraftig internasjonal fordømmelse. Innbyggere i Tel Al-Sultan-distriktet, der teltleiren ligger, sier at området fortsatt blir utsatt for kraftige angrep.

– Flykter under beskytning

– Stridsvogngranater faller overalt i Tel Al-Sultan. Mange familier har flyktet fra husene sine vest i Rafah samtidig som området er blitt beskutt gjennom natten, sier en innbygger til Reuters via en meldingsapp.

Den israelske nettavisen Ynet melder tirsdag at israelske stridsvogner også har nådd fram til dette området.

Rafah var før offensiven startet for tre uker siden, tilholdssted for over halvparten av Gazas befolkning. Blant dem var det over 1 million internt fordrevne, som søkte tilflukt i byen etter at Israel angrep områder lenger nord og ba innbyggerne reise sørover.

Den israelske offensiven har nå ført til at rundt 1 million mennesker har forlatt byen, meldte FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) tirsdag.

– Ingen trygge steder

I en melding på X skriver UNRWA at palestinerne som flykter ikke har noe trygt sted å dra til, at de mangler mat og vann og er omgitt av søppel, samtidig som angrepene fortsetter.

Fredagens ordre om at Israel straks må avslutte offensiven i Rafah, er bindende, men Israel har ikke vist noen tegn til å følge den. ICJ har ikke mulighet til å sette makt bak kravet.

Senere tirsdag skal imidlertid situasjonen drøftes i FNs sikkerhetsråd på initiativ fra Algerie, men det er uklart hva som vil komme ut av møtet.

ann.fredriksen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy