JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pårørendealliansen:

Pårørende sliter med å ta regningen for parkering på sykehusene

– Man bør ikke tjene penger på folk i en vanskelig situasjon, sier Anita Vatland i Pårørendealliansen.

– Man bør ikke tjene penger på folk i en vanskelig situasjon, sier Anita Vatland i Pårørendealliansen.

Torbjørn Tandberg

Utgiftene til parkering ved sykehusene kan bli så høye at noen pårørende sliter med å ta regningen.

2021121410281820211214104532

marte.bjerke@fagbladet.no

– Regjeringen er opptatt av å bekjempe sosial ulikhet. Dette er et sted å starte, mener Anita Vatland, daglig leder i Pårørendealliansen.

Får mange henvendelser om parkering

Fagbladet har kartlagt parkeringsforhold og -pris for ansatte ved landets helseforetak. Andre grupper som er avhengige av å parkere utafor sykehuset er pasienter og pårørende. Pårørendealliansen får mange henvendelser om temaet.

– Man bør ikke tjene penger på folk i en vanskelig situasjon. Dette hadde vi råd til før, sier Vatland.

Hun understreker at dette først og fremst ikke handler om de pårørende som er innom sykehuset en sjelden gang.

– Det gjelder foreldre som har barn under 12 år innlagt over en lengre periode, eller pårørende til pasienter i en intensiv og palliativ fase. Hvis det forventes at pårørende skal være der, kan ikke parkeringen være for dyr, sier Vatland.

– Staten sparer penger – individet betaler

Pårørendealliansen jobber mye med parkeringsforhold og -priser, og mener at parkeringen helst bør være gratis for pårørende.

– Parkering er blitt en inntektskilde for private selskaper. Pårørende er en viktig del av støttesystemet rundt pasienten. Hvis de skal ta denne kostnaden, blir det mye utgifter etter hvert. Dette bør vi se på, sier Vatland og legger til:

– Staten sparer penger samtidig som den skyver kostnader ut på individer. Det ser vi ofte, og det er det grunn til å sette spørsmålstegn ved.

Kalnes snudde

Noen helseforetak har gått foran med et godt eksempel, ifølge Vatland. Hun trekker fram Sykehuset Østfold Kalnes:

– De hadde noen negative saker i media for et par år siden der flere eldre sto fram. I ettertid har sykehuset lagd en ordning for pårørende som er besøkende over tid. Disse betaler bare en symbolsk sum for parkering, forteller Vatland.

– Bør ha like vilkår over hele landet

Hun er opptatt av at det skal være like vilkår over hele landet.

– Det legges generelt opp til mindre bilbruk, men kanskje er ikke dette stedet det er mulig å redusere mest. Det er ikke sånn at hverdagen alltid går opp med en buss, sier Vatland.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy