Fagforbundet ga 50.000 kroner til aksjonsgruppen

Øystein kjemper for spionfengslede Frode Berg: – Vi vil jobbe til han kommer hjem igjen

Øystein Hansen leder støttegruppa for Frode Berg, som sitter fengslet i Russland.

Øystein Hansen leder støttegruppa for Frode Berg, som sitter fengslet i Russland.

Yngve Grønvik

– Vi vil lage støy rundt Frode Berg. Stille demokrati holder ikke. Dette må opp på politisk nivå. Norge og Russland må snakke sammen, sier Frode Hansen.

2018013113203520180131151642

– Vi vet ikke hvor lenge han kommer til å bli i Russland. Vi vil jobbe til han kommer hjem igjen. Vi har et banner hengende utenfor biblioteket i Kirkenes, og det skal henge til Frode kommer hjem igjen.

Øystein Hansen

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Leder i aksjonsgruppa Få Frode hjem, Øystein Hansen, er klar i sin tale.

– Dette handler om solidaritet i hverdagen. Frode Berg er en brobygger og en viktig aktør i folk-til-folk samarbeidet mellom Norge og Russland.

Han husker godt tiden da menneskene som bodde på hver sin side av grensen, ikke fikk ha kontakt. I dag er dette endret.

– Grensen er en strek på kartet. Det er kunstig at vi ikke skal kunne prate og samhandle på tvers av den, sier Øystein Hansen.

Sterke bilder fra Russland

Hansen er bekymret for Frode Bergs liv og helse slik han framsto i buret i retten nylig.

– Dette er en forferdelig sak. Den er forferdelig for Frode og for familie og venner. Vi er mange som er berørte. Det var sterke bilder av Frode fra buret i Russland i NRK og Aftenposten. Man må være følelsesløs for å ikke bli berørt av dem, sier Hansen.

Aksjonsgruppen har nå en innsamlingsaksjon gående. Så langt har de samlet inn rundt 180.000 kroner. Pengene skal i utgangspunktet brukes til besøkstjeneste, velferdstiltak i fengslet og juridisk hjelp som ikke blir dekket av staten.

– 50.000 av kronene kommer fra Fagforbundet, sier Hansen.

Øystein Hansen er nestleder i Fagforbundet Finnmark og sier at pengene fra forbundet ga dem et skikkelig løft.

Nytt fengslingsmøte 2. februar

– Nå er det viktig å få han hjem. Han sitter i fengsel i et annet land. Vi kan ikke ofre et menneske i en politisk kamp. Regjeringen og norske myndigheter må nå kontakte den politiske ledelsen i Russland for å få brakt en uskyldig norsk statsborger hjem til Kirkenes og Norge.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mistenker den tidligere grenseinspektøren Frode Berg for spionasje. Men de har ikke gjennomført et eneste avhør med den spionmistenkte nordmannen siden 26. desember, skriver aftenposten.no.

Berg ble pågrepet utenfor hotell Metropol i Moskva 5. desember i fjor og sitter nå innesperret og isolert i FSB-fengselet Lefortovo av hensyn til etterforskningen.

Hansen forteller at den 2. februar klokka 09.45 avgjør distriktsdomstolen Lefortovo om han skal fengsles i ytterligere to måneder til 5. april.

Gir ikke opp

– Vi vet ikke hvor lenge han kommer til å bli i Russland. Vi vil jobbe til han kommer hjem igjen. Vi har et banner hengende utenfor biblioteket i Kirkenes, og det skal henge til Frode kommer hjem igjen, sier Hansen.

Dette er Frode Berg-saken:

• Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB på Teaterplassen i Moskva 5. desember.

• Han er siktet for spionasje. Spionsiktelsen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven har en minstestraff på ti års fengsel.

• Anklagene mot Berg går på at han skal ha mottatt hemmelige dokumenter som inneholdt opplysninger om den russiske marineflåten.

• Dokumentene skal ha blitt overlevert av en russisk borger som nå er fengslet og siktet for forræderi.

• Berg har fortalt at en bekjent gav ham 3000 euro i kontanter, som han ble bedt om å overlevere i Moskva.

• I Moskva fikk Berg spørsmål om han kunne ta med to brev til en bekjent i Norge.

• Berg ble arrestert med disse brevene i lommen idet han forlot hotellet han bodde på.

• Berg holdes i Lefortovo-fengselet, et høysikkerhetsfengsel som det russiske sikkerhetspolitiet bruker. Han er foreløpig fengslet frem til 5. februar.

• Nordmannen bistås av advokatene Ilya Novikov (Russland) og Brynjulf Risnes (Norge). Tjenestemenn fra den norske ambassaden i Moskva bidrar med konsulære tjenester.

Kilde: nrk.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy