JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Partene i kulturstreiken har veldig ulike forventninger til tvungen mekling. Her kan du se hva de sier

TVUNGEN MEKLING: LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen (nr. 2 f.v.) på vei inn til mekling i kultursektoren sammen med deler av forhandlingsutvalget.

TVUNGEN MEKLING: LO Stats forhandlingsleder Lise Olsen (nr. 2 f.v.) på vei inn til mekling i kultursektoren sammen med deler av forhandlingsutvalget.

Ole Palmstrøm

LO Stat og Spekter er enige om at konflikten har vart for lenge. Men de har svært ulike forventninger til den tvungne meklingen.

2021093012360720210930123607

merete.jansen@lomedia.no

ole@lomedia.no

– Vi har ikke så veldig store forventninger. Det er veldig fastlåst, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder på arbeidstakersiden.

– Jeg har høye forventninger. Nå må vi prøve å få løst dette, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Holder streikeånden oppe ved å marsjere i gatene

Uenig om pensjon

Det er fire uker siden tre LO-forbund tok ut medlemmer i streik ved flere av landets kulturinstitusjoner. De streikende hører til i Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Creo. De er uenige med Spekter om hva slags pensjonsordning de bør ha. I lønnsoppgjøret i 2015 ønsket Spekter å gå bort fra tjenestepensjonen man da hadde, på grunn av anstrengt økonomi i flere kulturinstitusjoner.

Året etter inngikk partene en midlertidig avtale om innskuddspensjon, mens man skulle jobbe videre med å finne en løsning som kunne gi «livsvarige og kjønnsnøytrale pensjonsytelser».

Dette har de ikke klart, og 3. september ble de første LO-medlemmene tatt ut i streik. Siden har det vært flere opptrappinger, og torsdag stilte partene hos Riksmekleren for obligatorisk mekling.

{f1}

Innstilt på å bevege seg

Lise Olsen stiller altså med lave forventninger. Hun sier det har vært minimalt med kontakt mellom partene i løpet av de fire ukene:

– Ingen møter. Bare samtaler av typen «kan vi snakke sammen?» Men det har blitt med det. Så det er veldig fastlåst.

Spekters Anne-Kari Bratten hevder at de så absolutt er villige til å bevege seg.

Mye lest: Slik reagerer LO-toppene på at SV går i opposisjon

BEVEGELSE: Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, sier hun er villig til å bevege seg i møtet med motparten.

BEVEGELSE: Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, sier hun er villig til å bevege seg i møtet med motparten.

Ole Palmstrøm

– Nå er det mekling, og da er det viktig at vi snur alle kortene på nytt og ser om vi finner noe som kan forene oss.

– Det betyr at dere er villige til å bevege dere?

– Ja, når vi er i mekling, da kan jeg love deg at riksmekleren setter seg på oss, og da må alle bevege seg. Både vi og arbeidstakersiden.

Bratten sier at hun bestandig er optimistisk når hun går inn i mekling:

– Særlig når det er på et slikt område som dette. Nå er det kjempeviktig at vi får åpnet opp igjen, så nå må vi komme hverandre i møte. Jeg ser fram til å møte forbundene i LO for å få snakket ordentlig ut om dette.

På streikevakt: Finn (67) tilbrakte sin siste arbeidsdag i kamp for bedre pensjon for sine yngre kollegaer

– Lar kulturinstitusjoner forbli stengt

Lise Olsen, nestleder i LO Stat, er på sin side overrasket over at motparten i det hele tatt har valgt å ta en konflikt i en slik situasjon.

– At de heller lar kulturinstitusjoner forbli stengt etter pandemien enn at de aksepterer et krav som vil ha minimale konsekvenser for dem. Ifølge Olsen er det små forskjeller mellom standpunktene på de to sidene.

– Det er et veivalg, selvfølgelig, hvilken type pensjon man skal gå for. Men det økonomiske og forutsigbarheten de er opptatt av, det er løst i kravet vårt om hybridpensjon.

– Hvis det er så liten avstand, kunne ikke dere like godt gitt dere?

– Nei, for hovedprinsippet om at ytelsen skal være kjønnsnøytral og livsvarig, løses ikke med deres forslag. Og vi kan ikke gå med på en ordning der folk ikke får pensjon livet ut, og kvinner kommer dårligere ut enn menn. Det går ikke!

Bratten sier på vei inn til Riksmekleren at hun er innstilt på å forhandle en stund:

– Jeg har tatt med meg strikketøy, så jeg er forberedt på å bli værende her så lenge det er nødvendig.

Tre pensjonsordninger

Ytelsespensjon: Ved denne ordningen er arbeidstaker garantert en viss andel av lønna i pensjon når hun går av med pensjon. Her bærer arbeidsgiver ansvaret for ytelsen.

Innskuddspensjon: Arbeidstakers pensjonsinnbetaling settes i fond, og utbetalingen avhenger av verdien av innskuddet ved pensjonsalder. Her bærer arbeidstaker ansvaret og risikoen, og er ikke garantert en viss andel av lønna.

Hybridpensjon: En kombinasjon av de to over. Arbeidstakersiden mener en slik ordning vil kunne sikre en livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy